V nedeljo je Severna Koreja preizkusila novo protiletalsko orožje. Na testiranju je bil navzoč tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Dan pozneje je sledil še preizkus balistične rakete. Foto: EPA
V nedeljo je Severna Koreja preizkusila novo protiletalsko orožje. Na testiranju je bil navzoč tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Dan pozneje je sledil še preizkus balistične rakete. Foto: EPA
Severna Koreja
Izstrelitev severnokorejske rakete srednjega do dolgega dosega Pukguksong 2. Foto: EPA
Severna Koreja izstrelila novo raketo
Nov raketni preizkus Pjongjanga

Raketa je bila po poročanju BBC-ja izstreljena iz Vonsana na vzhodu Severne Koreje, dosegla pa naj bi višino 120 kilometrov. Kot je dejal vodja kabineta japonske vlade Jošihide Suga, je raketa pristala v morju med japonskima otokoma Oki in Sado.

Doseg rakete do 1.000 kilometrov
Šlo naj bi za raketo tipa scud, ki je bila razvita v nekdanji Sovjetski zvezi in ki ima doseg do 1.000 kilometrov. To je bil še tretji severnokorejski preizkus balistične rakete v treh tednih, skupaj pa deveti letos. Pjongjang tako kljubuje resoluciji Združenih narodov, ki mu prepoveduje testiranje balističnih raket in izvajanje jedrskih poskusov.

Abe: Skupaj z ZDA bomo ustavili Severno Korejo
Japonska je ob novem preizkusu rakete že vložila protest pri uradnem Pjongjangu, medtem ko je Južna Koreja sklicala sejo sveto za nacionalno varnost. "Kot smo se dogovorili na vrhu srečanja skupine G7, je severnokorejsko vprašanje na vrhu prioritet mednarodne skupnosti. Skupaj z ZDA smo odločeni, da odvrnemo Severno Korejo od poskusov," je dejal japonski premier Šinzo Abe.

Južna Koreja je izstrelitev označila kot veliko grožnjo in izziv predsedniku Dže In Munu, ki se v nasprotju s svojimi konservativnimi predhodniki zavzema za dialog s Pjongjangom. "To, da je Severna Koreja ponovila to provokacijo po inavguraciji našega novega vodstva, pomeni neposredno kljubovanje naši zahtevi za mir in denuklearizaciji Korejskega polotoka," je zapisalo zunanje ministrstvo Južne Koreje.

Približevanje medcelinski raketi
Strokovnjaki menijo, da pospešeno testiranje balističnih raket kaže na to, da se Severna Koreja približuje testu medcelinske balistične rakete, ki bi lahko dosegla tudi ozemlje ZDA. Severna Koreja sicer zatrjuje, da je njen raketni in jedrski program nujen zaradi "odvračanja agresije ZDA".

V ZDA do torka slavijo spominski dan, praznik spomina na vse padle vojake v vojnah na tujem. Predsednik ZDA Donald Trump se je v nedeljo vrnil s "turneje" po Evropi, njegova politika do Severne Koreje pa še ni dorečena. Iz Bele hiše so sporočili le, da je bil Trump o izstrelitvi obveščen. Nato se je ameriški predsednik oglasil prek Twitterja, kjer je zapisal: "Severna Koreja je z izstrelitvijo še ene balistične rakete pokazala veliko nespoštovanje do svoje sosede Kitajske ... vendar Kitajska se zelo trudi." Kitajska se je medtem znova zavzela za dialog. "Upamo, da bodo vpletene strani ostale mirne in zadržane, da lahko umirijo napetosti na polotoku ter da lahko vprašanja Korejskega polotoka znova privedejo do miroljubnega dialoga," je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo.

Mattis: Ob morebitni vojni na udaru Seul
Ameriški minister za obrambo Jim Mattis je na vprašanje, kako bi bil videti morebitni vojaški spopad s Severno Korejo, če bi propadli diplomatski napori, odgovoril, da verjetno najhujši v življenju večine ljudi. "V dosegu severnokorejskega topništva in raket je namreč eno najgosteje poseljenih mest na svetu, Seul," je opozoril Mattis in dodal, da bi bili ob morebitni vojni varnostno ogroženi tudi Rusija in Kitajska.

Severna Koreja izstrelila novo raketo
Nov raketni preizkus Pjongjanga