Puigdemontov odvetnik Paul Bekaert ob odhodu s sodišča v nedeljo ponoči. Foto: Reuters
Puigdemontov odvetnik Paul Bekaert ob odhodu s sodišča v nedeljo ponoči. Foto: Reuters
Belgija
S tem vozilom naj bi Puigdemont v nedeljo zvečer zapustil policijsko postajo v Bruslju, kjer se je dopoldne predal belgijskim oblastem. Foto: Reuters
Puigdemont do odločitve sodišča na prostosti
Puigdemont spet na prostosti

Peterica odstavljenih katalonskih regionalnih politikov mora ostati v Belgiji, tak je pogoj, ki ga je ob izpustitvi postavil preiskovalni sodnik v Bruslju, poroča dopisnik Matjaž Trošt, ki dodaja, da sodnik pričakovano ni razsojal o evropskem pripornem nalogu, ki državam članicam nalaga, da pridržijo in predajo osumljence kaznivih dejanj, ali ga zavračal. Po navedbah sodnega vira bo naslednja obravnava na sodišču v petek, 17. novembra, ob 14.00.

Kot smo poročali, se je Puigdemont v nedeljo dopoldne z ministri Antoniem Cominom, Claro Ponsati, Lluisom Puigom in Meritxell Serret predal na eni izmed policijskih postaj v Bruslju. Španska sodnica je prejšnji teden izdala naloge za prijetje in izročitev peterice izdala zaradi upora, nezakonitega prisvajanja javnih sredstev, zlorabe javnega položaja in neupoštevanja poziva sodišča. Za očitana dejanja jim grozi do 30 let zapora. Ker se niso pojavili na zaslišanju, je Madrid za peterico izdal evropski priporni nalog.

Nekaj ur pozneje se je Puigdemont javil prek Twitterja in zapisal: "Izpuščeni brez varščine. Naše misli so s kolegi, neupravičeno zaprtimi v državi, ki je daleč od demokratskih norm." Odločitev sodnika v Bruslju so pozdravili tudi v strankah Puigdemontove nekdanje vladajoče koalicije Junt pel Si. "To je razlika med resnično delitvijo oblasti in spolitiziranim pravosodnim sistemom. Med zrelo demokracijo in neuspešno pravno državo," je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik koalicije Roger Torrent. Tudi civilna iniciativa Katalonski narodni kongres (ANC), ki si prizadeva za neodvisnost, je tvitnila: "Velika lekcija iz pravičnosti za španski pravosodni sistem!"

Jambon kritiziral ravnanje Evropske unije
V Belgiji je primer poskrbel za nekaj napetosti v vladi. Podpredsednik vlade in notranji minister Jan Jambon iz vrst nacionalistične flamske stranke N-VA je prejšnji konec tedna izrazil dvom o ravnanju španske vlade in odreditvi pripora za nekdanje člane katalonske vlade. Belgijski zunanji minister Didier Reynders je nato odvrnil, da "moramo belgijskim in španskim sodiščem dovoliti, da opravijo svoje delo." Jambon je kritiziral tudi EU, ker se ne odziva. Prepričan je, da bi bil odziv drugačen, če bi se to dogajalo na Poljskem ali Madžarskem. Zaradi molka EU-ja je kritičen tudi nekdanji evropski komisar in belgijski zunanji minister Karel De Gucht.

Najverjetnejša možnost izročitev peterice
Možnosti, da bi belgijsko pravosodje izročitev peterice zavrnilo, obstajajo, a so majhne, saj bi s tem okrcalo špansko pravosodje kot politično zaznamovano oziroma nepravično, je še poročal Trošt. Evropska statistika pravi, da je bila med letoma 2005 in 2014 večina izročitev, kjer so se iskane osebe z njo strinjale, opravljena v 14 do 16 dneh, postopek brez soglasja pa je trajal manj kot dva meseca. Obstaja sicer tudi možnost prošnje za politični azil - kar je Puidgemont doslej zavračal - tudi v tem primeru bi moral dokazovati, da Španija ne omogoča pravičnega sojenja. V Belgiji sicer v zadnjih petih letih noben državljan Evropske unije ni prejel azila.

Koncu politične krize v Španiji ni videti konca. Potem ko je katalonski parlament konec oktobra sprejel resolucijo o neodvisnosti, je vlada Mariana Rajoya katalonski parlament razpustila in za 21. december razpisala predčasne regionalne volitve, potem ko je zaradi resolucije sprožila 155. člen ustave in Kataloniji začasno odvzela avtonomijo. Puigdemont je že napovedal, da bo njegova stranka sodelovala na volitvah.

Puigdemont do odločitve sodišča na prostosti
Puigdemont spet na prostosti