Za identifikacijo trupel bodo preiskovalci izvedli DNK-teste. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Za identifikacijo trupel bodo preiskovalci izvedli DNK-teste. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Preiskovalci so na območju, ki je v bližini nekdanje ameriške baze Camp Speicher, odkrili kar 12 množičnih grobišč, v katerih je okoli 1700 trupel iraških vojakov, ki so jih lani junija zajeli borci IS-ja in usmrtili.

"Prvo množično grobišče smo izkopali danes. Do zdaj smo našli okoli 20 trupel. Vse kaže na to, da so med njimi žrtve iz Speicherja," je za BBC dejal eden izmed preiskovalcev Khalid Al Atbi.

IS je na družbenih omrežjih takrat objavil nekaj videoposnetkov in fotografij usmrtitve vojakov. Očividci trdijo, da so skrajneži pred usmrtitvijo vojake spraševali po njihovi veroizpovedi, tiste, ki so bili šiiti, so ubili.

Ob izkopu trupel bodo preiskovalci za prepoznavo ubitih opravili DNK-teste, kar bo trajalo nekaj dni. Večina bližnjih in sorodnikov vojakov namreč do danes ne ve, kakšna je bila njihova usoda.

Izkopali prvih 20 posmrtnih ostankov
Kot je dejal za BBC eden izmed preiskovalcev Khalid Al Atbi, so v prvem množičnem grobišču že izkopali 20 posmrtnih ostankov. "Bilo je pretresljivo. Nismo se mogli ustaviti, da ne bi planili v jok. Kakšni barbarski divjaki bi hladnokrvno ubili 1.700 ljudi?" je dejal. Nekaj množičnih grobišč so našli na območju predsedniške palače nekdanjega voditelja Sadama Huseina, ki je postal središče delovanja IS-ja.

Umor iraških vojakov je bil povod za srditejši napad na borce IS-ja, ki so jih vojaki lani nekoliko ustavili. Pri tem pa se že pojavljajo govorice, da so tudi iraški vojaki storili vojne zločine. Okoli 30.000 iraških vojakov je izvedlo ofenzivo 2. marca lani, svojo pozornost pa naj bi zdaj preusmerili na 225 kilometrov oddaljeni Mosul, ki velja za eno izmed utrdb IS-ja.