Mandatar Ivica Dačić je napovedal, da bo parlament 23. julija sprejemal zakone, ki omogočajo oblikovanje vlade, še isti ali naslednji dan pa bo nova vlada pred poslanci tudi prisegla. Foto: EPA
Mandatar Ivica Dačić je napovedal, da bo parlament 23. julija sprejemal zakone, ki omogočajo oblikovanje vlade, še isti ali naslednji dan pa bo nova vlada pred poslanci tudi prisegla. Foto: EPA

Koalicijski sporazum, ki na 13 straneh obsega devet točk, so podpisali voditelji Srbske napredne stranke (SNS), koalicije okoli socialistov (SPS), ki jo sestavljata še upokojenska stranka (PUPS) in Enotna Srbija (JS), ter Združenih regij Srbije (URS). Koalicija bo imela v 250-članski skupščini 131 poslancev.

Mandatar Ivica Dačić, ki vodi na volitvah tretjeuvrščenega SPS-a, in vodja zmagovitega SNS-a Aleksander Vučić sta povedala, da bo prednostna naloga njihove vlade boj proti korupciji in kriminalu. Kot točke imajo zapisana tudi prizadevanja za pospešitev evropskih integracij in reševanja vprašanja Kosova.

Pogajanja o delitvi resorjev
V prihodnjih dneh pa bodo najprej nadaljevali pogovore o razdelitvi resorjev in kadrovskih rešitvah v vladi. Ta bo štela 15 ministrstev, kar je manj kot dozdajšnja, ki so jo vodili demokrati (DS) nekdanjega predsednika Borisa Tadića. Osem ministrstev bo po Dačićevih besedah pripadlo SNS-u, pet SPS-u, URS-u pa dve.

Enaka koalicija kot konec 90. let
Srbija bo sicer po 12 letih dobila praktično enako vladno koalicijo, kot je bila tista, ki je državo vodila med vojno na Kosovu konec 90. let preteklega stoletja. Takrat je socialiste vodil pokojni Slobodan Milošević, zdajšnji glavni funkcionarji SNS-a pa so bili nekdaj člani Srbske radikalne stranke, ki jo vodi Vojislav Šešelj. Šešlju v Haagu sodijo za vojne zločine, kot so tudi Miloševiću.

Koalicijski sporazum tako poudarja, da Srbija ne bo priznala Kosova, a kljub temu navaja tudi, da se mora dialog s Prištino nadaljevati mirno, na politični ravni ob spoštovanju demokratičnih rešitev.