Trump je spregovoril na svoji prvi novinarski konferenci po izvolitvi za predsednika ZDA. Foto: Reuters
Trump je spregovoril na svoji prvi novinarski konferenci po izvolitvi za predsednika ZDA. Foto: Reuters
Washington
Trump bo prisegel 20. januarja. Foto: Reuters
Prva novinarska konferenca Trumpa

Trump je napadel medije, ki so te informacije objavili, in prepustil besedo odvetnici, ki je opisala, kako se bo izognil konfliktu interesov zaradi njegovega lastništva poslovnega imperija.

Kot je dejal, so bile objavljene lažnive informacije, ki ne bi smele biti nikoli napisane in nikoli objavljene. "To so vse lažne novice, to se ni zgodilo," je bil oster in dejal, da so za njimi "bolni ljudje, ki so skupaj spravili to sranje". "To je sramotno."

Kočljivi podatki o povezavi Trumpa in Rusov
Televizija CNN je v torek na podlagi obveščevalnih podatkov poročala, da so ruski obveščevalci pridobili kočljive informacije o Trumpu in da so se njegovi podporniki pred volitvami sestajali z Rusi ter domnevno usklajevali ofenzivo proti demokratski kandidatki Hillary Clinton.

Spletni medij Buzzfeed je potem objavil nepotrjeni dokument o tem, da je Trump med obiskom Moskve prostitutkam naročil, naj urinirajo na posteljo, v kateri sta prej spala predsednik ZDA Barack Obama in Michelle Obama.

Trump in njegov odvetnik sta že sinoči to označila za popolno laž in izmišljotino, Trump pa je na novinarski konferenci CNN označil za medij, ki širi lažne novice in njenemu novinarju ni dovolil zastaviti vprašanja. Obtožbe je zavrnil tudi s trditvijo, da ga vsi poznajo kot človeka, ki se boji bacilov in česa takega torej ne bi počel.

Znova ostre besede za obveščevalne agencije
Na tiskovni konferenci je bil Trump izjemno oster znova tudi do obveščevalnih agencij. Kot je dejal, so dopustile, da so neresnične trditve pricurljale do medijev, kar je po njegovem mnenju sramota. "Mislim, da je bilo to sramotno, sramotno, da so obveščevalne agencije dovolile širjenje informacij, ki so se izkazale za neresnične in lažnive. Mislim, da je to sramota, in pravim, da je to nekaj, kar bi in je počela nacistična Nemčija," je bil oster.

Republikanci bolje varovali računalnike
Na tiskovni konferenci je prvič doslej dopustil možnost, da so Rusi morda res vdrli v računalnike demokratov, pri čemer je odgovornost za to naprtil demokratom, ker se niso zavarovali tako dobro, kot so se republikanci. Ameriški obveščevalci sicer poročajo, da so Rusi vdirali v računalnike obeh strank, vendar so WikiLeaksu v objavo predajali le kočljive informacije o demokratih.

Trump je zagotovil, da nima nobenih interesov v Rusiji, in celo dejal, da bo ostrejši do ruskega predsednika Vladimirja Putina, kot bi bila Hillary Clinton. "Ali lahko res kdo verjame, da bi bila Clintonova ostrejša do Putina od mene?" je vprašal Trump in se dotaknil tudi svojega (ne)odnosa s Putinom. "Odnosi z Rusijo so grozni. Če je Trump všeč Putinu, je to lahko le prednost, ne pa slabost."

Na novinarski konferenci se je razen Rusije našlo nekaj časa tudi za druge teme, kot je Trumpov načrt za odpravo Obamove zdravstvene reforme. Zanjo je zatrdil, da jo bodo ukinili in potem hitro našli nekaj veliko boljšega.

Trump je novinarsko konferenco začel v svojem slogu, s prilaščanjem zaslug za nova delovna mesta in ohranitev proizvodnje v ZDA po njegovi zmagi 8. novembra. Zagotovil je tudi, da bo ustvaril toliko novih delovnih mest, "kot jih Bog še ni videl". Prav tako bo na meji z Mehiko zgradil zid, in ne ograje, za kar bo plačala Mehika, ki da jo sicer zelo spoštuje - če ne v gotovini, pa kako drugače.

Vmes je napovedal tudi imenovanje trenutnega namestnika ministra za veteranske zadeve Davida Shulkina na položaj ministra, kar pomeni, da bo na čelu ministrstva, ki ga je med kampanjo kritiziral kot katastrofalno vodenega, obdržal Obamovega človeka.

Besedo je predal odvetnici iz pravniškega podjetja Morgan Lewis Sheri Dilon, ki je nanizala ukrepe, s katerimi se bo novoizvoljeni predsednik ZDA ločil od svojih poslovnih interesov in jih predal svojim otrokom. "Če po osmih letih ugotovim, da niso dobro opravili dela, jih bom odpustil," se je pošalil.

Prva novinarska konferenca Trumpa