Vladne sile so po mnenju analitikov v Alepu upornikom zadale ključen udarec. Foto: Reuters
Vladne sile so po mnenju analitikov v Alepu upornikom zadale ključen udarec. Foto: Reuters

Ob tem je Sabra za BBC povedal, da bi padec uporniških sil v vzhodnem delu nekdaj največjega sirskega mesta še otežil možnosti za dosego mirovnega dogovora oziroma praktično pomenil konec upanja za premirje. "Alep je pomembno mesto za revolucijo, a ni zadnji kraj," je prepričan Sabra, ki je dodal: "Trenutno je veliko območja pod nadzorom Svobodne sirske vojske. V takih okoliščinah nihče ne razmišlja o mirovnem sporazumu."

Sirska vojska v ofenzivi za zavzetje celotnega mesta hitro prodira v vzhodni del Alepa in je v zadnjih dneh zavzela več sosesk, ki so bile doslej v rokah upornikov. Vladne sile, okrepljene z zračnimi napadi, so v zadnjih dneh zasegle več kot tretjino ozemlja, ki so ga predtem nadzirali uporniki. Uporniške skupine so sporočile, da so se umaknile na bolj obrambne frontne linije. Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da naj bi uporniki izgubili 12 okrožij, kar naj bi bilo okoli 40 odstotkov njihovega ozemlja. Po podatkih analitikov so vladne sile zadale upornikom ključen udarec v boju za Alep, kjer so uporniki področja zasedli leta 2012.

Iz Alepa zbežalo do 16.000 civilistov
Medtem je Francija zahtevala sklic nujne seje Varnostnega sveta Združenih narodov o katastrofalnih razmerah v Alepu, piše STA. Po podatkih ZN-a je iz obleganega mesta v zadnjih dneh zbežalo do 16.000 civilistov. "Bolj kot kadar koli prej sta nujna ustavitev sovražnosti in neoviran dostop za humanitarno pomoč," je o razmerah v Alepu, kjer je še vedno ujetih več deset tisoč civilistov, dejal francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault.

Nekateri so zbežali na območja pod nadzorom vladnih in kurdskih sil, drugi so se podali proti jugu na območja, ki so še vedno pod nadzorom upornikov. Pomočnik generalnega sekretarja ZN-a Stephen O'Brien je razmere v obleganem mestu opisal kot srhljive. Ibrahim Abu Al Leith, predstavnik Belih čelad, je izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi razmer na prizadetih območjih, kjer "ljudje spijo na ulicah in nimajo hrane imn pijače".