Ljudje si upajo glasno zahtevati odstop Mugabeja.
Ljudje si upajo glasno zahtevati odstop Mugabeja. "Zbogom, moj učitelj," piše na transparentu. Foto: Reuters
Protest je minil v radostnem vzdušju. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo odstop dolgoletnega predsednika. Foto: Reuters
Mugabe se je v petek udeležil podelitve diplom v prestolnici. Foto: Reuters
Množica v Harareju zahteva Mugabejev odstop

Medtem ko je Reuters poročal, da bo stranka v nedeljo Mugabeja odstavila s položaja predsednika stranke, pa francoska tiskovna agencija AFP poroča, da bo razprava potekala tudi o Mugabejevi usodi kot predsednika države. Stranka je sicer v petek Mugabeja že pozvala k odstopu s položaja predsednika države.

V petek je najmanj osem od desetih območnih odborov Zanu-PF-ja glasovalo za odstop Mugabeja - kot predsednika in strankarskega sekretarja. Več regionalnih voditeljev je tudi stopilo pred kamere in se na javni televiziji jasno in glasno izreklo, da mora Mugabe odstopiti.

Centralni odbor stranke naj bi na nedeljskem sestanku vrnil položaj podpredsedniku Emmersonu Mnangagwu, ki ga je Mugabe odstavil pretekli teden.

Reuters, ki se sklicuje na vira v stranki, je še poročal, da bo ZANU-PF v nedeljo s čela ženske zveze odstavil tudi predsednikovo ženo Grace Mugabe, ki naj bi jo Mugabe želel za svojo naslednico.

Zimbabvejska državna televizija je medtem poročala, da se bo Mugabe v nedeljo sestal s poveljniki vojske, pri tem pa navedla duhovnika Fidelisa Mukonorija, ki vodi pogovore med Mugabejem in vojsko.

Ni jasno, ali je Mugabe zapustil rezidenco
Kmalu po tem, ko so viri napovedali strankarski sestanek, je kolona vozil zapeljala iz Mugabejeve razkošne rezidence Blue Roof v glavnem mestu Harare ob vzklikanju množice, čeprav ni jasno, ali je bil v koloni tudi Mugabe.

Medtem je več sto tisoč ljudi preplavilo ulice Harareja, ki so ob petju, plesu in objemanju vojakov slavili Mugabejev odhod z oblasti po 37 letih, nekateri pa so se napotili proti njegovi rezidenci, kjer naj bi bil v hišnem priporu od sredinega vojaškega udara.

Po poročanjih že nekaj dni potekajo pogajanja z Mugabejem, ki s položaja ne želi odstopiti. Njegov nečak Patrick Zhuwao je dejal, da Mugabe in njegova žena ne nameravata odstopiti, da bi legitimizirala vojaški udar. Dodal je, da sta "pripravljena umreti za tisto, kar je prav".

"Mugabe mora zapustiti Zimbabve"
Podporo današnjemu protestu so izrazile različne družbene skupine, od vplivnega združenja vojnih veteranov do opozicijskega gibanja za demokratične spremembe, ki sta bili v preteklosti velikokrat na nasprotnih bregovih. Vojska, ki je v sredo prevzela nadzor nad državo, je potrdila, da je shod dovolila, a vztraja, da mora ostati miroljubne narave.

"Zdaj združujemo velik del zimbabvejskega prebivalstva," je povedal vodja vojnih veteranov Chris Mutsvangwa. "Želimo si povrniti naš ponos in danes je ta dan - dokončajmo delo, ki ga je začela vojska. Glede Mugabeja ni poti nazaj. Mora oditi," je dejal. Nekateri protestniki so nosili državne zastave in transparente z napisi, kot je "Mugabe mora zapustiti Zimbabve".

V ločeni izjavi so Obrambne sile Zimbabveja (ZDF) sporočile, da so se nanje obrnili organizatorji zborovanja, ki ga opisujejo kot "solidarnostni shod". "ZDF zato sporoča narodu, da dokler načrtovani shod ostane miren, brez sovražnega govora in hujskanja k nasilju, ZDF shod v polni meri podpira," so sporočili. Protest podpirajo tudi liberalne skupine, ki nasprotujejo Mugabeju, in opozicija.

93-letni Mugabe je na čelu Zimbabveja, vse odkar se je ta leta 1980 osamosvojil od Velike Britanije. Slabotni in bolehni predsednik je sicer že nekaj dni v hišnem priporu, v petek pa se je prvič po vojaškem prevzemu oblasti pojavil v javnosti, ko se je v Harareju udeležil slovesnosti ob podelitvi diplom. BBC-jev dopisnik si to razlaga, da vojska po eni strani ne želi dajati vtisa, da je izvedla vojaški udar, po drugi strani pa ima še vedno veliko spoštovanja do dolgoletnega predsednika.

Vojska je oblast v Zimbabveju prevzela po internih bojih glede imenovanja Mugabejevega naslednika - predsednik je namreč prejšnji teden razrešil podpredsednika Emmersona Mnangagwo, da bi tako tlakoval pot do predsedniškega stolčka svoji 40 let mlajši ženi Grace Mugabe. Vojska je sporočila, da se z Mugabejem pogaja in da bo javnost "kar se da hitro" obvestila o rezultatu pogovorov.

Množica v Harareju zahteva Mugabejev odstop