Policija je objavila nove fotografije, na katerih je jasno viden obraz domnevnega napadalca, ter posnetke nadzornih kamer. Foto: EPA
Policija je objavila nove fotografije, na katerih je jasno viden obraz domnevnega napadalca, ter posnetke nadzornih kamer. Foto: EPA
Turška policija
Policija intenzivno išče strelca, ki je na novoletno noč v Carigradu ubil 39 ljudi. Foto: Reuters
Turška policija išče napadalca

Namestnik turškega premierja Numan Kurtulmus je dejal, da imajo oblasti osnovne informacije o videzu strelca in njegove prstne odtise. Po poročanju turških medijev naj bi bil osumljenec 28 let star Iakhej Mašrapov iz Kirgizije, ki naj bi se v Konye preselil z ženo in dvema otrokoma, čeprav turška policija ne želi razkriti identitete moškega, ki ga išče.

Agencija Dogan je pozneje poročala še, da so turške oblasti na letališču Atatürk v Carigradu prijele dva tujca, ki ju sumijo povezave z napadom. Oba aretirana so prepeljali na zaslišanje na sedež policije v Carigradu.

Napad zaradi posredovanja v Siriji?
Oblasti preiskujejo, ali je osumljenec morda pripadal celici t. i. Islamske države (IS), ki se jo krivi za junijski napad na letališče Atatürk v Carigradu. Odgovornost za napad na silvestrsko noč je sicer prevzel IS, ki je sporočil, da je napad izvedel "junaški vojak kalifata". Namestnik premierja Kurtulmus je dejal, da je bil napad na klub "sporočilo" proti turškim operacijam v Siriji, a da nanje ne bo vplival.

Turčija se je namreč avgusta lani neposredno vpletla v vojno v Siriji, kjer napada tako položaje IS-ja kot kurdske sile, eni najintenzivnejših spopadov z IS-jem pa potekajo okoli mesta Al Bab na severu države.

Dobro izurjen borec IS-ja?
Turški dnevnik Hurriyet piše, da se je napadalec v Siriji boril za IS, v napadu v nočnem klubu pa je uporabil tehnike, ki se jih je naučil med sirsko vojno. Ob tem je časnik navajal, da je bil moški očitno dobro izurjen ter da je v klubu Reina iz kalašnikovke izstrelil kakih 120 nabojev. Preiskovalci domnevajo, da napadalec izvira iz Srednje Azije in je bil zaradi svojih veščin "posebej izbran" za izvedbo napada.

IS je na novoletno noč po pisanju Hurriyeta, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, načrtoval tudi napad v Ankari, a so ga oblasti preprečile, potem ko so v mestu aretirali osem domnevnih džihadistov.

Časnik HaberTurk pa poroča, da je napadalec v Istanbul prispel iz mesta Konya na jugu Turčije v družbi ženske in dveh otrok, da ne bi "pritegnil pozornosti oblasti".

Večina žrtev tujcev
V napadu na klub je bilo ubitih 39 ljudi, večina žrtev pa je tujcev. Eno smrtno žrtev morajo še identificirati. V bolnišnici je še najmanj 69 ljudi, od tega trije v kritičnem stanju.

Turška policija išče napadalca