Uredniški izbor
Merdare
Mejni prehod Merdare, kjer smo se morali obrniti, je bil v preteklosti že prizorišče protestov in spopadov obeh strani. Foto: Reuters
Kuža
"Čuvaj" na kosovsko-srbski meji, ki nam je delal družbo med čakanjem. Za njim ograja gradbišča ‒ Merdare bo postal nov, moderen mejni prehod. Foto: Alina Morano
Kosovo
Google maps za pot iz Prištine v Niš predlaga na videz nesmiselno pot skozi Skopje. Mejni prehod Merdare je v bližini kraja Besiane (na zemljevidu). Foto: Google Maps
Newborn
V Prištini so posebej za praznovanje desetletnice neodvisnosti znova preuredili spominski kip Newborn, ki so ga odkrili po razglasitvi neodvisnosti. Prvih pet let so se na rumene črke spomenika podpisovali prebivalci Kosova, nato so kip pobarvali v barve zastav držav, ki so priznale kosovsko neodvisnost. Letos sta črki B in O preurejeni v številko 10. Foto: Alina Morano
Heroinat
Heroinat v nesporedni bližini je spomenik vlogi etničnih Albank med vojno na Kosovu leta 1998 in 1999. Ženski obraz, ki ga sestavlja 20.000 medalj, mimoidoče spominja na 20.000 posiljenih Kosovk (podatek humanitarne skupine Human Rights Watch) med vojno. Kosovske oblasti so letos pozvale žrtve spolnega nasilja med vojno, naj se registrirajo, saj so upravičene do 220 evrov mesečnega nadomestila, poroča Balkan Insight. Foto: Alina Morano
Nacionalna knjižnica
Nacionalno kosovsko knjižnico nekateri turistične spletne strani označujejo za najgršo zgradbo vseh časov. Načrte zanjo je leta 1944 narisal hrvaški arhitekt Andrija Mutnjaković. Foto: Alina Morano
Avtocesta
Gradnja avtoceste blizu mejnega prehoda Hani i Elezit; s cesto bodo povezali Skopje in Prištino. Foto: Alina Morano
Bill Clinton
Portret med Kosovci izjemno priljubljenega Billa Clintona, ki je bil ameriški predsednik v času Natovega bombardiranja ciljev srbske vojske na Kosovu ‒ prvem napadu Nata na suvereno državo. Foto: Reuters
Priština
Albanske zastave je moč videti tako rekoč na vsakem koraku. Foto: Reuters

Dodaj v

Mejni prehodi med Kosovom in Srbijo ‒ glavobol za popotnike in Kosovce

Kosovci potrebujejo vizume za skoraj vse evropske države
26. september 2018 ob 09:38
Priština - MMC RTV SLO

Na mejnem prehodu Merdare na severu Kosova si srbski carinik namrščeno ogleduje naše potne liste. "Imate osebne izkaznice?" Nimamo. "Potem se morate vrniti v Makedonijo in vstopiti od tam."

Ni nam preostalo drugega, kot da po dveh urah čakanja in pregledu na kosovski strani svojo razmajano ladjo obrnemo nazaj proti Prištini in nadaljujemo proti Skopju, od koder smo prišli na Kosovo. V Srbijo smo nato vstopili skozi mejni prehod Preševo na makedonsko-srbski meji.

Zavrnitev na meji med Kosovom in Srbijo seveda ni bila posledica kaprice omenjenega carinika, temveč naše trme in nevednosti. Srbski mejni organi vsak vstop na Kosovo, ki ni bil opravljen prek vstopnih kontrolnih točk med Srbijo in Kosovom, štejejo za nezakonitega.

Carinik je s tem, ko nas je povprašal po osebnih izkaznicah, celo pokazal dobro voljo, da nas vseeno spravi čez mejo. Mejni žig Republike Kosovo je namreč jasno odtisnjen na potnih listih, medtem ko na osebnih izkaznicah tovrstnega dokaza o vstopu ni.

Poenostavljeno, če si resnično želite obiskati najprej Kosovo in potem nadaljevati pot neposredno v Srbijo, je za slovenske državljane edina možnost, da vstopite na Kosovo s potnim listom in v Srbijo z osebno izkaznico. Vstop na Kosovo je za državljane EU-ja namreč mogoč le s potnim listom ali biometrično osebno izkaznico, ki je slovenske oblasti (še) ne izdajajo. Vstop v Srbijo je mogoč tako s slovenskim potnim listom kot osebno izkaznico.

MZZ svetuje: Skrbno načrtujte svojo pot
Slovenske državljane Ministrstvo za zunanje zadeve na obmejno postopanje srbskih organov opozarja na svoji spletni strani. Potnikom tudi svetujejo, naj svojo pot skrbno načrtujejo, saj v primeru vstopa na Kosovo iz Makedonije ali Črne gore kosovsko-srbske meje ne bodo mogli prečkati, temveč se bodo morali vrniti v omenjeni državi nekdanje Jugoslavije in v Srbijo vstopiti od tam.

Tudi stric Google nam je za pot iz kosovske prestolnice proti Beogradu predlagal na videz nesmiselno in precej daljšo pot skozi Makedonijo. Kljub temu smo se – opogumljeni z besedami lokalne znanke, da "ne bi smelo biti problemov" ‒ odpravili na po kilometrih najkrajšo pot med Prištino in Nišem.

Na mejnem prehodu Merdare v skupnem upravljanju srbskih in kosovskih oblasti smo na pregled čakali približno dve uri, čeprav je bilo v koloni pred nami okoli petnajst vozil. Žgoče sonce, uperjeno neposredno v pločevino avtomobila, nam je razodelo smotrnost intenzivne gradnje novega mejnega prehoda streljaj stran, ki bo po navedbah Eulexa – misije Evropske unije na Kosovu – eden najmodernejših na Zahodnem Balkanu. Za pospešitev obravnave bo imel po pet pasov v vsako smer in bo tudi okolju prijaznejši.

15 evrov za avtomobilsko zavarovanje na Kosovu
Da bodo postopki na kosovskih mejah zahtevali nekoliko več časa kot pri drugih državah nekdanje Jugoslavije in Albaniji, smo se lahko prepričali že ob vstopu. Na mejnem prehodu Elez Han/Hani i Elezit smo morali za 15 evrov kupiti mesečno zavarovanje za avto, saj zelena karta za Kosovo ne velja – na kar potnike opozarjajo tudi na spletni strani Avto-moto zveze Slovenije (AMZS). Nakup zavarovanja je prekinil in podaljšal izpad elektrike, zaradi česar smo morali nekaj minut počakati na zagon generatorja.

Nato smo mejo brez težav prečkali s tremi potnimi listi in eno osebno izkaznico, čeprav naj bi slovenski državljani na Kosovo lahko vstopili le s potnimi listi. Najverjetneje anomalija pri mejni obravnavi.

Srbija zaradi nepriznavanja neodvisnosti Kosova mednarodne potnike na kosovsko-srbskih mejah zavrača že dolgo. Na Trip Advisorju in drugih popotniških forumih mrgoli podobnih zgodb. Kosovski portal Prishtina Insight je zato lani v angleščini pripravil celo Celovit vodič za potovanje med Kosovom in Srbijo.

Kup birokratskih ovir za Kosovce na poti v Srbijo
Kljub manjšim nevšečnostim smo lahko pot domov proti Sloveniji brez težav nadaljevali. Popolnoma drugačna je zgodba za domačine. Kosovci lahko sicer na podlagi dogovora o svobodi gibanja iz leta 2011, pri katerem je posredovala Evropska unija, vstopajo v Srbijo, vendar potrebujejo vizum za veliko večino preostalih evropskih držav.

Kosovcem je brez vizuma dovoljeno potovati v vse sosednje države (Albanija, Makedonija, Črna gora, Srbija) in Turčijo, vendar je postopek prečkanja meje s Srbijo zaradi srbskega nepriznavanja kosovske neodvisnosti velik birokratski zalogaj.

Srbske oblasti ne priznavajo kosovskih potnih listov, zato Kosovci z njimi srbske meje ne morejo prečkati. Če želijo v Srbijo, lahko vstopijo s kosovsko osebno izkaznico, ki jo morajo pustiti na obmejni policiji, v zameno pa dobijo posebno pismo z osebnimi podatki, ki služi kot identifikacijski dokument v Srbiji, katere državljani po mnenju srbskih oblasti tudi so.

Da dobijo nazaj kosovsko osebno izkaznico, se morajo vrniti skozi isti mejni prehod. Poleg Merdara obratujejo še mejni prehodi Jarinje, Brnjak zahodno od Kosovske Mitrovice, prehod Dheme Bardhe oz. Bela Zemlja pri kraju Končulj, prehod Mučibaba na poti proti Preševu in prehod Mutivoda na poti proti Medvedji, navaja Prishtina Insight.

Če mejo prečkajo z avtom, morajo vozniki odstraniti tablice z mednarodno registracijsko oznako KRS ali KS in na avtomobilska stekla namestiti nadomestno srbsko tablico, ki veljajo tudi kot avtomobilsko zavarovanje in jih kupijo na mejnih prehodih.

"Pismo z osebnimi podatki, ki ga dobimo na meji, je napisano le v cirilici, ki je za nas popolnoma nerazumljiva, vendar nam očitno dovoljuje ostati v Srbiji za 15 dni," za MMC pripoveduje študentka in operna pevka Fiona Shabani, ki je zaradi svojega poklica videla že velik del sveta.

Kupovanje letalske vozovnice ob zavedanju, da lahko izgubiš ves denar
Kosovci brez vizuma ne morejo skoraj nikamor. "Poznam veliko prijateljev, glasbenikov in drugih umetnikov, ki niso mogli nastopiti ali predstaviti svojih del zaradi težav z vizumom," razlaga Shabanijeva. "Vstopiš v birokratski proces številnih dokumentov. Včasih kupiš letalsko karto in plačaš hotel ob zavedanju, da tvegaš vse stroške."

Za vizume za nekatere evropske države, denimo Slovenijo, Hrvaško, Madžarsko, Italijo, Nemčijo, Švico itd., lahko Kosovci zaprosijo na veleposlaništvih oziroma izpostavah v Prištini. Zanimivost, slovensko veleposlaništvo v Prištini izdaja tudi vizume za Latvijo, na spletni strani navaja kosovsko zunanje ministrstvo. Za druge vizume, denimo za ZDA, Češko, Španijo, Poljsko itd., morajo Kosovci odpotovati na veleposlaništvo v Skopje ali Tirano.

"Cene so različne od veleposlaništva do veleposlaništva, nekje med 30 in 65 evri. Za vizum za ZDA moramo zaprositi v Skopju, čeprav imajo ZDA veleposlaništvo v Prištini," še razlaga operna pevka. Tudi kadar dobijo vizum, stresa še ni konec, saj ne smejo zamuditi roka za vrnitev na Kosovo. V nasprotnem primeru, tudi kadar je na delu višja sila, obstaja tveganje, da vizuma v prihodnje ne bodo več dobili.

Desetletnica najhitreje rastočega prebivalstva
Kosovo kljub razglasitvi neodvisnosti pred desetimi leti in priznanju 115 držav še vedno ni suverena in neodvisna država. Proces ovira predvsem Srbija, ki Kosovo dojema kot svojo avtonomno pokrajino, čeprav je v zadnjem času nekoliko omilila svojo retoriko. EU za reševanje zapletenega položaja že od leta 2011 poskuša posredovati s pogovori za "normalizacijo odnosov".

Prvi popis po osamosvojitvi iz leta 2011 je pokazal, da na Kosovu živi okoli 1,740.000 prebivalcev, med njimi več kot 93 odstotkov etničnih Albancev. Po novejši oceni iz leta 2015 na območju biva okoli 1,871.000 ljudi. Kosovo ima najmlajšo in eno najhitreje rastočih prebivalstev v Evropi. Po podatkih Združenih narodov je polovica Kosovcev mlajša od 25 let.

Podatki popisa iz leta 2011 niso popolnoma natančni, saj so ga bojkotirali etnični Srbi na severu Kosova – po ocenah tam živi med 75.000 in 80.000 ljudi – ter etnični Srbi in Romi na jugu Kosova. Beograd si na severu Kosova prizadeva za ustanovitev Statusa srbskih občin, ki ga predvideva tudi bruseljski sporazum. Na severu Kosova leži tudi jezero Gazivoda, ki s pitno vodo napaja dobršen del Kosova, in hidroelektrarna, ki je v lasti srbskega gospodarstva.

Vučić in Thaçi pošiljata toplo-hladne signale
Priština in Beograd pod okriljem EU-ja od leta 2011 "sodelujeta" v pogovorih o normalizaciji odnosov, ki so pogoj za približevanje obeh držav Evropski uniji. Predsednika Aleksandar Vučić in Hashim Thaçi sta avgusta na forumu Alpbach prvič soglasno podprla možno reševanja spora s spreminjanjem mej oziroma menjavo ozemlja: med severnim delom Kosova s pretežno srbskim prebivalstvom in med območjem Srbije vzhodno od Kosova, okoli Preševa, s pretežno albanskim prebivalstvom. Predlog je sprožil preplah v evropski skupnosti.

Na začetku septembra bi predsednika v Bruslju morala nadaljevati pogovore o normalizaciji odnosov, vendar sta srečanje tik pred predvidenim začetkom odpovedala. Dokončne rešitve kljub vmesnim pozitivnim signalom še ni na vidiku.

Jaša Rajšek
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 26.09.2018 ob 10:11
A Kosovo je država?
FancyBoy
# 26.09.2018 ob 09:59
Jug Srbije je 20 let za nami, Kosovo pa 30.

Bil sem ravno v ponedeljek v Prokuplju....katastrofa.
Acinho
# 26.09.2018 ob 10:13
Kosovci, kaj je to nekaj kar se na kruh namaže? To sprenevedanje pri opisovanju prebivalcev Kosova, kot "Kosovcev" ali "Kosovarjev" je nevredno resnega novinarja. Na 10 albanskih zastav boš videl mogoče eno "države" Kosovo. Večkrat boš videl zastavo ZDA, kot pa zastavo Kosova, zato je to sprenevedanje smešno in žalostno hkrati. Jasno je kot dan, na Kosovu živijo Albanci, sledijo jim Srbi in potem še vrsta drugih manjših narodov, zato ni potrebe po tako brezsramnem izmišljanju novih nacij.

Opis potovanja in komplikacij s katerimi se srečujejo ljudje, ki živijo tam pa danes 10 let po razglasitvi neodvisnosti, samo jasno priča, da iti z glavo skozi zid, samo zato ker misliš da za tabo stojijo ZDA, pač ne gre. Če ena stran ne bi bila tako trmasta kot je, bi danes verjetno že bili vsaj kandidati za pridružitev EU, če nič drugega pa bi vsekakor lahko vsaj normalno potovali, brez tovrstnih kolobocij, de facto pa bi prav tako imeli neodvisnost, četudi ta de iure morda ne bi bila neodvisnost v polnem smislu. Danes pa tako, de facto imajo neko vrsto neodvisnosti in to že od leta 99, de iure še vedno niso neodvisni, saj jih ne priznava pol sveta, prav tako pa niso člani UN denimo, poleg tega pa imajo vrsto težav pri vsakdanjem življenju, kar je jasno vidno iz napisanega članka.
nikoli
# 26.09.2018 ob 10:26
Ne zmišljujte si bratstva med Srbi in Albanci. Glavne faze "sožitja" so:
-1690 in 1740 Srbi v velikem številu krnejo z habsburško vojsko preko Save v Madžarsko in spraznejo prostor za naselitev muslimanskih Albancev.
--Berlinski kongres dodeli Južno Srbijo (širša okolica NIša) Srbiji, Kosovo ostane Turkom. Srbi izženejo naseljene Albance preko meje. Ti se naselijo na Kosovu, hkrati pa izženejo del Srbov v novo kneževino Srbijo.
-Po bakanskih vojnah pripade Kosovo Srbiji. Albanci se upirajo, med prvo svetovno vojno Srbija izgubi oblast.
-Po prvi svetovni vojni država SHS ponvno zasede Kosovo, Albanci s upirajo. Izvrši se agrarna reforma, zemlja se dodeli kolonistom - Srbom (in Črnogorcem). Albanska sirotinja tako kot prej ostane brez zemlje. Med vojnama dodatno prisilno odkupujejo zemjo od Albancev.
-Med vojno pade včina Kosova pod italijane (Albanijo). Izženejo koloniste.
-Po vojni nova oblast prepove vrnitev izgnanih kolonistov.

Naprej veste sami.
Korošec
# 26.09.2018 ob 10:18
Če bi mi imeli Kosovo za soseda bi nam to tudi povzročalo glavobol.
Sussudio
# 26.09.2018 ob 10:40
Kosovo ima po podatkih iz zadnjih let cirka 2 milijona prebivalcev in od tega je cirka 95% Albancev.
Drugače povedano je Kosovo bolj albansko kot je Slovenija slovenska.
Čemu sploh oporekat samostojnosti Kosova? A si Srbi želijo 2 milijona Albancev v Srbiji? Si Srbi želijo v Beogradu parlament v katerem albanska stranka odloča kdo bo vladal in kdo ne (kot se to že dogaja v Makedoniji? Čemu sploh oporekat priključitvi Kosova Albaniji? Bolje da se priključi Albaniji kot pa da ostane del Srbije in da se Albanci lahko še lažje širijo proti drugim predelom Srbije.

Naj se raje iz te izkušnje kdo nauči kaj pomeni dovoliti priseljevanje ljudi z visoko rodnostjo...
Levičarji se kot kaže iz Kosova niso nič naučili zato pa bi danes dovolili da se isto dogaja po celi Evropi.
Balaš Junior
# 26.09.2018 ob 11:13
Intelektualcem na prvi strani, brez osebne izkaznice so bili zato, ker so IMELI POTNE LISTE. Kar je povsem enakopraven osebni dokument, pri preckanjih meja pa ima bistveno prednost pred zgolj osebno izkaznico (visja instanca od potnega lista je samo se prihod v skupini 1000 ljudi in kricanje izrega Germany, GERMANYY).

Bom poskusil razloziti problem absurda za tiste z IQ pod 85.

Problem je nastal, ker "carinik" sploh nikogar ne sme spustiti CEZ MEJO, ker za srbe uradno MEJE NI, kakorkoli je to smesno in bizarno. Lahko pa seveda dovoli, da se ljudje gibljejo po srbiji (za njih je kosovo srbija) z osebno izkaznico Slovenije, kar je okej. Nihce ne more formalno trditi, da si priznaval obstoj kosovske drzave, ce si temu ali onemu (magari kosovskemu) cloveku v uniformi pokazal svojo osebno. Ce prides pa (samo) s potnim listom, in je v njem STEMPELJ kosovske drzave, pa je to formalna stvar in te ne sme spustiti cez, ker prihajas iz obmocja ki je okupirano s strani sovraznih tujih sil, ki jih priznavas, ker imas njihov stempelj v osebnem dokumentu. Ker so imeli s seboj SAMO potni list, so cariniku lahko pokazali SAMO potni list s tem stempljem - in on jim je dobronamerno namignil, naj mu pokazejo osebno in se skupaj pretvarjajo, da tistega stemplja ni videl.

Zdaj pa nazaj na Slovenske novice in Lady, bo manj tezav z bralnim razumevanjem.
sas
# 26.09.2018 ob 10:53
Bolje da se priključi Albaniji kot pa da ostane del Srbije in da se Albanci lahko še lažje širijo proti drugim predelom Srbije.

Saj to je point. Tudi, če bi Srbija dobila nazaj Kosovo, ga ne bo dobila brez Albancev. Scenarij bi pa potem bil znan ... čez 50 let večina prebivalcev Srbije Albancev.
GoodFella
# 26.09.2018 ob 10:09
@red_monk
Jao, te samopomilovalne zgodbice, da je za tegobe "nebeškega naroda" vedno kriv nekdo drug, nekdo od zunaj. Včasih se je dobro pogledati v ogledalo in se malo povprašati tudi o lastni odgovornosti za nastalo situacijo.
mb128
# 26.09.2018 ob 10:12
Ja no tukaj je še ena rešitev. Dva potna lista. Izrael tudi zavrne vsakogar, ki ima v potnem listu žig arabske države.
balrog
# 26.09.2018 ob 10:14
Tudi na slovensko-hrvaški meji te ne spustijo čez brez osebne ??? Pa tujci iz tretjih držav, torej držav ne-EU NE MOREJO vstopiti v Slovenijo (EU) ali izstopiti iz nje na maloobmejnih prehodih, ampak samo na MEDNARODNIH mejnih prehodih, kot je denimo Obrežje ... Avtor članka očitno še nikoli ni potoval v Izrael ali katero od arabskih držav itd. Brez zveze. Od nacionalke bi vseeno pričakoval malo več predznanja, preden se lotiš pisanja.
foxhunt
# 26.09.2018 ob 12:09
En vic ya bo;ji dan.
Severno Kosovo. Albanac pozvoni Srbinu:
- "Dobar dan, komsija, koljiko oces za tvoja kuca?"
Srbin
- "Pa, da kupim lepi stan u Nisu i da ne brinem puno - dve kile u zlatu."
Albanac:
- "Evo tebi cetiri kiljograma u zljatu."
Srbin:
- "A Zasto toliko?"
Albanac:
- "Idi kupi stan u Ljubljana, da te ne seljim dvaput!"
Jon Sneg
# 26.09.2018 ob 10:09
Opomba: Načrt za knjižnico v Prištini ni bil narejen leta 1944, ampak v začetku 80-tih, sama knjižnica pa je bila odprta leta 1982,... Leta 1944 je bila ustanovljena Kosovska knjižnica v Prizrenu.
Bivši uporabnik
# 26.09.2018 ob 18:46
Imamo 6.000 kosovskih albancev v Kranju, pa nas skrbi le stanje na kosovsko - srbski meji!?
Valuk_
# 26.09.2018 ob 11:54
Kosovo je vedno izgubljeno za Srbijo, pa če smo iskreni nikoli zares ni bilo njihovo.

Vsako leto, ki ga porabijo za bobnenje po prsih je tako zgubljeno za Srbijo. Ko si v Srbiji se včasih zdi kot da se je čas ustavil. Seveda Vučić na gospodarskem področju ne more nič pametnega pokazati (kako bo ob vse korupciji, črnem trgu, itd), zato rabi te zgodbice o "Kosova ne damo", folk pa še kar pali na to. Neverjetno.

Sam podatke, da bi bilo Kosovo še v Srbiji, bi to Srbijo stalo ogromno denarja (pač nerazvitost je še večje kot v Srbiji), s tem da bi bilo odstotek Albancev/Kosovarjev vsako leto bolj zajeten v celotni populaciji Srbije. Tako, naj bodo raje veseli, da Kosovo ni več Srbija.
Sussudio
# 26.09.2018 ob 11:37
GORILA
se strinjam! Bolje bi bilo da bi napisal avtohtona albanska skupnost z visoko rodnostjo.
Uporabil sem besedo priseljenci ker si marsikdo pri nas (in v Srbiji) umišlja da je bilo Kosovo vedno srbsko. Kdor pa je vsaj malo seznanjen s podatki ve da so bili Albanci večina tudi v času 2. svetovne vojne.
Sicer pa nauk je še vedno isti. Če v lastni državi imaš tuj narod z visoko rodnostjo je jasno da boš čez čas izgubil ozemlje. V Makedoniji se to pospešeno dogaja in upam da se ne bo nihče čudil ko bo Makedonija ali vsaj njen del želela biti del Albanije. Čemu bi bila sploh več Makedonija če pa bo njeno prebivalstvo albansko?
V marsikateri zahodno evropski državi pa so tudi v teku primerljive procedure.
Ne boš ti 2 milijonom Albancem na Kosovo dopovedoval da so del Srbije in da so zato Srbi.
Ne boš ti milijonom Turkom v Nemčiji dopovedoval da so oni Nemci...
prizemljen
# 26.09.2018 ob 10:52
V Beogradu in v Tirani so mi (že pred kakimi petnajstimi leti ) podali enako oznako Kosovarjev, čeprav so tist v Beogradu govorili o Srbih, oni v Tirani pa o Albancih s Kosova. Serbveda ne more veljati za vse, a že to, da sta mi da so mi pripadniki dveh sprtih narodov tako označijo svoje rojake pove marsikaj: "Ni jih večjih pokvarjencev kot so tile s Kosova. Pomagali smo jim, ko so bežali, v zahvalo imamo sedaj na vratu tihotapce, tatove in morilce."
kučkučki
# 26.09.2018 ob 10:20
A srbi imajo tam mejo? Ni to njihov teritorij? Z mejo nekako priznajo da ni
balrog
# 26.09.2018 ob 11:39
In še nekaj, da gre za očitno provokacijo ekipe RTV SLO (?), dokazuje tudi naslednje. Očitno je, da je avtor članka v Srbijo vstopil z osebno izkaznico, ker, če bi vstopil s pasošem, bi to tudi srbskemu policistu na meji povedal ... Je pa pravilo, da svojo istovetnost dokazuješ z enim in istim dokumentom, tako pri vstopu kot pri izstopu iz države - saj zato ti dokumente tudi na mejah po-skenirajo. Srb je torej natančno domneval, da imajo pri sebi Slovenci osebne, torej jih je "prebral", da gre za provokacijo :))) V bistvu smešno.
Seneca
# 26.09.2018 ob 11:08
Kosovo nikoli ne bo samostojno, ker bo v nekaj naslednjih letih združeno z Albanijo! Šolske učbenike imajo že precej let iste, trenutna meja je zgolj simbolična, povsod so le albanske zastave, kosovske skoraj ne vidiš!
Upam, da Srbom uspe zadržati vsaj severni del Kosova!
pohorjezeleno
# 26.09.2018 ob 12:58
S Kosovarji je že Tito imel probleme. Naši starši so delali sobote, da so na Kosovu imeli kaj za jest. Gradili so jim tovarne, a kaj, ko niso znali delati drugega kot ovce pasti.
firtoh
# 26.09.2018 ob 11:37
Heh
Jaz imam v denarnici osebno, vozniško,zdravstveno kartico,plačilne kartice. Če grem kam,kjer rabim potni list,vzamem še njega.
Očitno so tile popotniki študenti,ki delujejo po principu APP/ako prodje,prodje.
Na Kosovo ne bi šel,pa če mi plačajo.Sem v Mitrovici služil JLA in je bilo še preveč.
REsnica
# 26.09.2018 ob 16:31
Ni lepe prihodnosti za domačine , je pa zato ta kosček balkana lepo igrišče za nabiranje političnih točk in kapitala za tujce.
balrog
# 26.09.2018 ob 15:54
Uf, kakšne imate nekateri Kosovo, ki brez tuje pomoči ne more preživeti, saj nima ne delujočega gospodarstva, upravne administracije, vojske, policije, infrastrukture, transporta, v bistvu gre za klasični protektorat, nekakšen Bruseljski dominion, kolonijo, primerjate z najstarejšo evropsko celinsko demokracijo, delujočo konfederacijo Švico, v kateri se spoštujejo človekove pravice, pravice verskih in nacionalnih in spolnih manjšin itd. Francoski, italijanski, nemški, retoromanski in priseljenski/naturalizirani prebivalci Švice se imajo za Švicarje .... prebivalci Kosova najprej ne želijo živeti na Kosovu, saj na Kosovu ni perspektive, zaposlitev, in množično odhajajo v Švico :))) Najprej Albanci sami ne priznavajo za svojo "zastavo" zastavo Kosova, njihova zastava je albanska zastava z orlom, in se imajo za Albance. Srbski prebivalci Kosova se imajo za Srbe in ne priznavajo kosovske in ne albanske zastave, Njihovi simboli so simboli Srbije. Kosovo obstaja dejansko samo v dokumentih Bruslja in člankih slovenskih novinarjev, ki so si izmislili "Kosovce" in sanjajo o državi Kosovo, čeprav že zdaj meja med "kosovom" in Albanijo ne obstaja ..., to tvorbo pa ohranjajo pri življenju Bruselj, ZN in Washington. Dajte no preveriti dejstva glede Kosova. Ne pa da pišete piar članke.
milan65
# 26.09.2018 ob 13:08
Sussudio ma ne mi navajat neke wikipedije za vir, da nebom poču od smeha. Jap te telefonske kartice so podatek, ki se mu ne moreš izognit, s tem, da je en kup službenih pa tudi razni dilerji in podobni poslovneži imajo po 20 ali 30 kartic. No tudi sam sem videl to prištinsko betonsko skrpucalo do blizu, mene je bolj kot arhitektura šokirala okolica, razsute zunanje stopnice, po katerih je hoja zelo nevarna. Okolica zasvinjana in vsepovsod polno potepuških psov.
Sussudio
# 26.09.2018 ob 12:23
balrog
pandorina skrnjica je bila vedno odprta, tudi v času juge. Prvi javno znani nemiri v jugi so bili ravno na Kosovu. Če izključimo hrvaško pomlad. Sicer pa tudi režimsko zatiranje in zamolčanje o dogodkih na Kosovu še ni pomenilo da tam ni ves čas vrelo.
Seneca
# 26.09.2018 ob 12:22
Jaz sem pred par leti na na vstopni kontroli letališča v Prištini testiral, če lahko vstopim samo z osebno izkaznico. Bilo je možno, a so mi dali za izpolniti dva ali tri A4 liste. Sem se hitro premislil in potegnil ven potni list! :)
RESNICA
# 26.09.2018 ob 11:34
Ta tiste ki ne veste, obstajajo "meddržavi mejni prehodi" in "mednarodni mejni prehodi".

(1) Za prehajanje zunanje kopenske meje z Republiko Hrvaško se določijo naslednji mejni prehodi za mednarodni cestni potniški in tovorni promet:
– Dragonja (Dragogna),
– Starod,
– Jelšane,
– Babno Polje,
– Petrina,
– Metlika,
– Obrežje,
– Bistrica ob Sotli,
– Dobovec,
– Gruškovje,
– Zavrč,
– Središče ob Dravi,
– Petišovci.
(2) Za prehajanje zunanje kopenske meje z Republiko Hrvaško se določijo naslednji mejni prehodi za mednarodni cestni potniški promet:
– Sečovlje (Sicciole) – kontrolna točka,
– Sočerga,
– Podgorje,
– Vinica.
(3) Mejni prehodi obratujejo neprekinjeno, razen mejnega prehoda Podgorje, ki je odprt od 1. junija do 31. avgusta od 6. do 24. ure in od 1. septembra do 31. maja od 6. do 22. ure.

3. člen
(1) Za prehajanje zunanje kopenske meje z Republiko Hrvaško se določijo naslednji mejni prehodi za meddržavni cestni potniški promet:
– Podplanina,
– Slovenska vas,
– Rigonce,
– Orešje,
– Imeno,
– Rogatec,
– Zgornji Leskovec,
– Ormož,
– Razkrižje,
– Gibina.
(2) Na mejnih prehodih iz prejšnjega odstavka se dovoli prehod meje za državljane Evropske unije, evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije ter za državljane Republike Hrvaške.
(3) Mejni prehodi obratujejo neprekinjeno.

Pač na meddržavnem prehodu iz Slovenije na Hrvaško ne more državljan Indije!!! Ali katere druge države, ki ni članica EU ali evropskega gospodarskega prostora ozirom Švice ali Hrvaške!!
Balaš Junior
# 26.09.2018 ob 11:24
In to je najbrz edina meja na svetu, ki jo Slovenec z osebno lahko precka, s potnim listom pa je ne more :-) Potem so seveda razna oddaljena vojna obmocja, kjer pa moramo imeti potni list (v korejo in izrael ne mores zgolj z osebno), in to brez stempljev "sovraznika".

Razlog zakaj srbi preprecijo vstop s stempljanim pasusem je to, da formalno silijo kosovarje, da si ostajajo na srbskih dokumentih in da komurkoli ki tja pride, potnih listov ne stempljajo, in tako sami sebi zbijajo verodostojnost. Vse to se seveda ne bo izslo, ker ce bi Kosovu bil edini gospodarski up Srbija, bi seveda ostali v Srbiji. kosovo bo pac povezana provinca Albanije in skupaj se bodo prodali najboljsemu ponudniku, ni pa toliko vazno ali bodo to Nemci ali Americani ali Kitajci.

Srbija je osiroteli bantustan in ko se bo dobro pogledala v ogledalo, bodo stvari ratale ekonomsko enostavnejse in vzdrznejse, dokler pa bodo mahali z zastavicami pa jih bo to pac teplo. Ignoriranje ali sabotiranje siptarjev na jugu pa jim ne bo nic pomagalo resit svojih tezav - je pa odlicna tema za premikanje pozornosti vstran od lastnih problemov, in tako bo ostalo se stoletja.
Wasabi
# 26.09.2018 ob 10:54
Kosovarjem se kolca po jugoslovanskih pasuših;)
lance_
# 29.09.2018 ob 11:55
Albanci-kosovci bodo svoje ozemlje kmalu dobili na obmocju Kranja. Za par let jih bo toliko da bodo razglasili neodvisnost
balrog
# 26.09.2018 ob 21:32
Vrt, Slovenija je očitno še vedno cilj za migracije, tako s Kosova, kot z drugod, BiH, Republike srbske, Srbije, Romunije, Bolgarije ... Na podlagi tega bi lahko domnevali, da gre Sloveniji bolje kot preostanku Balkana. Bržkone tudi številke o BDP, povprečni plači in podobnem Slovenijo uvrščajo na vrh. Tudi politično kaže, da se je Slovenija izkopala iz balkanskega kotla, na oblast prihajajo tehnokratske, ne-populistične in ne-nacionalistične vlade, s proevropsko in liberalno usmeritvijo, čeprav tudi v Sloveniji obstajajo težnje po vodenju "bizantinske, domačijske, avtokratske politike", ustanavljajo se ilegalne vojaške milice, forumi so polni sovražnega govora, pa mislim, da večino Slovencev, bolj kot varda, zanima, kje so večji popusti in akcije v Lidlu ali Hofru, ali ima Mercator količinski popust, kaj lahko poceni kupiš v Sparu, Tušu :)
Sussudio
# 26.09.2018 ob 13:06
pohorjezeleno
lahko bi direktno napisal da so naši in hrvaški starši delali za celotno Jugoslavijo.
Saj sedaj vidiš kje je realna stopnja razvoja glavnega dela bivše jugoslavije. Daleč za razvojem držav bivšega varšavskega pakta.
balrog
# 26.09.2018 ob 12:11
Valuk, Srbi so se z izgubo Kosova sprijaznili. Čeprav gre za zgodovinsko najbolj srbsko pokrajino od vseh, Prizren je bil prestolnica srbske srednjeveške države, na Kosovu so vsa najbolj pomembna (romarska) svetišča srbskega pravoslavja, ikone, samostani ... Srbija si želi ohraniti v okvirjih države Srbije tisti del, ki ima za njih še pomen, zaradi večinskega srbskega prebivalstva, ki tam še živi. Tudi na Kosovu so uvideli, da je "delitev" Kosova del rešitve. Je pa res, da oblikovanje Velike Albanije pomeni geostrateški problem zaradi tlečega albanskega vprašanja v Makedoniji, Črni gori, tudi v Grčiji. Ampak to je ta Pandorina skrinjica, ki se je odprla z razpadom Juge in vsem slabim, kot posledico balkanske morije.
discoversci
# 26.09.2018 ob 11:50
Če te v SLO ustavi policist (in to pravico ima), želi preveriti tvojo identiteto in ti npr. nimaš osebne. A gremo ugibat, vse možne scenarije ? Še enkrat, osebna je osnova. Jaz v tujino vedno vzamem oboje, in potni list, kot tudi osebno. Na Hrvaškem, al pa kjerkoli drugje, ... potni list pustim na recepciji, z osebno pa lahko šetkam naokol, in če so (boh ne daj) kakšne krize, imam pri sebi svojo identiteto. Kdo od južnih američanov je že moral plačat kazen, ko so želeli preveriti njihovo identiteto na obisku kulturnega dogodka v SLO ? Sicer so jih oprostili plačila, ampak point pa štekate najbrž, ne ?
Sussudio
# 26.09.2018 ob 11:26
balena
čudovita??? Morda po standardih titove jugoslavije in hoxheve albanije. Že sovjetska arhitektura je čudovita v primerjavi s temi balkansko-socialističnimi betonskimi obupi.
tethys123
# 26.09.2018 ob 11:04
Tole pa ne bo držalo. V izrael lahko brez problema vstopiš z arabskim žigom, kar pa ne velja obratno. V primeru, da hočeš vstopiti v malo morje arabskih držav z izraelskim žigom te bodo zavrnili na meji. Zato pa pogosto ob vstopu v izrael sploh ne štemplajo potnega lista ampak poseben kartonček, ki ga pokažeš ob izstopu.
Bivši uporabnik
# 26.09.2018 ob 10:55
Jaša, carinik in policist ni eno in isto.
Balaš Junior
# 26.09.2018 ob 17:21
Pubeci vi kar ropotajte z vasimi albansko srbskimi teorijami identitete, srbi in albanci so vam sigurno blazno hvalezni.

Jaz pa grem na en pir tukaj, kjer me nobene milice ne buzerirajo z identifikacijami, in ljudje vseh raznih izgledov in izvorov zmoremo nekako ziveti drug ob drugem. Srbi in Siptarji si drugi druge zelo zasluzijo, pa naj se imajo.
REsnica
# 26.09.2018 ob 16:29
Po smrtiTita sta zacela srbski in hrvaški nacionalizem unicevati sožitje po hitrem postopku. Milošević ni več samo toleriral nasilja srbov nad albanci ampak ga je tudi odkrito spodbujal. Tako ni bilo nič nenavadnega, da je policist šel na burek, sladico, pijaco in odsel brez placat. Kelnar mu iz izkusenj ni upal izstaviti računa. Podobno je bilo tudi v kosovskih trgovinah, tržnicah... Tudi domači albanski inšpektorji so izkoriščali albance kjer so le lahko zaslužili. Prej tih albanski nacionalizem je začel dvigati glavo in uporabljati nasilje bolj kot lokalni kriminal oz mafija, kot resno politično gibanje. Potem je srbija z vojaškim posredovanjem in porazom sama izgubila kosovo. Žal.
Nekoč nesporno srbsko ozemlje je danes legalno in legitimno albansko. Tudi Emona je bila nekoč rimska danes pa je slovenska. Država kosovo je danes realnost. Nikoli se ne bo svet tako obrnil ali zavrtel, da bi bila kosovo in srbija na drugih koncih sveta. Sožitja med njima še dolgo ne bo. Brez njega pa ni lepe prihodnosti.
bob
# 26.09.2018 ob 15:11
Albanci imajo dve državi, Albanijo in Kosovo. Obe sta v razsulu in edina tako rečeno svetla točka z je nataliteta, ki jo pridno izvažajo.
balrog
# 26.09.2018 ob 13:29
Balaš, torej Srbi čez razmejitveno črto Srbija-Kosovo zahtevajo, da greš čez z osebno izkaznico, torej z dokumentom, s katerim mi Slovenci vstopamo v Srbijo. S potnimi listi pa greš čez na MP Makedonija/Kosovo. Stvar je absurdna, ampak logična. Tako je z vsemi pravili. Tudi z evropskimi šengenskimi, ko ti skenirajo tvoje dokumente na mejah, le streljaj stran pa čez mejo, čez Kolpo, plavajo Sirci brez dokumentov. Ampak to je realnost. In vsakemu, ki želi potovati na Kosovo/Srbijo, znana že vnaprej. Zakaj iz inata vztrajati pri svojem in si delati dodatne potovalne stroške, če imaš na voljo možnost - pokazati osebno, ki jo ima vsak Slovenec pri sebi, v denarnici, sploh če potuje nekam v tujino ?
balrog
# 26.09.2018 ob 13:07
Balaš, hočem povedati, da srbski policist dela enako, kot bi v podobnem primeru ukrepal njegov slovenski mejni kolega ... Razlika med mednarodnimi in meddržavnimi mejnimi prehodi. Državljani EU lahko potujemo na Hrvaško ali s Hrvaške prek meddržavnih mejnih prehodov, državljani tretjih držav pa lahko gredo čez SLO-HR mejo LE na mednarodnih mejnih prehodih. Torej, če kot državljan ne-EU želiš čez meddržavni prehod, kljub temu, da imaš veljavni potni dokument, te policist napoti na mednarodni mejni prehod. Torej tvoje lastno nepoznavanje zakonov, pravil, ni podlaga za opustitev ukrepanja s strani uradnega organa. A ti je razumljivo, kaj želim povedati ?
Sussudio
# 26.09.2018 ob 13:02
milan65
malo pogooglaj, veliko je podatkov o populaciji Kosova.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographi
cs_of_Kosovo

Sicer pa najlažje je reči da je vse laž in si izmisliti kr neke podatke sebi v prid.
balrog
# 26.09.2018 ob 12:58
Balaš, ne razumeš poante ..., da je članek zgrajen na laži, provokaciji ... Srbija, kot vse eks-ju republike so podedovale avstro-ogrski birokratski sistem ... ki je v osnovi absurden in nadrealističen (Kafka). Ampak konkretno v tem primeru, je srbski policaj pokazal več razuma, intelekta, kot pa ekipa TV Slo ... Pač ni privolil v provokacijo. Srbski policaj je pravilno domneval, da je slovenski državljan vstopil v Srbijo z osebno izkaznico in da je želja Slovenca, da bi vstopil na Kosovo s pasošem, provokacija. Ker, če bi novinar vstopil v Srbijo s pasošem, bi Srbu na meji to tudi skušal dopovedati (ampak tega novinar ni niti poskusil) ... Meni je poanta članka v osnovi zgrešena, ker zapleteno vprašanje, kot je Kosovo, skuša razložiti s postopanjem srbskega policista na (neobstoječi) in mednarodno nepriznani meji ... Srbi bi Slovenca spustili na Kosovo, brez problema, če bi pokazal osebno, ampak novinar iz inata tega ni storil. Torej, da ne bi prišlo do incidenta. Je pač policist slovensko ekipo poslal na mejni prehod, kjer mejo lahko prestopa s pasošem, torej na prehod Makedonija/Kosovo. Logična poteza srbskega policista.
Balaš Junior
# 26.09.2018 ob 12:46
balrog jaz tudi razumem da cel kup ljudi ne rabi potnega lista, spet drugi pa ga pac rabijo, ali vsaj hocejo.

ampak pogresil si poanto zgolj ker ti gre novinar na zivce: novinar JE IN LAHKO vstopi v srbijo s potnim listom. potem gre s tem potnim listom ven iz srbije - v makedonijo. in potem okoli nazaj cez kosovo in opa "tle pa ne smes cez!"

To je absurd.

Novinar ali nenovinar, lahko s potnim listom srbijo tudi zapusti v smeri kosova - ne more ti srbski organ rect "ej decko, morda si res prisel noter iz hrvaske, ampak ven v to smer te pa ne spustimo!" Seveda bi lahko to rekel - ampak bi masa ljudi na meji delala njim probleme, ce jih ne bi ven spustili, in so pac prakticni in ne masirajo. Ko pa hoces Z ISTIM POTNIM LISTOM NAZAJ, pa seveda lahko recejo "opa, kaj je to za en stemplej, sta je ovo Kosovo Republijk??? jok brate, ne mozes ovako."

In potem z istim potnim listom sibas okoli in v makedonijo, tam te pa spustijo v srbijo.

Vse to so absurdi butalistana imenovanega Srbija - ker ce bi hoteli biti frajerji z naceli, bi mejo s Kosovom zaprli ZA VSE V OBE SMERI, razen za srbske drzavljane s srbskimi dokumenti. Ampak Srbi niso nikakrsni frajerji z naceli, pac pa so butalistan ki pozira, in nima za pet dek salame.
balrog
# 26.09.2018 ob 12:46
Balaš, prav ameriški policaji TE, ne glede na to, da so dežela svobodnih in pogumnih, preverijo kjerkoli na javnih prostorih, počivališčih, cestah, te legitimirajo (pravijo da, zaradi tvoje varnosti :))) ) in spravijo v čuzo, če ne znaš dokazati, zakaj si nekje in s kakšnim razlogom (berač, postopač) ....
Balaš Junior
# 26.09.2018 ob 12:40
sani-hot,

Amerikanci so res malo cukasti glede identitete, se cisto strinjam, ne dajem jih za kaksen vzor samo tam sem pac bil.

Gre za nacelo osebne svobode, ki velja povsod od italije pa do danske, ne zgolj v anglosaskem svetu - ce se sprehajas na javnem prostoru in nikomur nic nosec, te policaji nimajo kaj legitimirati, ker niso za to placani, da bi preverjali normalne ljudi v svobodni drzavi.

V sloveniji to nacelo ne velja, policaju se lahko sprdne da te bo legitimiral "ker si nekomu podoben". Kar je absurd... sploh ob tem ko servilno pretovorimo pol milijona nedokumentiranih arabcev ker so Merklini uradniki tako zaukazali.

V svobodnih druzbah mu lahko povsem brez dokumentov poves, da je pac njegov problem ce misli da si nekomu podoben in da za te stose nimas casa. In zato tukaj ni veliko policajev na egotripu, tisti ki so, pa se hitro znajdejo v novicah in na cesti.
balrog
# 26.09.2018 ob 12:39
Balaš, se moram vklopiti v debato, za potovanje po EU, ter v Srbijo, Švico, Islandijo, Albanijo, Črno goro, Makedonijo, BiH ... se namesto potne listine (lahko) uporablja osebna izkaznica. Torej ne vidim racionalnega razloga, zakaj bi kupoval veliko dražji potni list (od osebne), če želiš potovati v Srbijo in Kosovo ... No, edino, če si novinar TV SLO, ki za vstop v Srbijo pokaže osebno, ki mu jo Srbi poskenirajo, pri vstopu iz Srbije na Kosovo pa, osebno "pozabi", in pokaže pasoš :)
Sussudio
# 26.09.2018 ob 12:29
el CARTEL
tudi Jugoslavija se je svoj čas izmislila "narod" Muslimani, Bošnjaki, Bosanci... v bistvu pa ne gre za drugo kot pa za Hrvate ali Srbe... kvečjemu pomuslimanjene.
Kazalo