Uredniški izbor

Poudarki

  • V sidnikatu SDRES opozarjajo, da HTZ tretjino stroškov dela pokrije z nepovratnimi sredstvi, namenjenimi zaposlovanju invalidov
Premogovnik Velenje
V invalidskem podjetju HTZ, ki je del skupine Premogovnik Velenje, je reorganizacijo delovnih mest spremljalo nekaj vprašljivih okoliščin. Foto: BoBo
       Delavca so tako dolgo pošiljali na zdravniški pregled, da je na koncu prejel oceno delno sposoben, čeprav še pred mesecem ni bil. V tem mesecu se ni nič spremenilo niti z njegovim zdravstvenim stanjem niti z delovnimi razmerami na tem delovnem mestu.       
 Asmir Bečarević, SDRES
Premogovnik Velenje
V družbi HTZ podrobnosti glede premestitve delavca na delovno mesto v delavnici ne komentirajo, saj postopek pred sodiščem še ni končan. Foto: BoBo

Dodaj v

Invalida pred premestitvijo sedemkrat napotili na pregled, nato pa mu dali odpoved

Delavec, ki je odpoved prejel, poudarja, da nikoli ni zavrnil usposabljanja, kot mu očita delodajalec
31. avgust 2018 ob 06:46
Velenje - MMC RTV SLO

V invalidskem podjetju HTZ, sicer hčerinski družbi Premogovnika Velenje, so po reorganizaciji delovnih mest invalida s kožno boleznijo sprva premestili v neprimerno delovno okolje, potem pa mu podali redno odpoved iz krivdnega razloga, saj naj bi, kot trdijo v HTZ-ju, odklonil preverjanje praktične usposobljenosti, za katero delavec trdi, da ga sploh ni prejel. V sindikatu SDRES ob tem opozarjajo na pritiske, ki jih v družbi izvajajo nad člani sindikata.

Reorganizacijo oziroma novo sistemizacijo delovnih mest je v invalidskem podjetju HTZ, kot smo že poročali, spremljalo nekaj vprašljivih dogodkov in tudi odpovedi delavcem iz krivdnih razlogov. Po odpovedi delavcu, ki ga je nadrejeni zasledoval z novo pogodbo, pa so se v družbi HTZ odločili podati redno odpoved iz krivdnih razlogov tudi nekdanjemu vratarju, ki so ga po reorganizaciji zaposlili na zanj neustrezno delovno mesto.

V HTZ-ju odpoved utemeljujejo z očitkom, da je delavec odklonil preverjanje praktične usposobljenosti za varno delo na delovnem mestu, kar naj bi storil devet dni po začetku dela na novem delovnem mestu. Tako so na naša vprašanja odgovorili, da je delavec "sicer podpisal dokument seznanitve z oceno tveganja na delovnem mestu, vendar je odklonil preverjanje praktične usposobljenosti". V družbi ob tem dodajajo, da je preverjanje del zakonske obveznosti, ki izhaja iz zakona o varnosti in zdravju pri delu.

A delavec zagotavlja, da takega poziva sploh nikoli ni prejel. "Meni so samo čez noč poslali vabilo na zagovor pred odpovedjo in takrat mi je šefica povedala, da sem odklonil praktično usposabljanje. Jaz za to ne vem nič. Sem pa naredil varstvo pri delu in imam tudi pričo, da sem to opravljal," poudarja presenečeni delavec.

Sedem zdravniških pregledov za ugotovitev sposobnosti
Odpoved pa je le vrh ledene gore turbulentnega dogajanja, ki je čakalo omenjenega delavca, ki je invalid in ima zaradi zdravstvenih težav številne omejitve glede dela. Tako se ne sme pripogibati, ne sme prenašati bremen, težjih od sedmih kilogramov, mora biti na delovnem mestu brez prisilne drže trupa, zaradi luskavice pa ne sme biti v stiku s kromom. Kljub temu so delavca, ki je prej opravljal delo vratarja, v sklopu nove sistemizacije delovnih mest premestili na delovno mesto popravilo TH-objemk, ki poteka v delavnici.

Delavec sprva ni želel prevzeti odpovedi iz poslovnih razlogov in ponujene nove pogodbe za novo delovno mesto ter je zoper delodajalca sprožil tožbo zaradi nezakonite odpovedi. V družbi HTZ so nam ob tem odgovorili, da so delavcu "v skladu z zakonom o delovnih razmerjih ponudili ustrezno delovno mesto. Drugih vprašanj ne komentiramo, ker zadeva na sodišču še ni zaključena". Delavec pa ob tem navaja, da je novembra lani delodajalcu tudi posredoval zdravniško potrdilo, da delovno mesto popravljavca objemk zanj ni primerno. "Ampak ni zaleglo. Tako dolgo so me pošiljali na zdravniški pregled, da je sedmič zdravnica ocenila, da sem delno sposoben opravljati to delo."

Delavec meni, da gre za povračilni ukrep
Taka zdravniška ugotovitev se zdi vprašljiva tudi predstavniku Sindikata rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) Asmirju Bečareviću, ki poudarja, da je težava tudi v tem, da zdravniška preverjanja plačuje delodajalec in ima tako tudi možnost zagroziti, da bo storitev pregledov opravljal drugje, če se z zdravniškim mnenjem ne strinja. "Tu so delavca tako dolgo pošiljali, da je na koncu prejel oceno delno sposoben, čeprav še pred mesecem ni bil. V tem mesecu se ni nič spremenilo niti z njegovim zdravstvenim stanjem niti z delovnimi razmerami na tem delovnem mestu."

Tako Bečarević kot delavec sta prepričana, da je razlog za odpoved drugje. Delavec meni, da gre za osebno zamero njegovega nadrejenega, ki izvira še iz časov, ko je delal kot vratar. "V nekem trenutku so v poslovodstvu temu človeku odvzeli dovoljenje za izdajo potrdil o odvozu materiala iz prostorov družbe, zato ga dvakrat, ko mi je pokazal zgolj svoj izvod potrdila z lastnim podpisom, nisem spustil ven. Potem pa je kričal name, kaj mislim, da sem, in podobno, danes pa je ta človek postal vodja varnosti v podjetju," poudarja delavec.

SDRES: Pritiski na naše člane niso nič novega
Bečarević obenem opozarja, da so v skupini Premogovnik Velenje člani sindikata SDRES zaradi svojega delovanja deležni različnih oblik pritiska. Poročali smo že, da je odpoved prejel eden od delavcev, ki ni želel prevzeti nove pogodbe, medtem ko ga je nadrejeni zasledoval in mu jo poskušal vročiti. V SDRES-u so na pritiske poslovodstva opozarjali že lani ob napovedani opozorilni stavki, ko je poslovodstvo od vsakega delavca želelo podpisano izjavo, ali se bo stavke udeležil ali ne. Pritiski pa potekajo tudi drugače. "Imamo primere delavcev, ki povejo, da jim nadrejeni povedo, da ne bodo napredovali, dokler bodo naši člani. Potem pa se izčlanijo in napredujejo." Bečarević ob tem dodaja, da je tovrstne oblike pritiska težko dokazovati, prepričan pa je, da niso skladni z ustavno zagotovljeno svobodo sindikalnega združevanja.

V SDRES-u so namreč prepričani, da argument delodajalca, da je delavec odklonil usposabljanje, ni na mestu, kar ne nazadnje potrjuje tudi to, da v vabilu na zagovor ta zavrnitev sploh ni bila konkretizirana oziroma ni bilo navedeno, kako naj bi delavec usposabljanje odklonil. "Gre za zlorabo instituta redne odpovedi iz krivdnih razlogov, zato je treba tudi premisliti, kako zakonsko zagotoviti, da do teh zlorab ne bo prihajalo," poudarja Bečarević. Delavec bo zaradi odpovedi vložil tožbo zoper delodajalca in predlog za začasno zadržanje izvajanja odpovedi.

Invalidsko podjetje ustvarja socialni problem
Bečarević ob tem poudarja, da delavec po taki odpovedi ostane tudi brez možnosti prejema nadomestila za čas brezposelnosti. "Kar je v tem primeru še toliko bolj žalostno, saj gre za invalida, za katerega je delodajalec ne nazadnje ob zaposlitvi dobil tudi nepovratna sredstva od države. Zdaj pa invalidsko podjetje ustvarja socialno stisko." Bečarević ob tem poudarja, da je družba HTZ lani od države dobila 7,1 milijona evrov sredstev prav zaradi zaposlovanja invalidov, kar pokrije tretjino vseh stroškov dela v HTZ-ju. Na naše vprašanje, kolikšna je vrednost različnih prihodkov iz naslova zaposlovanja invalidov, pa so v družbi zgolj odgovorili, da "od države ne prejemajo nobenih sredstev za zaposlovanje invalidov, je pa družba HTZ oproščena plačila določenih prispevkov".

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
knedlck
# 31.08.2018 ob 07:44
Sj mu je firma verjetno dala za podpisat da je odklonu preverjanje, ce pa firma tega nima, pa lepo nazaj pa odskodnino placat, pa mogoc se mal mnj subvencij dat.
Drugo, on ma pa sigurno izvide vseh teh pregledov, tako da, naj on se to predstavi, pa da se take "direktorje" zacne mal preganjat
LosAlamos
# 31.08.2018 ob 07:27
Vedno sta dve zgodbi. Glede na to, da so tu najmanj tri zgodbe verjetno nobedn ni ravno biser v tej zgodbi.
poppy
# 31.08.2018 ob 07:24
Banana republjik. Da vidimo kaj bodo novi premier in stara vlada spremenili tokrat.
Edson Aranches
# 31.08.2018 ob 08:35
SamoRes, tole pa ni kapitalistično podjetje.
boroč
# 31.08.2018 ob 09:01
V vsej tej zgodbi se pojavlja imeni in priimka prizadetega delavca in predsednika sindikata, vsi ostali pa so anonimni. Delavec trdi, da se mu nadrejeni delavec maščuje, kar je težka obtožba.
Težko razumem, da je moral delavec sedemkrat na zdravniški pregled za eno in isto stvar in sicer vse dokler ni zdravniško potrdilo ustrezalo delodajalcu.
Insider No. 1
# 31.08.2018 ob 08:42
Zanimivo, da je Premogovnik Velenje v 100% lasti Holdinga Slovenskih elektrarn.

Bečarević ob tem poudarja, da je družba HTZ lani od države dobila 7,1 milijona evrov sredstev prav zaradi zaposlovanja invalidov, kar pokrije tretjino vseh stroškov dela v HTZ-ju.
TIGR
# 31.08.2018 ob 09:25
SamoRes
...ti že veš, ker imaš delovnih izkušenj toliko, kot je mojega teksta pod tem stavkom.
Mr.Blobby
# 31.08.2018 ob 08:42
@SamoRes: res je, kar govoriš o Avstriji. Kajti tam se lastnik firme zaveda, da firma niso zidovi in stroji, temveč delavci!
sm0ve
# 31.08.2018 ob 09:05
Šaleški lobi izkorišča delavce invalide. Ampak problem je pa Akrapovič, kanede.
štajerc64
# 31.08.2018 ob 11:23
ap72

vedno sem v dvomu, ko ima podjetje veliko zaposlenih pa samo en problem. tu se vprašaš zakaj.

ne govorim, da je tu ta primer, ampak velika večina je vedno tiho, samo redki si upajo na glas povedati, kaj se dogaja.
in zato ,ker so tako osamljeni jih delodajalci potem manipulirajo.

samores ima čisto prav.
ni več razlike med neprofitnim podjetjem, ki pa je v večinski lasti premogovnika ( zanimivo),čistim kapitalistom ali državno službo - govorim za tehnično osebje javnih zavodov.

kjer se le da, te dol tišijo in grozijo.
zato se ne smemo pustit in moramo stopit skupaj.
copcop
# 31.08.2018 ob 09:38
SamoRes
Ravno včeraj sem bral, da ljudje, ki zaradi izkoriščanja bežijo v Avstrijo in Nemčijo tam kot tujci doživijo veliko lepši odnos kot pri nas.

Res je. Kajti nesposobne delavce takoj odpustijo, brez takšnih muk in težav kot v Sloveniji, kjer v državnih firmah, kot je HTZ, niti odpustiti ne znajo.

Kot vidite in tudi sami poudarjate, so v Avstriji in Nemčiji zadovljni oboji, tako delavci, ki pošteno delajo in so dobro plačani, kot delodajalci, ki imajo zaposlene sposobne in poštene delavce, saj se nesposobnih hitro znebijo, da jim ne delajo zgago v podjetju.

Upajmo, da bo sedanji vladi uspelo urediti zakonodajo za fleksibilnejše zaposlovanje, podobno kot v Avstriji in Nemčiji.
Binder Dandet
# 31.08.2018 ob 09:18
@SamoRes:
Tule si malce mimo pihnil.

PV je bil malha brez dna. Za razne medote na šahtu, pa nekaj povezanih podjetnikov, ki so si milijone nabrali. Investirali so ni da ni. Tuj denar, seveda. Zaposlenim so drobtinice metali (najmanj kar je vsak imel, so popusti praktično na vseh bazenih po sloveniji ipd.). Zaposlenim so skozi prste gledali, ko so domov nosli, vse kar ni bilo prišraufano (dobesedno, kartuše so si domov nosli, hrano iz kuhinje, itd., vse) itd.. In potem se je pravljica po dolgih letih končala, ker so zafurane investicije medota pač bile prehude. In potrebna je bila sanacija. Tole zgoraj se dogaja v fazi sanacije. Ne zarad kapitalizma, ampak zarad razsipnosti in kraje v predhodnih obdobjih. Sicer pa gre očitno za osebno obračuvanje. Torej, v nobenem primeru nima kapitalizem veze s tem.
windmaster
# 31.08.2018 ob 14:56
Bo 1. maja spet kričal na Rožniku, eden največjih tajkunov, prijatelj delavcev, Zoki. Kako je kapitalizem gnil....
hogar13
# 31.08.2018 ob 12:25
@Samo res
Upam da si samozaposlen ali na dopustu, ker tvoje konstantno dnevno komentiranje in visenje na netu med delovnim časom ni ravno vzor temu za kar se zavzemaš...
SamoRes
# 31.08.2018 ob 10:37
Podjetništvo pri nas. Namesto da bi delali stiskajo minuse po forumih
foxhunt
# 31.08.2018 ob 09:48
O shit, in to prav v Premogovniku Velenje, v Okraju Velenje. V Velenju, kjer so nasi na oblasti. Ne mogoce.
ap72
# 31.08.2018 ob 09:00
v avstriji lahko dobi delavec odpoved brez kakšnih posebnih obrazložitev. ko nekoga ne rabijo mu dajo odpoved.

vedno sem v dvomu, ko ima podjetje veliko zaposlenih pa samo en problem. tu se vprašaš zakaj.

sicer pa imamo sodišča, ki so v večini na strani delavcev, tudi onih ki ne želijo delati ampak se samo kregati, tako da nekako se bo že rešilo.

sindikat pa naj plača odvetnike, saj pobirajo članarino. na koncu itak plača delodajalec,
samy joe
# 31.08.2018 ob 08:27
Važno, da za žogobrcarje NK Rudar se pa najde denar.
luna med oblaki
# 31.08.2018 ob 11:31
Dokler si zdrav in delaš kot konj, je v redu. Ko zboliš in te zadene invalidnost, potem pa je druga zgodba. Potem pa si hitro vsem odveč.
Po principu: uporabi in zavrzi!
monte
# 01.09.2018 ob 19:00
Glede na zapisano v prispevku se da "med vrsticami" že kar lepo sklepati, da "ubogi, šikanirani..." ni ravno nedolžen in da zadeva ni čisto taka, kot jo skušata prikazati s sindikalistom. Poskus izigravanja sistema in izogibanje delu. Luskavica, pa takšne delovne omejitve??? Naj farba ovce s takimi...

Da je resnica drugačna od sindikalno-delavčevega prikazovanja, pa potrjuje tudi zapis komentatorja, ki očitno zadevo pozna pobližje. Jo citiram v celoti spodaj, pa presodite, kak kaliber je "ubogi šikanirani":

plesecrob
31.08.2018 ob 12:33

Zadeva ni čisto takšna, kot jo je potvarjal "sindikalist". Ta, ki je dobil odpoved ima skoraj več masla na glavi kot Bečarevič. Odklanjal je vsako delovno mesto, razen vratarja. Za to delovno mesto pa ni hotel narediti prekvalifikacije za varnostnika, ki je obvezna. Pač izigraval je sistem. Če si alergičen na usnje, si izven službe tudi, ne pa da lepo doma na polno preoblačiš sedeže...
TIGR
# 31.08.2018 ob 13:05
hogar13
SamoRes "traži posao i moli boga, da ga ne nađe..."

Glede na vso pamet, ki jo dnevno (urno) stresa po forumu, se res čudim, da podjetja ne prepoznajo potenciala tega "znalca"...
Bivši uporabnik
# 31.08.2018 ob 11:07
Ljudje z luskavico so sedaj invalidi?
Kaj takega je mozno samo v podjetjih v drzavni lasti.
tim sein
# 31.08.2018 ob 10:52
Ne, ne, problem je Akrapovič in Pipistrel :)
viisaus
# 31.08.2018 ob 09:35
Državno podjetje v državni lasti z managmentom,kateri je tam zaradi strankarske pripadnosti in ne kompetenc.Invalidi so v sloveniji v katastrofalnem položaju in namesto,da bi naredili sistemsko rešitev,ti direktorčki polnijo svoje malhe,ker odgovornosti v državnem podjetju ni.Pokasirajo državne subvencije kot černigoj iz državnega primorja,hrbet pa jim ščitijo leve vlade,katere so po defoltu vse po vrsti lopovske do obisti.Če je to primer nekoga kateri ima operativne vse človeške funkcije,tako potorične kot umdke,potem je to druga zgodba,tako pa..... saj folk se bo navadil da se od obljub ne da živeti....
plesecrob
# 02.09.2018 ob 12:22
Točno tako monte...zadeva se je začela pri sistematizaciji v HTZ-ju. Ker je bil delavec zaveden s strani "sindikalista", da pogodba ni v skladu z zakonom. Na koncu, ko je odklonil ne vem koliko delovnih mest, mu je delodajalec prekinil staro pogodbo s ponudbo nove, če te ne podpišeš ti po zakonu sledi prekinitev delovnega razmerja. Kdo je sedej tukaj kriv? Delodajalec, delavec ali "sindikalist", ki mu je interes lastna medijska promocija in, ki meddrugim ne pozna pristojnosti sindikata pri sistematizaciji?
FancyBoy
# 01.09.2018 ob 11:55
"Vedno sta dve zgodbi. Glede na to, da so tu najmanj tri zgodbe verjetno nobedn ni ravno biser v tej zgodbi."

Najverjetneje drzi.
plesecrob
# 31.08.2018 ob 12:33
Zadeva ni čisto takšna, kot jo je potvarjal "sindikalist". Ta, ki je dobil odpoved ima skoraj več masla na glavi kot Bečarevič. Odklanjal je vsako delovno mesto, razen vratarja. Za to delovno mesto pa ni hotel narediti prekvalifikacije za varnostnika, ki je obvezna. Pač izigraval je sistem. Če si alergičen na usnje, si izven službe tudi, ne pa da lepo doma na polno preoblačiš sedeže...
TinTin
# 31.08.2018 ob 12:01
Banda lopovska od delosajalca in skorumpiranih zdravnikov! In kje so tu sodisca? Pa SD, SMC in Levica? Pa Tov. Sarec? Vsi isti! Vsi skorumpirani! Samo se brigajo za svoje riti!
HOR
# 31.08.2018 ob 11:00
Na področju delovne invalidnosti je zavladal v Sloveniji po osamosvojitvi pravi fašizem na račun delovnih invalidov...
Bivši uporabnik
# 31.08.2018 ob 09:42
Delavec meni, da gre za osebno zamero njegovega nadrejenega...

Zdej pravjo, da ne dela več takih se reči,
k zdej baje živimo v civilizaciji,
kjer treba ti ni delat, če dob'r znaš gobcat,
ma če garaš ku živina, pej moraš gob'c zdržat.
Radoveden
# 08.09.2018 ob 14:50
Samores,
tako je tudi v JS. Kaj pa jih tam žene? Tudi kapitalizem? Osebne zamere so povsod. Dobrega delavca pa ne izpusti iz rok noben.

Kapitalizem nima nič z zlobo. Ta je prisotna v vseh družbenih ureditvah in slojih. Tako da si to svojo ideologijo lahko zatakneš nekam.
našejenaše
# 01.09.2018 ob 12:40
A ni to rdeča firma? Pa tako delajo z delavci... Neeee...Bejž no...
amigo
# 31.08.2018 ob 14:20
V Baninistanu je normalno, da delovnega invalida 7 krat pošlješ na zdravniški pregled.
kapljač
# 31.08.2018 ob 14:17
Knapi so se začeli "žreti med seboj". Piz*eki bi rekel dr. Rugelj
kurirka
# 31.08.2018 ob 13:12
viisaus: Invalidi so v sloveniji v katastrofalnem položaju

Lahko navedeš kakšno državo, kjer so invalidi (množično) zadovoljni in se počutijo ustrezno obravnavane? Če izvzamemo nekatere posameznike, je nezadovoljstvo invalidov prisotno povsod. Razlog? Tema je preobčutljiva, da bi si kdo od upal odgovoriti naravnost. Ker bo takoj označen za arogantnega, nerazumevajočega, asocialnega...
HOR
# 31.08.2018 ob 11:15
Kako Slovenska država pušča na cedilu poklicno bolne...
klik...
koncert
# 31.08.2018 ob 09:18
Vedno sta dve zgodbi. Glede na to, da so tu najmanj tri zgodbe verjetno nobedn ni ravno biser v tej zgodbi.
Ne relativiziraj!
Radoveden
# 08.09.2018 ob 14:53
" res je, kar govoriš o Avstriji. Kajti tam se lastnik firme zaveda, da firma niso zidovi in stroji, temveč delavci!"

Pa v Avstriji imajo tudi prožen trg delovne sile in so vsi zadovoljni. Tega se pa v tej vukojebini sindikalni bojijo kot hudič križa. Eno z drugim gre lepo skupaj. Ampak vi vidite samo zadovoljne kolektive ki v Avstriji baje kar samoumevno nastanejo. Slabih delodajalcev na prožnem trgu dela ni, ker jim zmanjka delavcev.
Guliarth
# 08.09.2018 ob 06:29
Dali so 50 milijonov zdravnikom namesto sestram, tako vračajo hvaležnost za povišice.
Lev Julius
# 01.09.2018 ob 11:23
Morda bi moral uporabiti pomoč prijateljev ! V banana državi zmagujejo samo DRZNI, ZLOBNI in POKVARJENI .
pink panther
# 31.08.2018 ob 15:08
zakonodajo treba počasi spremeniti,da se uslužbenec lažje odpusti,ker tole kar imamo danes je noro,vsak,ki ima pet minut časa je po bolniških
kapljač
# 31.08.2018 ob 14:21
Premogovnik je postal "ljudožder"??????? To je v nasprotju ideje Žganka ,. zakaj je dobro uživeti rudarstvo
Trubadur
# 31.08.2018 ob 09:24
LosAlamos
# 31.08.2018 ob 07:27
Vedno sta dve zgodbi. Glede na to, da so tu najmanj tri zgodbe verjetno nobedn ni ravno biser v tej zgodbi.


Se strinjam, od povsod smrdi
štajerc64
# 31.08.2018 ob 14:10
tin tin

Banda lopovska od delosajalca in skorumpiranih zdravnikov! In kje so tu sodisca? Pa SD, SMC in Levica? Pa Tov. Sarec? Vsi isti! Vsi skorumpirani! Samo se brigajo za svoje riti!


kaj ti je sds ven pobegnil ??

šarec še ni začel, počakaj malo, pa pol udri.
vinc52
# 31.08.2018 ob 15:33
Kdor misli, da naša zakonodaja ne omogoča odpuščanja, živi na drugem planetu. Res pa je, da je potreben za odpoved razlog, ki pa mora biti vsaj malo utemeljen. To da v Avstriji ali kje drugje lažje odpuščajo, pa lahko sodi samo nekdo, ki je bil že odpuščen.
wax
# 31.08.2018 ob 10:46
no, se je začelo s političnimi manipulacijami.. lepo sindikalistično jesen želim vsem skupaj :D
LosAlamos
# 31.08.2018 ob 10:00
Kolk primerov je tako perečih (in odmevnih) kot ta, od slabih 800 zaposlenih na HTZ? Stavim, da tako model, njegov šef in sindikat ne predstavljajo vzorčni primer, prej izjemo.
;)
janez123
# 31.08.2018 ob 10:34
Toži naj jih! Enostavno. Pri nas je delavec zaščiten kot kočevski medved, invalid še nekajkrat več. Skratka invalid ima dve izbire:
1. toži podjetje in dobi povrnitev vseh plač z zamudnimi obrestmi
2. Igra žrtev v medijih in služi vse večji borbi proti podjetništvu
Ta članek služi samo dvigovanju sovraštva do kapirala, podjetništva, podjetnikov itd.
SamoRes
# 31.08.2018 ob 08:03
Spoštovani sodelavci, državljani, vsi ki vas ali še bo tlačil kapitalizem.
Le skupaj smo dovolj močni, da se upremo pritiskom, zato v kolikor zaznate, da se v vašem podjetju počnejo nepravilnosti ali se šikanira vaše sodelavce ali se kršijo delavske pravice, stopite skupaj.
Jutri boste vi na vrsti, čeprav vas zaradi vašega prilizovanja še tolerirajo. Kjer so v kolektivu zdravi odnosi in je delavec človek ne pa le orodje, ni pritiskov, tam so ljudje, ki se lahko pogovorijo med sabo. Naši kapitalisti še niso dojeli, da le zadovoljen delavec, ki se ga obravnava kot človeka lahko da podjetju maksimum.
Ravno včeraj sem bral, da ljudje, ki zaradi izkoriščanja bežijo v Avstrijo in Nemčijo tam kot tujci doživijo veliko lepši odnos kot pri nas. Tam jih delodajalec pozdravi vsako jutro in se jim zahvali ob odhodu za opravljeno delo. Pri nas si največkrat obravnavan kot smet, ki delodajalcu odžiraš dobiček.
Kazalo