Zapor iz Guantanama se počasi prazni, pred zaprtjem pa morajo najti rešitev za še skoraj 200 zapornikov. Foto: EPA
Zapor iz Guantanama se počasi prazni, pred zaprtjem pa morajo najti rešitev za še skoraj 200 zapornikov. Foto: EPA

Ameriško pravosodno ministrstvo na željo Slovaške ni razkrilo identitete omenjenih zapornikov. Slovaška je prejšnji teden sporočila, da bo v skladu dogovora med EU-jem in ZDA, s katerim naj bi Washingtonu pomagali pri zaprtju zloglasnega zapora, sprejela tri zapornike. Slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak je poudaril, da gre za osebe, ki niso bile nikoli ne obtožene ne obsojene. Eden od slovaških časopisov je poročal, da trojica biva v centru za priseljence, kjer naj bi se naučili jezika in si sčasoma poiskali zaposlitev.

Ob prihodu v Ovalno pisarno pred letom dni je predsednik ZDA postavil datum 22. januar 2010 kot rok za zaprtje zapora, v katerega so po terorističnih napadih 11. septembra 2001 ZDA strpale osumljene teroriste, ki jim je odrekala status vojnih zapornikov.

Nekaterim sojenje, drugim izpustitev
Posebna skupina na čelu z ameriškim državnim tožilcem Ericom Holderjem je prejšnji teden končala svoje delo in priporočila, da okoli 50 zapornikov iz Guantanama pridržijo za nedoločen čas, okoli 35 zapornikom pa sodijo na kazenskih ali vojaških sodiščih. Preostale zapornike naj bi izpustili ali pa preselili v tujino, a bi se to lahko spremenilo, če bi se pojavili novi dokazi.

V Jemnu dejavna Al Kaida
Izziv ameriški administraciji pri zapiranju zapora predstavlja 91 Jemencev. Nekatere so nameravali izpustiti, a jih ne morejo, ker je v Jemnu začela delovati tamkajšnja celica Al Kaide, Američani pa se bojijo, da bi se jim zaporniki, če bi jih izpustili, pridružili.