Nekdanji uporniki zahtevajo pojasnila o svojem vodji. Foto: EPA
Nekdanji uporniki zahtevajo pojasnila o svojem vodji. Foto: EPA

Uporniki so popolnoma ustavili letalski promet in vodstvo letališča prisilili, da odpove ali preusmeri polete.

Uradna tiskovna agencija Lana, ki je navedla priče, je poročala, da so napad izvedli zato, ker želijo pri oblasteh doseči, da bodo pojasnile, kje je njihov vodja Abu Adžil Al Habši, ki naj bi ga aretirali v Tripolisu v nedeljo. Oblasti trdijo, da z njegovim izginotjem nimajo nič in da so sprožile preiskavo.

V napadu so nekdanji uporniki streljali v zrak. Lažje so ranili nekega uslužbenca na letališču, med potniki pa povzročili paniko.

Tarhuna v osrednji Libiji naj bilo eno izmed najljubših mest oktobra lani ubitega strmoglavljenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Člani glavnega plemena na tem območju, ki se prav tako imenuje Tarhuna, so zasedali veliko pomembnih položajev v vojski, ko je bil Gadafi še na oblasti. Nekdanji uporniki prebivalce mesta Tarhuna obravnavajo z nezaupanjem.
Po Gadafiju spori in spopadi
Po strmoglavljenju Gadafija Libijo zaznamujejo spori med plemeni. Večina spopadov poteka med nekdanjimi uporniki, ki so se borili proti Gadafiju, in tistimi, ki so ostali zvesti režimu.

Vladajoči narodni prehodni svet namreč še vedno ni dosegel popolne integracije Libijcev, ki so se borili proti Gadafijevim silam. Nekdanji uporniki ostajajo organizirani v oboroženih brigadah, ki so v svoje roke prevzele vzdrževanje reda in miru, saj v državi še ni povsem delujoče policije in vojske.

Skupina iz Tarhune je bila vpletena tudi v posamezne spopade z drugimi skupinami iz mest, kot sta Tripoli in Misrata.