Madžarski premier je s svojimi politikami že večkrat razburil evropske kolege. Foto: AP
Madžarski premier je s svojimi politikami že večkrat razburil evropske kolege. Foto: AP

Za razmislek o uvedbi najstrožje kazni se je Orban zavzel po odmevnem umoru mlade prodajalke časopisov in tobačnih izdelkov, ki je bila na jugu države ubita med ropom, v katerem je bilo ukradenih le 73 evrov, kar je povzročilo veliko jeze med prebivalci.

Madžarska se je smrtni kazni odpovedala po padcu komunističnega režima leta 1990. Vodja vladajoče stranke Fidesz v parlamentu Antal Rogan je dejal, da se zavedajo evropskih zakonov, ki prepovedujejo smrtno kazen, a je vseeno prepričan, da je razprava o tem znova potrebna, če je taka volja ljudi.

Orban je v torek zatrdil, da bo storil vse potrebno, ko gre za vprašanje varnosti prebivalcev. Trenutno je na Madžarskem najstrožja kazen dosmrtni zapor brez možnosti oprostitve. Madžarska je podpisnica evropske konvencije o človekovih pravicah, ki izrecno prepoveduje smrtno kazen.

Po mnenju analitikov se je Orban za razpravo o smrtni kazni odločil po pritisku evroskeptične skrajne desnice, ki jo v parlamentu zastopa stranka Jobik in zaradi katere vladajoči Fidesz izgublja glasove desničarskih volivcev.

Vodja Jobika Gabor Vona je premierja že obtožil, da posnema program njegove stranke. Madžarska levica je po drugi strani prepričana, da je smrtna kazen v nasprotju z evropskimi vrednotami.

"Barbarsko"
Na namere Budimpešte so se že odzvali v Evropskem parlamentu, kjer je njegov predsednik Martin Schulz dejal, da se bo o tem po telefonu pogovoril z Orbanom. Avstrijski poslanec socialistov v Evropskem parlamentu Jörg Leichtfried je morebitno vrnitev smrtne kazni označil za "barbarsko in kršitev evropske zakonodaje".

Tiskovni predstavnik madžarskega premierja Bertalan Havasi je sporočil, da so posvetovanja na evropski ravni vsekakor nujna, zato se bo Orban o tem rade volje pogovoril s predsednikom Evropskega parlamenta.

Da bi ustavil prehajanje volivcev Fidesza k Jobiku, je Orban v zadnjem času tudi zaostril retoriko glede nezakonitih priseljencev. Evropsko politiko do priseljevanja je označil za neumno, saj meni, da bi bilo treba preprečiti priseljevanje.