Eden izmed ciljev vlade bo po besedah novega srbskega premierja Ivice Dačića tudi pospešitev procesa vključevanja Srbije v evropske integracije. Foto: EPA
Eden izmed ciljev vlade bo po besedah novega srbskega premierja Ivice Dačića tudi pospešitev procesa vključevanja Srbije v evropske integracije. Foto: EPA

Novo srbsko vlado, ki ima tudi štiri podpredsednike, med katerimi so trije hkrati ministri, sestavljajo koalicije, zbrane okoli Srbske napredne stranke (SNS), Socialistične stranke Srbije (SPS) in Združenih regij Srbije (URS), Socialdemokratske stranke Srbije (SDPS) in Stranke demokratske akcije (SDA).

Sicer pa so po glasovanju ministri prisegli ob besedilu prisege, ki se glasi: "Prisegam na predanost Republiki Srbiji, s svojo častjo pa se obvezujem, da bom spoštoval ustavo in zakone, da bom dolžnost člana vlade opravljal zavedno, odgovorno in predano ter da bom zavezan ohranitvi Kosova znotraj Republike Srbije."

Danes tudi prva seja nove vlade
Ivica Dačić, ki bo v vladi poleg premierskih nalog vodil tudi notranje ministrstvo, bo premierske posle od svojega predhodnika Mirka Cvetkovića prevzel predvidoma ob 14.15, ob 15. uri pa naj bi se že začela tudi prva seja nove vlade.

Sicer pa je Dačić je že v četrtek v parlamentu predstavil program vlade in ob tem poudaril, da bo njena glavna prednostna naloga gospodarsko okrevanje Srbije. Dejal je še, da Srbija ne bo priznala neodvisnosti Kosova, bo pa uresničila vse, kar je bilo dogovorjeno v dialogu s Prištino.

Znana imena ministrov
Minister za obrambo in podpredsednik vlade, pristojen za varnost, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, bo vršilec dolžnosti predsednika SNS-a Aleksandar Vučić. Zunanji minister bo dolgoletni diplomat in nekdanji srbski veleposlanik na Japonskem Ivan Mrkić.

Predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem in dozdajšnji minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić bo podpredsednik vlade ter minister za notranjo in zunanjo trgovino, telekomunikacije in informacijsko družbo.

Vodja URS-a Mlađan Dinkić bo minister za finance in gospodarstvo, članici te stranke Suzana Grubješić in Verica Kalanović pa bosta podpredsednica vlade za evropske integracije oz. ministrica za regionalni razvoj in lokalno samoupravo.