Novi predsednik Brazilije je 75-letni sin libanonskih priseljencev, ki so v Brazilijo prišli v 20. letih prejšnjega stoletja, že več desetletij pa je blizu vrha brazilske politike. Med drugim je bil dvakrat predsednik brazilskega parlamenta. V Braziliji se bojijo, da bo sprejel številne nepriljubljene ukrepe, v Delavski stranki pa svarijo pred neoliberalizacijo države. Foto: Reuters
Novi predsednik Brazilije je 75-letni sin libanonskih priseljencev, ki so v Brazilijo prišli v 20. letih prejšnjega stoletja, že več desetletij pa je blizu vrha brazilske politike. Med drugim je bil dvakrat predsednik brazilskega parlamenta. V Braziliji se bojijo, da bo sprejel številne nepriljubljene ukrepe, v Delavski stranki pa svarijo pred neoliberalizacijo države. Foto: Reuters
Michel Temer, Dilma Rousseff
Novi predsednik in nekdanja predsednica sta bila nekaj let sodelavca, lani pa sta se razšla in postala nasprotnika. Foto: Reuters
Protesti zoper Temerja
V državi so po odstavitvi Dilme Rousseff izbruhnili neredi. Foto: Reuters

Senat je predsednico prepričljivo odstavil z 61 glasovi za razrešitev, 20 senatorjev pa je bilo proti. Odstavitev Dilme Rousseff pomeni konec 13-letne vladavine leve Delavske stranke, povzročila pa je tudi zaostritev diplomatskih odnosov Brazilije z več latinskoameriškimi državami, kjer je na oblasti levica.

Medtem ko so Argentina, Čile in Paragvaj sporočili, da spoštujejo odločitev brazilskega senata, so druge države odstavitev Dilme Rousseff ostro kritizirale in jo označile za politični udar. Zaradi tega je Temer na pogovor poklical veleposlanike Venezuele, Bolivije in Ekvadorja. Kubanska vlada je odstavitev Dilme Rousseff označila za "sodno-parlamentarni državni udar".

Venezuela je že dala vedeti, da bo zamrznila odnose z Brazilijo, sicer njeno partnerico v gospodarski zvezi Mercosur. Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je odgovornost za odstavitev predsednice pripisal ZDA, češ da gre za del njihove "ofenzive na celini". Tudi Maduro se sicer sooča s pozivi k odstopu. Venezuelska opozicija, ki ga želi odstaviti z referendumom, je za danes pozvala k množičnemu shodu v glavnem mestu Caracas.

Dilma Rousseff je medtem prek svojega odvetnika na brazilsko vrhovno sodišče že vložila pritožbo, v kateri zahteva nov sodni postopek in preklic odločitve, s katero je bila odstavljena s položaja predsednice. Odvetnik José Eduardo Cardozo, sicer nekdanji pravosodni minister odstavljene predsednice, je zahteval tudi nov sodni postopek in ponovno imenovanje Michela Temerja za začasnega predsednika.

Ekvador in Bolivija sta odpoklicala svojega odpravnika poslov oziroma veleposlanika v Braziliji. "V teh težkih trenutkih smo z Dilmo, Lulo in brazilskim ljudstvom," je na družbenem omrežju Twitter sporočil bolivijski predsednik Evo Morales, ki je omenil tudi nekdanjega brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo, ki se sooča z očitki o korupciji.

Temer sestavil vlado belopoltih moških
Novi brazilski predsednik, sicer zelo nepriljubljen, je v sredo ob uradnem prevzemu položaja obljubil, da bo znova utiril Brazilijo. Temer velja za pripadnika konservativnih elit, v njegovi vladi pa so sami starejši belopolti moški.

Temer je med drugim napovedal privatizacijo državnega premoženja, krčenje javne uprave in socialnih ugodnosti ter večjo fleksibilnost trga dela, zaradi česar Delavska stranka svari pred neoliberalizacijo Brazilije.

Temer sploh ne bi mogel kandidirati za predsednika
Temer je med prebivalci sicer precej nepriljubljen. Glede na javnomnenjske raziskave na volitvah ne bi dobil niti pet odstotkov glasov, poleg tega pa sploh ne bi mogel niti kandidirati. Od maja ima namreč osemletno sodno prepoved kandidiranja na volitvah zaradi nezakonitega financiranja njegove volilne kampanje. Večina Brazilcev in Brazilk bi glede na ankete podprla tudi njegovo odstavitev.

Po odstavitvi predsednice in Temerjevem prevzemu predsedniškega položaja so sicer v Sao Paulu izbruhnili izgredi, v katerih so privrženci odstavljene predsednice uničevali policijske avtomobile in razbijali izložbe bank. Policija je zoper protestnike uporabila solzivec.

Najprej sodelavec, nato nasprotnik
Temer, dolgoletni vodja Stranke demokratičnega gibanja (PMDB), je bil od leta 2011 v koaliciji z Delavsko stranko in podpredsednik države. Na volitvah je namreč nastopil kot sokandidat Dilme Rousseff, skupni nastop pa jima je predlani prinesel tudi drugi mandat.

Konec leta 2015 so se poti nekdanje predsednice in Temerja začele razhajati. Temer se je takrat pisno pritožil, da nima več vpliva na odločitve predsednice, ona pa ga je označila za "okrasnega podpredsednika". S svojim gibanjem je v kongresu postal gonilna sila za odstavitev predsednice, marca pa je razdrl koalicijo z Delavsko stranko. Vodenje PMDB-ja je prepustil senatorju Romeru Juci.

Predsednico odnesle obtožbe o poneverjanju
68-letno Dilmo Rousseff so sicer odnesle obtožbe o poneverjanju proračunskih izkazov z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank, kar je prikazovala kot proračunske prihodke. Odstavitev je nekdanja predsednica označila za "državni udar", obtožbe na svoj račun pa je ves čas zavračala.

Tudi Temer vpleten v škandal?
Piko na i je postavila velika korupcijska preiskava, povezana z državnim naftnim podjetjem Petrobras. Pogodbeni izvajalci so namreč državi preveč zaračunali skoraj dve milijardi dolarjev, pri tem pa še podkupovali politike in njihove stranke. Afera je odnesla tri ministre Temerjeve vlade, po nekaterih navedbah pa je v škandal vpleten tudi novi predsednik, ki vpletenost v afero zanika.