Arabski in kurdski borci (SDF) so Rusijo in sirsko vojsko obtožili napada nanje, poškodovanih je šest borcev. Foto: Reuters
Arabski in kurdski borci (SDF) so Rusijo in sirsko vojsko obtožili napada nanje, poškodovanih je šest borcev. Foto: Reuters
Deir Ezor
Mesto Deir Ezor, v katerega SDF in ZDA naj ne bi vstopali, so pred kratkim izpod nadzora IS-ja osvobodile sirske in ruske sile. Foto: Reuters

"16. septembra 2017 ob 3.30 (2.30 po srednjeevropskem času) so letala Rusije in sirskega režima streljala na naše sile vzhodno od reke Evfrat na območju Al Sinaja," je sporočila skupina, ki jo sestavljajo arabski in kurdski borci.

SDF je sirsko vlado obtožil oviranja njihovih borcev. "Takšni napadi porabljajo energijo, ki bi morala biti porabljena proti terorizmu, in odpirajo vrata stranskim konfliktom," so še zapisali.

Al Sinaja, ki leži približno sedem kilometrov od vzhodnega brega Evfrata, je industrijsko območje severovzhodno od mesta Deir Ezor.

Pentagon potrdil napade
Ameriško zunanje ministrstvo je medtem potrdilo napade. V izjavi so dodali, da med vojaki koalicije pod vodstvom ZDA sicer ni bilo ranjenih. Poudarili so, da je Rusija bombardirala položaj vzhodno od Evfrata, čeprav so vedeli, da so tam borci SDF-ja. Moskva oziroma Damask incidenta še nista komentirala.

Deir Ezor zadnje oporišče IS-ja
Pokrajina Deir Ezor je še zadnje oporišče IS-ja v Siriji. Sirska vojska in milice pod okriljem Irana prodirajo iz zahoda, medtem ko SDF s podporo ZDA napreduje z vzhodne strani. Koalicija pod vodstvom ZDA je sporočila, da SDF ne namerava vstopiti v mesto Deir Ezor, kjer je sirska vojska pred nedavnim zlomila odpor IS-ja, ki je mesto nadziral tri leta.

Prvi konflikti med skupinama že junija
Konflikta med obema stranema v skupnem boju proti IS-ju se boji tudi mednarodna skupnost, saj bi ta lahko sprožil nova trenja med velesilama Rusijo in ZDA. Prvi tovrstni konflikt se je sicer zgodil junija, ko je SDF sirsko vojsko obtožil bombardiranja njihovih položajev v Raki, vojska ZDA pa je v sirskem zračnem prostoru sestrelilo vladno letalo.

Evfrat kot razmejitvena črta
Po besedah uradnikov naj bi se začeli pogovori o določitvi uradne razmejitvene črte med skupinama. Do zdaj je razdelitvena črta nepotrjeno potekala po reki Evfrat.