Atentator je po dejanju vzklikal:
Atentator je po dejanju vzklikal: "Ne pozabite na Alep!" Foto: AP
Karlov je bil ravno proti koncu svojega govora, ko ga je napadalec ustrelil v hrbet. Foto: AP
Turška policija na prizorišču napada na veleposlanika. Foto: Reuters

ruskega zunanjega ministrstva, ki so napad označili za "teroristično dejanje".

"Morilci bodo kaznovani," je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. "Danes bomo to vprašanje odprli na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a. Terorizem ne bo zmagal."

V napadu naj bi bili ranjeni še trije ljudje.

Karlov je bil častni gost odprtja razstave z naslovom "Rusija, kot jo vidijo Turki" in je imel ravno govor, ko ga je strelec ustrelil v hrbet, ob tem pa kričal "Mi umiramo v Alepu, ti umreš tu", "Ne pozabite na Alep" in "Alah je velik".

Turške varnostne sile so sporočile, da je bil strelec turški policist, 22-letni pripadnik enot za obvladovanje nemirov v Ankari, a da med napadom ni bil na dolžnosti.

Neimenovani višji predstavnik turških varnostnih sil je dejal, da obstajajo "zelo močni znaki", da je strelec pripadal mreži v ZDA živečega klerika Fethullaha Gulena, ki ga Turčija krivi za julijski poskus državnega udara v Turčiji, kar pa je Gulenov svetovalec že označil za "smešne trditve" in dejal, da Gulen kategorično obsoja "to gnusno dejanje".


Kljub atentatu se bodo pogovori o Siriji nadaljevali
Kljub umoru ruskega veleposlanika v Ankari se bodo pogovori Rusije, Irana in Turčije o prihodnosti Sirije v torek nadaljevali. Obrambni ministri vseh treh držav se bodo sešli v torek v Moskvi.

Veleposlanik je zaradi poškodb umrl v ankarski bolnišnici, napadalca pa so na kraju ubile turške varnostne sile, poroča turški časopis Hurriyet, ki je ob tem objavil fotografije, na katerih več ljudi leži na tleh, medtem ko moški v črni obleki strelja.

Stavbo v okrožju Cankaya, kjer je tudi večina tujih veleposlaništev, so obkrožile turške posebne sile, varovanje pa nemudoma okrepili okoli ruskega veleposlaništva.

Po dogodku je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan poklical ruskega predsednika Vladimirja Putina in ga obvestil o vseh podrobnostih, turško zunanje ministrstvo pa je obsodilo "nizkoten teroristični napad" in zatrdilo, da ne bo dovolilo, da "vrže senco na turško-rusko prijateljstvo".

Zaostreni odnosi zaradi Sirije
Odnosi med Rusijo in Turčijo so se zaostrili po ruskem vojaškem posredovanju v Siriji. Turčija je, kot večina Zahoda, ostra nasprotnica sirskega predsednika Bašarja Al Asada, medtem ko Rusija Al Asada in sirsko vojsko podpira in jima pomaga v boju proti Islamski državi oz. sirskim upornikom.

Napad se je zgodil po večdnevnih protestih v Turčiji, na katerih so ljudje Moskvo krivili za kršitve človekovih pravic v Alepu, kjer v teh dneh poteka evakuacija prebivalcev vzhodnega dela mesta. Turčija in Rusija sicer sodelujeta pri organizaciji evakuacije.

Župan Ankare Melin Gökcek pa pravi, da je bil napad uperjen v uničenje odnosov med Turčijo in Rusijo.

Na atentat so se že odzvali Združeni narodi, ki so atentat obsodili in ob tem dejali, da upajo, da bo storilec pripeljan pred roko pravice, prav tako so napad obsodile ZDA. "Obsojamo to nasilno dejanje, ne glede na to, kdo je vir tega," je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta John Kirby. "V mislih in molitvah smo z njim in njegovo družino."

Slovensko zunanje ministrstvo je ostro obsodilo "strahopeten umor" Andreja Karlova in na Twitterju izrazilo sožalje družini veleposlanika in ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu.

62-letni Karlov je bil na mesto veleposlanika v Ankari imenovan julija 2013, ruske oblasti pa ga označujejo za "pomembnega ruskega diplomata" in "osebo, ki je veliko storila za boj proti terorizmu".