Papež Frančišek med obredom umivanja nog nekaterim zapornikom v zaporu Paliano. Foto: Reuters
Papež Frančišek med obredom umivanja nog nekaterim zapornikom v zaporu Paliano. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papežu Frančiško so v zaporu predstavili velikonočna darila. Foto: Reuters
Papež Frančišek.
Papež Frančišek blagoslavlja olje bolnih med mašo v Vatikanu. Foto: Reuters
Velika noč
Velikonočno tridnevje bo vrhunec doseglo v nedeljo. Foto: Reuters

"Nasilje ni zdravilo za naš krhki svet," je dejal za dnevnik La Repubblica. Po njegovih besedah je sicer težko reči, da je svet danes nasilnejši, kot je bil prej. Prav tako je težko ugotoviti, ali so sodobna sredstva komuniciranja in mobilnost okrepila ozaveščenost o nasilju ali so prispevala k temu, da smo se nasilja navadili.

Krizmena maša, nato umivanje nog
Papež je dopoldne v baziliki sv. Petra v Vatikanu pred okoli 3.000 duhovniki daroval krizmeno mašo. V pridigi je pozval duhovnike, naj skrbijo za revne in izobčene. Poudaril je, da Cerkev ne sme biti niti domišljava niti toga. Duhovnike je ob tem povabili k čuječnosti, spodbujanju in pomoči.

Duhovniki so na krizmeni maši ob posvetitvi svete krizme in blagoslovu svetega olja tudi obnovili svoje duhovniške obljube.

Popoldne je papež obiskal zapornike v zaporu Paliano blizu Rima in jim v skladu s katoliško tradicijo umil noge. Letos je umil noge tudi 12 mafijskim skesancem. Frančišek je v okviru tradicionalnega obreda na veliki četrtek lani noge umil prebežnikom, predtem pa ženskam in muslimanom. Z umivanjem nog izbranim vernikom se v Cerkvi spomnijo Jezusove zapovedi medsebojne ljubezni.

"Vsi imamo možnost delati napake. Vsi smo se na tak ali drugačen način že kdaj zmotili," je odločitev, da bo noge umival zapornikom, za La Repubblico pojasnil Frančišek. Dodal je, da se, ko stoji pred zapornikom, vpraša, zakaj je spodletelo zaporniku, in ne njemu. "To je skrivnost, ki me privlači k zapornikom," je dodal.

Zaporniki so papežu darovali organsko zelenjavo, ki so jo pridelali na zaporniškem vrtu, piškote, ki so jih sami spekli, ter križ, ki so ga izdelali iz lesa oljke, in bel volnen plašč.

Papež je med drugim obredno umil noge muslimanu, ki se je spreobrnil v krščanstvo, trem ženskam, Argentincu in Albancu. Dva italijanska skesanca, ki sta prav tako sodelovala v obredu, prestajata dosmrtno zaporno kazen

Začetek slovesnosti
Velikonočno tridnevje bo vrhunec doseglo na veliko noč, ko je po verovanju kristjanov Jezus vstal od mrtvih. Škofje po vsem svetu, tudi v Sloveniji, so tako darovali t. i. krizmeno mašo, pri katerih posvetijo oljčno olje, s katerim nato čez leto krščujejo in birmajo. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je krizmeno mašo daroval v ljubljanski stolnici, mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa jo je daroval že v sredo.

Zvečer se bo z večernimi mašami in bogoslužji, na katerih se bodo spomnili Jezusove zadnje večerje z učenci, začelo velikonočno tridnevje. Kot simbol služenja in ljubezni bodo škofje in duhovniki izbranim vernikom pri tem simbolično umili noge. Do zdaj so bili lahko za umivanje nog izbrani le moški, od lani spremenjeni pravilnik pa določa, da so lahko

to tudi ženske.

Pri pravoslavcih zvečer bdenje
Pri evangeličanih ta dan ne pripravljajo bogoslužij, saj evharistijo razumejo bolj na simbolni ravni. Po pravoslavnih cerkvah pa na veliki četrtek dopoldne potekajo liturgije, zvečer pa bogoslužja, ki jih imenujejo bdenje. Letos namreč katoličani, evangeličani in pravoslavci veliko noč praznujejo na isti dan.

Velika noč je največji krščanski praznik. Kristjani verujejo, da je Jezus na vel

iko noč vstal od mrtvih in tako vsem zagotovil večno življenje.