Pistorius je bil na sodišču tokrat oblečen v temno obleko, tuji mediji pa so poročali, da je med besedami tožilstva večkrat stiskal čeljusti. Foto: Reuters
Pistorius je bil na sodišču tokrat oblečen v temno obleko, tuji mediji pa so poročali, da je med besedami tožilstva večkrat stiskal čeljusti. Foto: Reuters
Oscar Pistorius in Reeva Steenkamp
Oscar Pistorius in Reeva Steenkamp sta v očeh javnosti veljala za srečen par. Foto: EPA

Primer Pistorius, ki ga že vse od marca, ko se je začelo sojenje, spremlja velika pozornost vseh svetovnih medijev, se je prevesil v zadnjo fazo. Sklepno besedo je imelo najprej tožilstvo, v petek sledijo sklepi obrambe, sodbo pa je pričakovati čez nekaj tednov. Če bo sodišče odločilo, da je Pistorius, 27-letni južnoafriški paraolimpijec, ki je kot tekač s protezami zaslovel na poletnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, kriv umora svojega dekleta Reeve Steenkamp, mu grozi do 25 let zapora.

Pistoriusova pričanja neusklajena?
Glavni tožilec Gerrie Nel je v svojem peturnem govoru na sodišču v Pretorii poudaril, da je bilo Pistoriusovo pričanje oropano vsakršne resnice, saj da med sojenjem ni priskrbel razumsko mogoče različice dogodkov iz februarja 2013, ko je umoril svoje dekle. Dejal je (in tako okrcal tudi atletove odvetnike), da je Pistorius ves čas sojenja dajal nasprotujoče si izjave, saj je enkrat pričal, da je dekle umoril po nesreči, drugič pa, da je ravnal v samoobrambi. Atleta je tožilec označil za lažnivo pričo in od sodišča zahteval, naj njegovo pričanje zavrne in ga obsodi za umor.

Nel je v sklepni besedi dejal tudi, da je atlet prikrojil svoje dokaze in da so ga bolj zanimale posledice pričanja kot resnica, ob tem pa je povedal še, da je tudi obramba med sojenjem priznala, da obtoženi ni dobra priča. Izpostavil je, da sodišče nima druge možnosti, kot da ugotovi, da je obtoženi vedel, da je bila žrtev v stranišču, in da je nanjo štirikrat streljal, da bi jo ubil. Ob tem je naštel še nekaj ključnih argumentov, ki jih je sicer naštel že med sojenjem in ki podpirajo to tezo.

Psihiatri ugotovili, da atlet ni duševno bolan
Pistoriusov odvetnik Barry Roux bo imel, kot rečeno, sklepno besedo v petek. Obramba je skušala med sojenjem sodnico Thokozile Masipa prepričati, da je Pistorius Steenkampovo ustrelil po nesreči, ker jo je imel za vlomilca. Obtoženca so orisali kot zelo občutljivega posameznika, obsedenega z varnostjo, kar naj bi bila posledica težavnega otroštva in njegove invalidnosti.

Pistorius je bil na sojenju, ki je trajalo šest mesecev, na njem pa je bilo zaslišanih 40 prič, večkrat videti povsem strt, nekajkrat je tudi jokal in celo bruhal. Ocenili so ga tudi psihiatri, ki so ugotovili, da trpi za posttravmatsko motnjo, a da ni duševno bolan, zaradi česar ne bi mogel odgovarjati za svoja dejanja. Kot so za tuje medije povedali pravni strokovnjaki, ki so s tem na nek način prikimali tudi tožilstvu, naj bi bila njegova glavna težava predvsem v tem, da se je zapletel v dve različni zgodbi o tem, zakaj se je odločil na slepo streljati skozi straniščna vrata.