Konferenco EU-ja in Zahodnega Balkana maja ali junija v Sarajevu načrtuje špansko predsedstvo EU-ja. Na sliki španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos in zunanja ministrica EU-ja Catherine Ashtone. Foto: EPA
Konferenco EU-ja in Zahodnega Balkana maja ali junija v Sarajevu načrtuje špansko predsedstvo EU-ja. Na sliki španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos in zunanja ministrica EU-ja Catherine Ashtone. Foto: EPA
Jelko Kacin
Odsotnost predsednika Sveta EU-ja Hermana Van Rompuya pa je Kacin komentiral kot neproblematičen, "saj bo Rompuy prišel, ko se bodo države medsebojno dogovorile." Foto: www.kacin.si

"Mislim, da nam bo uspelo zagotoviti sodelovanje vseh, ob upoštevanju občutljivosti obojih in mednarodne zakonitosti," je dejal Miguel Angel Moratinos v odgovoru na vprašanje, kakšen bo pristop Španije, potem ko Sloveniji ni uspelo zagotoviti udeležbe Srbije na sobotni konferenci na Brdu.

Kako bo španskemu predsedstvu EU-ja to uspelo izpeljati, še ni znano. Jasno pa je nekaj: Srbija se po vsej verjetnosti ne bo udeležila konference, če tam predstavniki Kosova ne bodo zastopani kot Kosovo Unmik (po resoluciji Združenih narodov 1244). Uresničitev Moratinosovih napovedi bo zanimiva tudi zato, ker Španija, zaradi težav na domačem terenu s Katalonijo, ni priznala Kosova. Na konferenci na Brdu (začetek procesa Brdo) se je med novinarji neuradno šušljalo, da naj bi bil tudi to eden izmed razlogov, zakaj je špansko predsedstvo tik pred začetkom konference svoj prihod odpovedalo.Moratinos je pojasnil, da je vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar v ponedeljek bruseljske kolege seznanil s potekom konference na Brdu, na kateri po njegovih besedah "žal niso sodelovale vse države Balkana niti se je nista udeležila predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in on sam". Ampak to po njegovih besedah ne pomeni, da konferenca ni prinesla nekaterih dobrih predlogov in pobud.

Pozitiva slika konference na Brdu
Španija ima o konferenci o Zahodnem Balkanu na Brdu "zelo pozitivno sliko", je zatrdil predstavnik španskega predsedstva EU-ja Angel Lossada in poudaril, da se za neudeležbo španskega predsedstva na Brdu ne skriva nikakršno politično sporočilo in da Španija ni posredovala glede udeležbe Srbije. Španija še ne želi govoriti o formuli, ki bi jo lahko uporabila za pripravo konference, da bo doseglo sodelovanje tako Srbije kot Kosova, in ki je nista preizkusili že Slovenija in Hrvaška.

Zunanji minister Španije Miguel Angel Moratinos je v ponedeljek izrazil mnenje, da bo španskemu predsedstvu v nasprotju s Slovenijo in Hrvaško uspelo zagotoviti sodelovanje vseh na sarajevski konferenci, načrtovani za maj ali junij, ki bo potekala na ravni zunanjih ministrov EU-ja in Zahodnega Balkana.

Kacin: Moratinos ni kos nalogi
Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je za Deutsche Welle dejal, da je bila odsotnost predsedujoče države EU-ju Španije na Brdu pri Kranju "izguba", ki ne koristi ne Španiji, ne Srbiji in ne regiji kot celoti.

"Namesto da bi bil Moratinos tu, da bi ustvaril dobro ozračje, ki bi pripomoglo k lažji organizaciji konference v Sarajevu, je pokazal, da nalogi ni kos, in da bo imela Španija s konferenco probleme," je dejal Kacin.