Mlada gledališčnika bosta šla v zapor zaradi igre iz leta 2013. Foto: EPA
Mlada gledališčnika bosta šla v zapor zaradi igre iz leta 2013. Foto: EPA
Tajska vojska je maja lani z udarom prevzela oblast. Foto: EPA

Oba sta priznala, da sta kršila zakonodajo, ki kraljevo družino ščiti pred kakršnimi koli žalitvami. Obtožbe so se navezovale na gledališko igro, ki sta jo izvajala na bangkoški fakulteti oktobra 2013. Grozila jima je kazen 15 let zapora, a je bila kazen zaradi priznanja znižana. Par je bil aretiran že avgusta 2014, od takrat pa je bil v priporu.

Igra je nosila naslov Volčja nevesta, zgodba pa se je odvijala v fantazijskem kraljestvu s fiktivnim kraljem in njegovim svetovalcem, poroča BBC. Igra se je izvajala ob 40. obletnici študentskih prodemokratičnih protestov, ki jih je zatrl vojaški režim.

Več podatkov ni na voljo, saj tajska zakonodaja določa, da je medijsko poročanje, ki ponavlja podrobnosti kaznivega dejanja, enako kot sama kazniva izjava.

Žalitev kraljevine vedno bolj kaznovana
Kot pravijo skupine za zaščito človekovih pravic, je od maja lani, ko je oblast z udarom prevzela vojska, naraslo število primerov pregona zaradi žalitve kraljeve družine. BBC poroča, da je bilo od takrat zaradi tega obtoženih 15 ljudi. Preiskuje se še 90 primerov, policija pa naj bi vložila obtožnice v polovici teh primerov.

Med nedavnimi obsojenci je tudi voznik taksija, ki je bil obsojen na dve leti in pol zapora po tem, ko je njegov potnik posnel njun pogovor. Neki študent je bil obsojen na enako kazen zaradi žalitve kraljevine v objavi na družbenem omrežju Facebook.

Kralj kot bog
Tajski kralj, 87-letni Bhumibol Adulyadej, uživa pri mnogo Tajcih in Tajkah skoraj božanski status. Na prestolu sedi že šest desetletij, kar pomeni, da je monarh z najdaljšim stažem na svetu.

Tajski zakoni glede ugleda kraljevine so najstrožji na svetu, kritiki pa opozarjajo, da jih vojaška vlada vse bolj uporablja za utišanje kritik.