Nedeljskega srečanja so se udeležili venezuelski predsednik Nicolás Maduro in predstavniki desnosredinske opozicije. Foto: Reuters
Nedeljskega srečanja so se udeležili venezuelski predsednik Nicolás Maduro in predstavniki desnosredinske opozicije. Foto: Reuters
Nicolás Maduro
Opozicija si želi odhod predsednika Madura. Foto: Reuters

Nedeljskega srečanja so se udeležili venezuelski predsednik Nicolás Maduro in predstavniki desnosredinske opozicije, med katerimi je bil tudi vodja opozicijske skupine MUD Jesús Torrealba.

Pogovori se bodo začeli 11. novembra. Po besedah predstavnika Vatikana, nadškofa Claudia Marie Cellija bodo razpravljali o štirih temah. Prva bo obsegala spoštovanje vladavine prava in suverenosti vlade, druga človekove pravice in spravo, tretja gospodarske in socialne zadeve, četrta pa vzpostavitev zaupanja in načrt za izvedbo volitev.

"S ciljem ohranjanja in varovanja ozračja miru in složnosti sta se vlada in opozicija zavezali k zmanjšanju agresivnosti tona v političnih pogovorih," je še dejal predstavnik Vatikana, ob katerem je bil tudi generalni sekretar Unasurja in nekdanji kolumbijski predsednik Ernesto Samper. Eden izmed posrednikov pri pogajanjih je tudi nekdanji španski premier José Luis Rodríguez Zapatero.

Opozicija si želi odhod Madura
Venezuelska opozicija si sicer prizadeva za odhod predsednika Madura, ki ga krivi za eno najhujših gospodarskih kriz v zgodovini države. Začeli so zbirati podpise za referendum, na katerem bi glasovali o njegovem odhodu, a je državna volilna komisija prejšnji teden zbiranje ustavila zaradi, kot je sporočila, prevar pri zbiranju podpisov. Predstavniki opozicije so zatem napovedali množične proteste. Prejšnjo sredo je tako več sto tisoč ljudi protestiralo proti Maduru, poroča BBC.

V petek so opozicijski voditelji organizirali splošno stavko v podporo referendumu. Številne trgovine in podjetja ter šole so ostali zaprti, a podpora stavki ni zelo široka. Revnejši predeli države so jo namreč pretežno ignorirali.

Opozicija je sicer upala na referendum pred 10. januarjem, da bi tako lahko dosegli predčasne volitve, če bi Maduro na tem referendumu izgubil. Zdaj pa četudi bi bil na podlagi referendumske odločitve odpoklican, bi v skladu z ustavo njegov mandat končal podpredsednik, saj so volitve mogoče le, če do odpoklica pride v prvi polovici šestletnega predsedniškega mandata. Socialistična oblast bo v Venezueli tako v vsakem primeru ostala še do leta 2019.