Da je novica o izjavi emirja, ki je bila povod za krizo, lažna, je Katar sporočil kmalu po njeni objavi. Foto: Reuters
Da je novica o izjavi emirja, ki je bila povod za krizo, lažna, je Katar sporočil kmalu po njeni objavi. Foto: Reuters
Tamim bin Hamad Al Tani
Katarskemu emirju je bila izjava podtaknjena, menijo tudi ameriški obveščevalci, za to pa naj bi bili odgovorni Združeni arabski emirati. Foto: Reuters

Maja se je na spletnih straneh Katarske tiskovne agencije namreč pojavila domnevno lažna novica, v kateri je katarski voditelj, emir Tamim bin Hamad Al Tani, Iran označil kot islamsko velesilo in pohvalil palestinsko gibanje Hamas. Katarska vlada pravi, da je že 45 minut po objavi sporočila, da gre za lažno objavo. Ta je ne glede na to sprožila diplomatsko krizo v Zalivu.

Washington Post navaja, da so ameriške obveščevalne službe prejšnji teden potrdile, da so visoki predstavniki vlade Združenih arabskih emiratov 23. maja govorili o tovrstnih načrtih in njihovi uresničitvi. Ni pa še znano, ali so Združeni arabski emirati hekerske napade na vladno stran izvedli sami ali so napad naročili tretji strani.

ZAE: Poročanje je napačno
Veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov v ZDA je poročanje časopisa že označilo za napačno. Sporočili so, da ZAE niso imeli nobene vloge pri hekerskih napadih, in dodali, da je resnica ta, da Katar financira skrajneže, "od talibanov do Hamasa in Gadafija".

Minister Gargaš: Zgodba je povsem neresnična
V ponedeljek popoldne pa je vse obtožbe za BBC zavrnil tudi minister za zunanje zadeve ZAE Anvar Gargaš. Poročanje Washington Posta je označil za "povsem neresnične". Prav tako je ponovil, da ZAE in pet drugih arabskih držav ni pisalo predsedniku Mednarodne nogometne zveze Gianniju Infantinu, naj Katarju odvzame svetovno prvenstvo leta 2022.

Četverica prekinila vse stike s Katarjem
Savdska Arabija, Bahrajn, Združeni arabski emirati in Egipt so pred približno petimi tedni prekinili vse diplomatske stike s Katarjem in razglasili blokado države. Katarju očitajo financiranje terorizma in tesne stike s pretežno šiitskim Iranom, njihovim regionalnim nasprotnikom.

Ameriška televizija CNN je na začetku junija sicer poročala, da naj bi ruski hekerji napadli spletno stran Katarske tiskovne agencije in z lažnimi novicami prispevali k diplomatski krizi v Zalivu, ker naj bi bil cilj Rusije, da zaneti razhajanja med ZDA in njenimi zavezniki.