V Južni Koreji z zaskrbljenostjo spremljajo dejanja severne sosede. Foto: Reuters
V Južni Koreji z zaskrbljenostjo spremljajo dejanja severne sosede. Foto: Reuters

Raketo so izstrelili nekaj ur po zasedanju Varnostnega sveta ZN-a, med katerim je ameriški državni sekretar Rex Tillerson mednarodno skupnost pozval, naj zaradi severnokorejskih jedrskih in raketnih poskusov prekine diplomatske odnose s Pjongjangom in poveča pritisk s sankcijami.

Južna Koreja je sporočila, da se severna soseda "igra z ognjem", ob tem pa se je zavzela še za ostrejše sankcije.

Varnostni svet je do zdaj v zadnjih desetih letih zaradi jedrskega in raketnega programa Pjongjanga sprejel šest resolucij s sankcijami, ki pa severnokorejskih oblasti niso odvrnile od jedrskih in raketnih poskusov.

Ameriški vojaški viri navajajo, da gre za raketo srednjega dosega KN-17. Bela hiša se je na izstrelitev odzvala s kratkim sporočilom za javnost, da se zaveda dogodka, predsednik Trump pa je s tem seznanjen.

Peking: Precenjujete naš vpliv
Raketa je bila izstreljena z območja severno od Pjongjanga, gre pa že za četrti zaporedni neuspeli raketni poskus. Kot poročajo južnokorejski vojaški viri, je raketa dosegla višino 71 kilometrov, nato pa je razpadla.

ZDA so upale, da bo Kitajska kot edina zaveznica odvrnila Severno Korejo od novih raketnih in jedrskih poskusov, vendar Peking sporoča, da Washington precenjuje kitajski vpliv na Pjongjang.

Tik pred raketnim poskusom je kitajski zunanji minister Vang Ji povedal VS-ju ZN-a, da Kitajska sama ne more rešiti severnokorejske težave.