Foto:
Foto:

Druga stopnja pripravljenosti je najvišja po letu 2006, ko je Severna Koreja izvedla svoj prvi jedrski poskus. Tokratno zvišanje je sledilo sredini napovedi Pjongjanga, da se ne čuti več zavezan premirju iz leta 1953, s katerim je bila končana korejska vojna. Ob tem je S. Koreja južni sosedi zagrozila z napadom.

Pjongjang se je za napoved odločil, potem ko se je Seul po severnokorejskem jedrskem poskusu odločil, da se bo pridružil pobudi za ustavitev širjenja orožja za množičnost uničevanje, na čelu katere so ZDA. V preteklosti je Severna Koreja opozarjala Južno Korejo, da bi morebitno pridružitev omenjeni pobudi jemala kot napoved vojne.

Na južnokorejskem obrambnem ministrstvu so pojasnili, da dvig stopnje pripravljenosti pomeni, da bodo nadzor dejavnosti v Severni Koreji okrepili prek uporabe dodatnih virov obveščanja in tudi z večjim številom izvidniških letal. Stopnja pripravljenosti vojaških enot medtem ostaja na tretji stopnji.

Severna Koreja je sicer v ponedeljek potrdila, da je uspešno izvedla jedrski poskus, potem pa izstrelila še pet raket kratkega dosega in s tem v mednarodni skupnosti izzvala ostre kritike. Poskus je soglasno obsodil tudi Varnostni svet ZN-a.

K. T.