Različne milice, ki so brez nadzora, so še vedno problem Libije. Foto: EPA
Različne milice, ki so brez nadzora, so še vedno problem Libije. Foto: EPA

Za vlado je glasovalo 105 od skupno 200 poslancev. Devet jih je bilo proti, 18 pa se jih je vzdržalo glasovanja. Vlado sestavlja 27 ministrov in trije namestniki premierja.

Zejdan zagotavlja, da je za položaje ministrov za zunanje zadeve, mednarodno sodelovanje, finance, pravosodje, notranje zadeve in obrambo izbral neodvisne strokovnjake.

Obrambni minister je postal nekdanji vojaški pilot Mohamed Bragati, notranji minister pa je postal doktor prava Ašur Švajel. Oba prihajata iz Bengazija na vzhodu Libije, ki velja za zibelko upora proti režimu nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija.

Vodenje strateško pomembnega ministrstva za nafto je prevzel Abdelbari Al Arusi, zunanje ministrstvo pa bo vodil libijski veleposlanik v ZDA Al Audžil.

Prvič so v Libiji ustanovili ministrstvo za turizem, na čelu katerega bo Ikram Baš Imam, ena izmed dveh ženskih predstavnic v vladi.

Pred novo vlado so številni izzivi, saj je država leto dni po smrti Gadafija še vedno preplavljena z orožjem in oboroženimi milicami. Za prvo nalogo si je premier zadal spravo med Libijci.

Glavna naloga vlade je, da v letu dni organizira volitve na podlagi nove ustave, osnutek katere mora pripraviti ustavodajna skupščina.