Prvi slovenski vojaki so v Afganistan prispeli marca leta 2004. Foto: www.mors.si
Prvi slovenski vojaki so v Afganistan prispeli marca leta 2004. Foto: www.mors.si

Po napovedi ameriškega predsednika Baracka Obame o napotitvi dodatnih sil v Afganistan je slovenski premier napovedal, da bo vlada glede na uspešnost implementacije strategije mednarodnih sil presodila, "da je ali da ni več primeren čas" sodelovanje v državi. Po Pahorjevih besedah so mednarodne sile v Afganistanu zato, da Afganistanci sami prevzamejo nadzor nad svojo prihodnostjo.

"Jaz mislim, da z vojaško silo tega ni mgoče implementirati dolgoročno. Ali uspemo hitro, in to z zakonito oblastjo, z vojaškim pristopom pa tega ni mogoče doseči," je prepričan slovenski premier. "Če bi slovenska vlada ocenila, da se strategija, ki jo zdaj implementira zveza Nato, ne uresničuje, kakor pričakujemo, bomo avtonomno odločili o umiku naših vojakov," je še dodal Pahor.

Slovenija ima v Afganistanu trenutno 69 vojakov, ki so nameščeni v Heratu na razmeroma mirnem zahodu države in skrbijo za varnost oporišča Arena. Dva pripadnika slovenskega kontingenta delujeta v poveljstvu mednarodnih sil Isaf v prestolnici Kabul.