Sirski uporniki niso zdržali nenehnega bombardiranja Baba Amra in so se umaknili. Foto: EPA
Sirski uporniki niso zdržali nenehnega bombardiranja Baba Amra in so se umaknili. Foto: EPA
Edith Bouvier
Francoska novinarka Edith Bouvier je v bolnišnični oskrbi v Bejrutu. Foto: Reuters
Pomoč za razdejani Homs

Pripadniki Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in Rdečega polmeseca bi morali v najbolj kritičen predel mesta Homs, ki je bilo središče protestov in upora proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, na lastno odgovornost prebivalcem dostaviti hrano in zdravniško pomoč.

"Mednarodnemu odboru Rdečega križa in sirskega Rdečega polmeseca ni bilo dovoljeno vstopiti v sosesko Baba Amr v Homsu," je v izjavi za javnost dejal predsednik Rdečega križa Jakob Kellenberger.

"Nesprejemljivo je, da ljudje, ki že tedne potrebujejo nujno pomoč, niso prejeli ničesar. Ostali bomo v Homsu čez noč v upanju, da pridemo v Baba Amr v zelo bližnji prihodnosti," pravijo v Rdečem križu.

V Baba Amru je pred silovitim nasiljem živelo okoli 100.000 ljudi, zdaj pa naj bi jih po podatkih Svobodne sirske vojske (FSA) ostalo le še 4.000. Ti ne želijo zapustiti svojih domov, zaradi močnega sneženja pa so se njihove bivanjske razmere še poslabšale.
Vodja Rdečega polmeseca Kaled Erksousi je pred prepovedjo vstopa v sosesko dejal, da so v Baba Amr že poslali sedem konvojev, ki bodo tamkajšnje prebivalce oskrbeli s hrano, z zdravili, odejami, mlekom v prahu za dojenčke in drugimi nujnimi potrebščinami.

Prepoved vstopa v Baba Amr za človeljubne organizacije je še podkrepila govorice, da se skušajo oblasti znebiti dokazov o hitrih usmrtitvah, potem ko so po četrtkovem taktičnem umiku upornikov iz Baba Amra sosesko zasedle vladne sile.

Urad visokega komisarja ZN-a za človekove pravice je po poročilih o hitrih usmrtitvah sirske oblasti pozval, naj spoštujejo mednarodno pravo. "Vznemirjeni smo ob poročilih, ki so začela prihajati iz četrti Baba Amr v Homsu, ki so jo včeraj zavzele sirske sile," je izjavil tiskovni predstavnik urada Rupert Colville. Kot je dejal, iz mesta prihajajo informacije o hitrih usmrtitvah. Usmrčenih naj bi bilo 17 ljudi, vendar te informacije niso potrjene.

"Oblasti želimo spomniti na njihovo odgovornost v skladu z mednarodnim pravom. Bistveno je, da ni nezakonitih povračilnih ukrepov, hitrih usmrtitev, mučenja in samovoljnega pridržanja," je opozoril Colville.

Rešena novinarka in fotoreporter
Glede na to, da je v četrtek mesto Homs zavzela sirska vojska, je predstavnik ICRC-ja dejal, da ne vidi razloga, ''zakaj ne bi vstopili v Baba Amr in tam ostali dan ali dva, če so se spopadi tam umirili''. Rdeči polmesec je sicer že pred dnevni vstopil v Homs, kjer tamkajšnje prebivalce oskrbuje s hrano in drugimi življenjskimi potrebščinami, saj je med drugim mesto ostalo brez elektrike.
Medtem pa so francoske oblasti sporočile, da je reševalcem uspelo v Libanon prepeljati tudi ranjeno francosko novinarko Edith Bouvier (31), kjer jo je čakal že pred dnevi rešeni fotoreporter William Daniels (34). Bouvierjeva je bila med spopadi upornikov in sirske vojske ranjena v nogo in je potrebovala zdravniško oskrbo. V prispevku, ki ga je nekdo izmed ekipe objavil na YouTubu, je prosila mednarodno skupnost za pomoč.
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je na tiskovni konferenci novinarjem dejal, da je govoril z Bouvierjevo, ''ki je razumljivo zelo utrujena, a je vesela, da je rešena''. Po Bouvierovo in Danielsa bo danes prišlo francosko reševalno letalo, do takrat pa bosta na opazovanju v bolnišnici v Bejrutu. Na varnem v Libanonu naj bi bil tudi španski novinar Javier Espinosa, je sporočil namestnik urednika časopisa El Mundo Inaki Gil.

Sarkozy je še naznanil, da bo Francija zaprla veleposlaništvo v Damasku, saj sirski predsednik Bašar Al Asad izvaja nasilje nad opozicijo. Veleposlaništvo v Siriji so že v začetku februarja zaprle ZDA, v četrtek pa Velika Britanija.

Zahodna novinarja pokopana v Homsu
Iz obleganega mesta pa so prišle tudi novice, da so sirski aktivisti našli trupli novinarke Marie Colvin, ki je pisala za britanski Sunday Times, in francoskega fotografa Remija Ochlika, ki sta umrla 22. februarja. Po navedbah aktivistov so novinarja 27. februarja pokopali v Baba Amru, da bi trupli ostali zmrznjeni. Sirska vlada je že napovedala, da bo posmrtne ostanke novinarjev vrnila Franciji in ZDA.

Sirske oblasti sta trupli obeh novinarjev predale Rdečemu križu in Rdečemu polmesecu.

Pomoč za razdejani Homs