Odzivi na smrti ikone kubanske revolucije Fidela Castra so različni. Foto: Reuters
Odzivi na smrti ikone kubanske revolucije Fidela Castra so različni. Foto: Reuters
Barack Obama, Raúl Castro
Ameriški predsednik Barack Obama je precej izboljšal odnos ZDA do Kube, vendar vseh sankcij proti tej otoški državi ni ukinil. Foto: EPA
Jean-Claude Juncker
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da je "svet s smrtjo Fidela Castra izgubil moža, ki je bil za številne junak". Foto: EPA
Papež Frančišek, Raúl Castro
Papež Frančišek je novico o smrti Fidela Castra označil za žalostno. Foto: Reuters
Veselje v Miamiju, kjer živi največja kubanska skupnost. Foto: Reuters
Fidel Castro z nekdanjim ameriškim predsednikom Jimmyjem Carterjem leta 2011. Foto: Reuters
Po svetu odmeva smrt Fidela Castra

Ulice v kubanski prestolnici Havana, ki se trenutno šele prebuja, so danes tihe. "Kubanci določene generacije se bodo verjetno odzvali s solzami v očeh, to je danes že videti. Odzivi drugih bodo verjetno na meji brezbrižnosti, spet tretji bodo verjetno v zasebnosti govorili, da je njegov čas že zdavnaj minil," meni BBC-jev dopisnik v Havani.

Po drugi strani so ulice Miamija, kjer živijo številni kubanski izgnanci, preplavile množice ljudi, ki s kubanskimi zastavami plešejo na ulici, bobnajo in se veselijo. Med množico je opaziti transparente z ostrimi napisi, kot je "Scvri se v peklu". "Takšnega javnega odziva na Kubi ne bo, saj ga nihče ne bi prenesel," meni BBC.

Kubanska skupina izgnancev, imenovana Kubanski demokratični direktorat, je sporočila, da je Castro zapustil "dediščino nestrpnosti" in vzpostavil "zlohoten totalitaristični režim".

Z vseh koncev sveta pa prihajajo izrazi sožalja. Ruski predsednik Vladimir Putin je Castra označil za "simbol nekega obdobja". "Ime tega pomembnega državnika se upravičeno označuje za simbol nekega obdobja v sodobni zgodovini sveta. Fidel Castro je bil iskren in zanesljiv prijatelj Rusije," je sporočil.

Po besedah francoskega predsednika Francoisa Hollanda je Castro "poosebljal kubansko revolucijo, v vseh njenih upih in razočaranjih", indijski premier Narendra Modri pa je dejal, da je bil Castro "ena izmed najbolj ikoničnih osebnosti 20. stoletja". "Indija žaluje za dobrim prijateljem," je dejal.

Obama: ZDA bodo prijatelj Kubancem
Ameriški predsednik Barack Obama je ob Castrovi smrti izrazil sožalje pokojnikovi družini. "Zgodovina bo evidentirala in ocenila ogromen vpliv te edinstvene osebnosti na ljudi in svet okrog njega," je dejal Obama.

"Odnose med ZDA in Kubo so skoraj šest desetletij zaznamovala nesoglasja in globoke politične razlike. V času mojega predsednikovanja smo trdo delali, da pustimo preteklost za seboj in si prizadevamo za prihodnost, v kateri odnosov med državama ne bodo določale razlike, ampak številne stvari, ki jih delimo kot sosedje in prijatelji," je še sporočil ameriški predsednik in zagotovil, da bodo imeli Kubanci v ZDA prijatelja ter partnerja.

Trump: Umrl je surovi diktator
Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump se je po smrti sprva odzval le s kratkim sporočilom na družbenem omrežju Twitter: "Fidel Castro je mrtev!" Pozneje pa je sporočil, da svet zaznamuje smrt surovega diktatorja, ki je skoraj šest desetletij zatiral lastno ljudstvo. "Castrova dediščina so strelski vodi, kraja, nepredstavljivo trpljenje, revščina in zanikanje temeljnih človekovih pravic."

"Čeprav se tragedije, smrti in bolečine, ki jih je povzročil Castro, ne morejo izbrisati, bo naša administracija storila vse, kar lahko, da bodo Kubanci lahko začeli pot do blaginje in svobode," je sporočil Trump in dodal, da se v upanju na skorajšnjo svobodo na Kubi pridružuje številnim ameriškim Kubancem, ki so ga podpirali med predsedniško kampanjo.

EU: Castro je bil odločen, zgodovinski človek
Odzivi na Castrovo smrt prihajajo tudi iz Evropske unije. "Fidel Castro je bil odločen mož in zgodovinska osebnost. Umrl je v času velikih izzivov in negotovosti ter velikih sprememb v njegovi državi," je zapisala visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Castra označil za "eno izmed zgodovinskih osebnosti preteklega stoletja in poosebljenje kubanske revolucije". Kot je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA, je "svet s smrtjo Fidela Castra izgubil moža, ki je bil za številne junak."

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je tvitnil: "Fidel Castro je dal Kubi, Latinski Ameriki in svetovni politiki močan pečat. S tem se je zaprlo eno poglavje zgodovine. EU gleda skupaj s kubanskim narodom v prihodnost."

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je izpostavil "napredek na področju izobraževanja, pismenosti in zdravstva" pod vladavino Fidela Castra.

Castrov boj proti apartheidu
Enega najbolj toplih poklonov pokojnemu kubanskemu voditelju je dal južnoafriški predsednik Jacob Zuma. "Predsednik Castro se je poistovetil z našim bojem proti apartheidu. Navdihnil je Kubance, da so se nam pridružili v našem boju. V poklon njegovemu spominu moramo še naprej ohranjati in gojiti tesne vezi solidarnosti, sodelovanja in prijateljstva, ki obstajajo med Južno Afriko in Kubo," je dejal.

Oglasil se je tudi sirski predsednik Bašar Al Asad, ki je pozdravil Castrov "legendarni upor" ameriškemu embargu.

Predsednik Kitajske Ši Džinping je v sporočilu, ki so ga objavili na začetku osrednjih vesti na državni televiziji, poudaril, da bo "tovariš Castro živel večno". "Kitajsko ljudstvo je izgubilo dobrega in iskrenega tovariša," je poudaril Ši, ki je tudi generalni sekretar kitajske komunistične partije. Poudaril je še, da so se odnosi med Kitajsko in Kubo hitro razvili, zaradi Castrovih prizadevanj od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1960.

Papež: To je žalostna vest
Sožalje ob "žalostni vesti" je kubanskemu predsedniku, drugim svojcem pokojnega in preostalim prebivalcem "ljubljene Kube" izrazil tudi papež Frančišek. Kot je zapisal v telegramu, bo molil za Castra, s katerim se je srečal septembra lani v Havani, in ves kubanski narod.

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je pozval k nadaljevanju poti, ki jo je utrl Castro. "Vsi revolucionarji tega sveta moramo nadaljevati njegovo dediščino in nositi naprej zastavo svobode, socializma, humane države," je tvitnil. Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto pa: "Fidel Castro je bil prijatelj Mehike, promotor odnosa, ki temelji na spoštovanju, dialogu in solidarnosti." Bolivijski predsednik Evo Morales je obljubil, da ne bo nikoli pozabil Castrovega "upora imperialističnemu in kapitalističnemu modelu".

Castro je bil nekoč eden pomembnih članov gibanja neuvrščenih, katerega ustanovna članica je bila tudi nekdanja Jugoslavija. "Fidel je vztrajal in utrdil svojo državo med najhujšo ameriško blokado. Nanj je bil izvajan strašanski pritisk, a je vseeno povedel svojo državo na pot samostojnega razvoja," je dejal zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Poudaril je še, da bo Fidel Castro vedno ostal velik politik, ki je pustil globok pečat v zgodovini človeštva.

Amnesty International o dosežkih in represiji
Amnesty International pa je opozoril, da je njegov "dosežek pri izboljšanju dostopa do javnih služb milijonom Kubancev zmanjšala sistematična represija temeljnih svoboščin". Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice je izpostavila, da je stanje svobode izražanja njegova "najtemnejša dediščina", saj je njegovo vladavino med letoma 1959 do 2006 najbolj označevalo "neusmiljeno zatiranje svobode izražanja".

Izrazi sožalja tudi z Balkana
Kubancem je sožalno brzojavko poslal tudi predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić. "Z njegovo smrtjo se končuje pomembno politično obdobje. Srbija bo vedno visoko cenila svobodni duh, s katerim je Fidel branil suverenost svoje države, da bi Kubo, kot je govoril, vrnil Kubancem," je zapisal.

Iz kabineta predsednika Slovenije Boruta Pahorja so sporočili, da je predsednik ob smrti Fidela Castra posredoval sožalno brzojavko kubanskemu predsedniku Raúlu Castru. Premier Miro Cerar pa je v imenu vlade ob smrti Castra izrazil sožalje njegovi družini. Fidel Castro bo ostal v spominu kot ena tistih osebnosti, ki so pomembno krojile zgodovino Kube in sveta v drugi polovici 20. stoletja pa vse do danes, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Po svetu odmeva smrt Fidela Castra