Sledi za Paravinjo so preiskovalce vodile tudi v Slovenijo, kjer so ga oblasti na podlagi mednarodne tiralice v preteklosti dvakrat prijele in po plačilu varščine izpustile. Foto: MUP RS
Sledi za Paravinjo so preiskovalce vodile tudi v Slovenijo, kjer so ga oblasti na podlagi mednarodne tiralice v preteklosti dvakrat prijele in po plačilu varščine izpustile. Foto: MUP RS
Paravinja dobil 40 let zapora

Hrvaško vrhovno sodišče je sicer že dvakrat razveljavilo prvostopenjsko odločitev sodišča v Šibeniku. Paravinja je bil prvič obsojen na 40 let zapora jeseni 2012 v Šibeniku. Zaradi pritožbe njegove obrambe je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in primer vrnilo na prvo stopnjo. Na ponovljenem sojenju v Šibeniku so marca lani potrdili prvotno odločitev, a je vrhovno sodišče sodbo znova razveljavilo.

Najprej dvakrat v Šibeniku, tretjič pa v Splitu
Kot so utemeljili na vrhovnem sodišču, na sodišču v Šibeniku niti v ponovljenem postopku niso dokazali, da je šlo pred umorom za poskus posilstva. Na ta način ni dokazana obtožba, da je šlo za posebej okruten umor z namenom, da bi Paravinja prikril posilstvo. Niso pa nasprotovali ugotovitvi sodišča, da je Paravinja umoril Bilićevo. Odvetniki Paravinje so se pritožili, ker so ocenili, da županijsko sodišče ni našlo niti enega samega novega dokaza v primerjavi s prvim sojenjem in prvo sodbo, a se je sodišče odločilo za enako sodbo.

Paravinji so zdaj tretjič sodili v Splitu, ker v Šibeniku ni bilo več sodnikov, ki ne bi bili povezani s prejšnjimi sojenji. Njihovi splitski kolegi so v ponedeljek sklenili obravnavo, med katero so znova zaslišali vse priče in izvedence. Med branjem sodbe so dejali, da je Paravinja zadušil Bilićevo, nato pa je odvrgel njeno truplo.

Paravinja trdi, da so mu dokaze podtaknili
Odvetnik Paravinje Željko Gulišija je dejal, da niti na splitskem sodišču ni bilo nobenih novih dokazov in da ga bolj kot današnja sodba zanima, kaj bo o tem povedalo vrhovno sodišče. Paravinja je znova zatrdil, da gre za "montiran postopek, med katerim naj bi mu podtaknili dokaze". Sodba temelji na posnetkih nadzornih kamer, iz katerih je bilo razvidno, kam se je peljal Paravinja tistega dne, ko je storil zločin. V njegovem tovornjaku so našli sledi krvi in sline nesrečne najstnice.

Antonio Bilić so nazadnje videli živo nedaleč od njene domače vasi pri Drnišu 7. junija 2011, ko je vstopila v tovornjak, ki ga je vozil Paravinja. Sledila je največja iskalna akcija v hrvaški zgodovini. Truplo najstnice so našli pri Josipdolu novembra 2012, ko je Paravinja že bil obsojen na 40 let zapora zaradi poskusa posilstva in posebej okrutnega umora najstnice. Paravinjo so zaradi poskusa posilstva obsodili na zaporne kazni tudi v BiH-u in Srbiji, a se je izogibal prestajanju kazni do umora na Hrvaškem. Konec junija 2011 so ga prijeli v BiH-u, ki ga je potem izročil Hrvaški.

Paravinja dobil 40 let zapora