Izginotje letala je še vedno zavito v skrivnost. Foto: EPA
Izginotje letala je še vedno zavito v skrivnost. Foto: EPA

Dva dela so našli na Mauritiusu in enega v Mozambiku. Avstralski minister za promet Darren Chester je povedal, da bodo dele preučili v povezavi z izginotjem boeinga 777 malezijske letalske družbe Malaysian Airlines. Malezijske oblasti zdaj organizirajo prevoz najdenih delov v Avstralijo, ki je na čelu iskanja letala v Indijskem oceanu.

Za del, ki so ga našli v Mozambiku, so strokovnjaki z veliko verjetnostjo že ugotovili, da pripada malezijskemu letalu. Do zdaj so za pet najdenih delov potrdili, da nedvomno ali verjetno pripadajo omenjenemu letalu. Poznavalci napovedujejo, da bodo v prihodnje ob obalah Indijskega oceana verjetno našli vse več delov letala.

Prvi del letala so našli na obali francoskega otoka Reunion julija lani. Pozneje so dva dela odkrili še v Južnoafriški republiki in na Mauritiusu.

Kmalu konec skupnega iskanja
Malezijsko letalo je izginilo marca leta 2014 z 239 potniki in člani posadke na krovu. Letalo je bilo namenjeno iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur v kitajsko glavno mesto Peking, a je nato očitno povsem spremenilo smer in letelo proti Indijskemu oceanu. Po mnenju preiskovalcev je nekdo namerno izključil oddajnik, preden je letalo obrnilo smer.

Avstralske, malezijske in kitajske ladje s pomočjo sonarjev in podvodnih plovil iščejo izginulo letalo na morskem dnu na območju, velikem 120.000 kvadratnih kilometrov. Do zdaj so preiskali več kot 105.000 kvadratnih kilometrov in iskalna misija se bo predvidoma končala avgusta, če do takrat ne bodo prišli do kakšnega pomembnega odkritja. Verjetno bo po tem roku iskanje nadaljevala Kitajska, od koder je prihajala večina potnikov.