Moški v Seulu v Južni Koreji opazuje televizijsko poročilo o novem balističnem preizkusu Severne Koreje. Foto: Reuters
Moški v Seulu v Južni Koreji opazuje televizijsko poročilo o novem balističnem preizkusu Severne Koreje. Foto: Reuters
Šinzo Abe
Napad je ostro obsodil japonski premier Šinzo Abe in napovedal pogovore o Severni Koreji na bližajočem se zasedanju G20. Foto: Reuters
Severna Koreja že 11. letos preizkusila raketo
Pjongjang izstrelil raketo proti japonski obali
Severna Koreja uspešno preizkusila medcelinsko raketo

Severna Koreja je sporočila, da je pod nadzorom voditelja Kim Džong Una uspešno preizkusila novo medcelinsko balistično raketo, ki lahko zadene kateri koli cilj na svetu.

Raketa Hvasong-14 je dosegla višino 2.802 metra in svoj cilj natančno zadela 39 minut po izstrelitvi, je sporočila severnokorejska televizija.

Direktor Svetovnega varnostnega programa David Wright po tirnici letenja rakete ugotavlja, da medcelinska raketa ne more doseči celinskih ZDA ali Havajev, lahko pa bi dosegla Aljasko, ki spada pod ozemlje ZDA. V poskusu je raketa letela izredno visoko, ob nižji tirnici leta pa bi lahko preletela razdaljo 6.700 kilometrov, meni Wright.

Strokovnjaki ob tem menijo, da so Severni Korejci še več let oddaljeni od izuma medcelinske rakete z jedrsko konico.

Mednarodne ocene poskusa
Po podatkih japonske vlade je izstrelek letel približno 40 minut in pristal v Japonskem morju. Tihooceansko poveljstvo ameriške vojske je čas letenja ocenilo na 37 minut.

Južnokorejska vojska predvideva, da je raketa letela okoli 930 kilometrov daleč. Višina izstrelka je "krepko presegla" 2.500 kilometrov, je sporočilo japonsko obrambno ministrstvo.

Napad je ostro obsodil japonski premier Šinzo Abe in dodal, da bo predsednika Kitajske in Rusije prosil za močnejše sodelovanje pri ustavljanju severnokorejskega orožnega programa. Napovedal je tudi pozive k solidarnosti mednarodne skupnosti na bližajočem se zasedanju najmočnejših 20 gospodarstev v Hamburgu.

Mun: Zadnja priložnost za sodelovanje
Gre za četrti preizkus balistične rakete, odkar je v maju položaj južnokorejskega predsednika prevzel Mun Dže In, ki je obljubil dialog s Pjongjangom. Mun je v predsedniški Modri hiši po izstrelitvi sklical sestanek varnostnega sveta. V ponedeljek je na srečanju z nekdanjim ameriškim predsednikom Barackom Obamo dejal, da ima Severna Koreja zadnjo priložnost za sodelovanje v pogovorih z "zunanjim svetom".

Oglasil se je tudi predsednik ZDA Donald Trump. "Severna Koreja je izstrelila še eno raketo. Nima ta človek početi česa boljšega?" je tvitnil Trump, pri čemer se je nanašal na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. V tvitu je tudi omenil, da bi morda Kitajska morala izvesti kakšno "težko potezo".

Po podatkih južnokorejske vojske je bila raketa izstreljena 40 minut po polnoči po srednjeevropskem času iz letalskega oporišča Pangjon, okoli 100 kilometrov severozahodno od prestolnice Pjongjanga.

Kitajska miri udeležene
Po Trumpovem pozivu k ukrepanju je Kitajska pozvala k mirnemu obvladovanju položaja. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Šuang je poudaril, da imajo resolucije ZN-ja jasna pravila glede severnokorejskih izstrelitev raket in da Kitajska soglaša s temi pravili.

Preizkus pred zasedanjem G20
Raketni poskus so izvedli pred bližajočim se zasedanjem G20, na katerem bodo ZDA, Kitajska, Japonsko in Južna Koreja predvidoma razpravljale tudi o severnokorejskih raketnih poskusih.

Ta teden se je Trump v telefonskih pogovorih z Munom in kitajskim predsednikom Ši Džinpingom dogovarjal tudi glede Severne Koreje. Voditelji so se zavezali, da si bodo prizadevali ustaviti severnokorejski jedrski program.

Varnostni svet Združenih narodov je na začetku junija objavil zadnjo resolucijo z ukrepi proti Severni Koreji, potem ko je država maja izvedla tri balistične poskuse. Pjongjang ukrepe zavrača, saj naj bi kršili njihovo pravico do samoobrambe in raziskovanja vesolja.

Severna Koreja že 11. letos preizkusila raketo
Pjongjang izstrelil raketo proti japonski obali
Severna Koreja uspešno preizkusila medcelinsko raketo