Predsednik Trump si je ob ogledovanju škode vzel tudi čas za skupinske fotografije z domačini. Foto: Reuters
Predsednik Trump si je ob ogledovanju škode vzel tudi čas za skupinske fotografije z domačini. Foto: Reuters
Portoriko
Predsednikova gesta pri ogledovanju uničenja v Portoriku po orkanu Maria. Foto: Reuters
Carmen Yulin Cruz
Županja portoriške prestolnice Carmen Yulin Cruz, ki je predsednika Trumpa poklicala na pomoč, ta pa jo je obtožil nesposobnega vodenja. Foto: Reuters
Trump v Portoriku

"Moram vam povedati, Portoriko, da ste nekoliko iztirili naš proračun," je z nasmeškom dejal Trump, pri čemer se je najverjetneje želel pošaliti glede finančnega položaja v državi, ki je letos razglasila stečaj, in dodal: "V Portoriku smo zapravili veliko denarja in to je v redu, saj smo rešili veliko življenj," poroča CNN.

"Lahko ste zelo ponosni, da je umrlo le 16 ljudi," je Trump dejal portoriškim predstavnikom in posledice Marie primerjal z orkanom Katrino, "po katerem je v ZDA umrlo stotine in stotine in stotine ljudi", čeprav je za posledicami Katrine leta 2005 uradno umrlo 1.833 ljudi. Pohvalil je ameriško vojsko in zvezno agencijo za posredovanje v izrednih razmerah (Fema), ki sta na otoku pomagali pri spopadanju s posledicami uničujočega orkana.

Trump je za sodelovanje sicer tudi pohvalil portoriškega guvernerja Ricarda Rossela, "ki je cenil, kar smo storili" in predstavnico Portorika v ameriškem kongresu Jennifer Gonzalez-Colon, ki je o pomoči ameriške administracije govorila "same lepe stvari".

Polovica prebivalstva nima pitne vode
Guverner Rosselo je na tiskovni konferenci oznanil, da v prihodnjih dneh v Portoriko prihaja 1,5 milijona sodčkov goriva, po tem, ko je pretekli teden predsednik Trump tujim ladjam vendarle dovolil dostop do portoriških pristanišč.

Rosello je dejal, da ima polovica 3,5-milijonskega Portorika zdaj dostop do pitne vode, več kot 10.000 prostovoljcev pa se po državi še naprej spopada s posledicami uničujočega orkana. Okoli osem tisoč ljudi je še naprej nameščenih v 140 zatočiščih po otoku.

Po orkanu je brez električne oskrbe ostal praktično ves otok. Guverner obljublja, da bodo v naslednjem mesecu poskrbeli za električno oskrbo četrtine otoka, deset odstotkov gospodinjstev naj bi jo dobilo v naslednjih dveh tednih. Za 40 odstotkov prebivalstva so uspeli znova vzpostaviti mobilna omrežja, čeprav so nekatera območja še naprej odrezana od signala.

Prioriteta pri reševanju krize na otoku je dostava nafte bolnišnicam, ki jo potrebujejo za proizvodnjo električne energije prek generatorjev, je dodal guverner in dodal, da ima trenutno električno energijo deset bolnišnic.

Nasilni tviti proti portoriškim oblastem
Predsednik Trump je v preteklih dneh sicer Portoriku namenil serijo tvitov. Vroča razprava se je sicer začela, ko je županja mesta San Juan Carmen Yulin Cruz za televizijo CNN dejala, da ljudje v Portoriku umirajo, in Trumpa pozvala, naj jim pomaga. Trump je v tvitu odgovornost za katastrofalne razmere na otoku pripisal slabemu vodenju in dodal, da "Portoričani želijo, da se vse naredi namesto njih".

ZDA izgnale kubanske diplomate
ZDA so 15 kubanskim diplomatom na veleposlaništvu v Washingtonu naročile, naj zapustijo državo. Odločitev je sprožilo dogajanje v kubanski prestolnici Havani, kjer je skrivnostno zbolelo 22 ameriških diplomatov, za kar so v ZDA prepričani, da je posledica namernega napada na zdravje, poroča Guardian.

Kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez je ostro protestiral proti izključitvi in odločitev ameriški administracije označil za neutemeljeno.

Trump v Portoriku