Uspešna Slovenija
Sup je šport, ki je vedno bolj priljubljen. Foto: SipaBoards
       SipaBoards je dobil ime po sipi: deska je oblikovana v obliki sipine kosti, kar ji zagotavlja dobro plovnost in stabilnost.       
 
SipaBoards se lahko zloži na tako velikost, da se lahko nosi v nahrbtniku. Foto: SipaBoards
       Supanje se od srfanja razlikuje v tem, da pogonska sile ne daje veter, ampak sila lastnih rok, v primeru SipaBordsa pa tudi električni pogon.       
Sebastjan Sitar (drugi z desne) pravi, da so v ekipi navdušeni nad uspehom SipaBoardsa na Kickstarterju. Foto: SipaBoards
Veslo je z brezžično povezavo povezano z motorčkom v trupu SipaBordsa. Foto: SipaBoards
Trend, ki se širi, je supanje po mirnih vodah. Foto: SipaBoards
Izhodniščnih 150.000 dolarjev, ki so jih potrebovali za izdelavo 100 Sipaboardov, so krepko presegli. Foto: SipaBoards

Dodaj v

Slovenski Sipaboards je prvi samonapihljivi sup na svetu

Ekipa SipaBoardsa navdušena nad uspehom na Kickstarterju
14. maj 2015 ob 06:55,
zadnji poseg: 14. maj 2015 ob 10:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Eden večjih slovenskih projektov na Kickstarterju je zagotovo SipaBoards. Prvi samonapihljiv sup na svetu s pomožnim motorjem je zbral več kot 320.000 dolarjev.

Čeprav se projekt na platformi za množično financiranje Kickstarter končuje danes - izhodniščnih 150.000 dolarjev, ki so jih potrebovali za izdelavo 100 Sipaboardov, so krepko presegli -, "se delo zdaj šele začenja", pravi idejni vodja projekta Sebastjan Sitar. "Sledi takojšnje nadaljevanje prodaje na naši spletni strani, proizvodnja in odločitev o naslednjih prvih korakih. Samozavestno gledamo v prihodnost," je optimističen sogovornik, ki si je med drugim z ženo Sašo pred leti zamislil in patentiral evrske denarnice za kovance za natakarje (baje jih posebej dobro prodajajo v Franciji). Čeprav so prototipi SipaBoardsov že na voljo za testiranje, bodo prvi primerki iz serijske proizvodnje na trgu jeseni letos.


Vedno bolj priljubljen šport

Beseda supanje izhaja iz angleške kratice SUP ('stand up paddling' ali 'stand up paddle surf'). V praksi to pomeni, da stojimo na veliki deski in se po gladini vode premikamo z veslanjem. "Supanje je odlična vadba za celotno telo, saj krepi stabilizacijo mišic," pojasni Sebastjan. Prednosti tega športa so si že prilastili kondicijski trenerji nogometašev in smučarjev. Vedno bolj je priljubljen med rekreativci, saj je primeren za vse starosti. Ker lahko sup plava že na globini pol metra, ga uporabljajo tudi ribiči za ribolov na zaščitenih območjih, turistični vodiči pa z njim bolj rekreativnim obiskovalcem razkazujejo neodkrite lepote mesta (supaše lahko opazite tudi na vožnji po Ljubljanici). Tisti, ki se profesionalno ukvarjajo s supanjem, pa si želijo, da bi kmalu postal olimpijska disciplina.

Motorček, daljinsko vodenje, samonapihljivost in prenosljivost
"Supanje se od srfanja razlikuje v tem, da pogonske sile ne daje veter, ampak sila lastnih rok, v primeru SipaBoardsa pa tudi električni pogon," nadaljuje Sebastjan Sitar. Nekdanji smučar, danes velik ljubitelj športa pravi, da je prišel na idejo deske, ki jo poleg vesla poganja še motor, med družinskim poletnim počitnikovanjem na morju. Hčerki sta namreč imeli na deski kar nekaj težav, ko sta se borili z morskim tokom, ki se je nepričakovano okrepil pri veslanju nazaj na obalo.

SipaBoards je dobil ime po sipi: deska je namreč oblikovana v obliki sipine kosti, kar ji zagotavlja dobro plovnost in stabilnost. "Električni pogon pa odriva vodo, kar ponazarja gibanje sipe - ko mora hitro odreagirati skozi sebe iztisne vodo, kar ji da pospešek," razloži sogovornik. Na podoben način deluje tudi SipaBoards, ki ima pred konkurenco kar nekaj prednosti, pravijo njeni snovalci, med njimi: električni motorček, daljinsko vodenje, samonapihljivost in lahko prenosljivost, saj se deska lahko zloži v nahrbtnik in nosi na ramenih.

Prvi samonapihljivi sup na svetu
Desko, ki je skupaj z motorjem težka 14 kilogramov, je oblikoval slovenski grafični in industrijski oblikovalec Jaro Jelovac, ki že več kot desetletje oblikuje snowboarde za Elan. Deska je dolga 335 centimetrov in široka 80 centimetrov. Narejena je iz PVC-ja z dvoplastno tehnologijo "dropstitch", ki zagotavlja izjemno trdnost in vzdržljivost deske.

"Sipaboards je prvi samonapihljivi sup na svetu, ki ima vgrajen pogon. Njegova posebnost je tudi ta, da za pripravo na vožnjo ne potrebujemo orodja. Napihljiv del, veslo in pogon imamo v nahrbtniku. Sup na pomolu le razvijemo, ga povežemo z motorjem in vključimo v sistem za polnjenje. Po določenem času se kompresor ugasne. Takrat vložimo motor v trup supa in zopet vključimo sistem, da se napolni do konca. Zračni tlak drži suppogon in pripravljeni smo na vožnjo," pravi Sebastjan in nadaljuje, da se SipaBoards izprazni na popolnoma enak način kot zračna blazina.

Idejni vodja projekta SipaBoards sicer priznava, da napihljivi supi že obstajajo, "a jih moramo napihniti ročno oziroma s posebno zračno tlačilko. Prav tako obstajajo motorizirane deske, ki pa ali nimajo integriranih motorjev v sami desko ali pa so namenjeni hitri vožnji. SipaBoards je tako prvi sup, ki nudi varno pomoč pri veslanju, a ni njegovo nadomestilo. To pomeni, da le pomaga pri podaljševanju užitka pri dejavnosti, ne pa nadomešča," pojasni Sebastjan Sitar, ki je po izobrazbi strojnik.

Motorček zdrži največ tri ure vožnje
SipaBoards se zaradi električnega motorčka, ki je prijazen okolju, lahko uporablja v zaščitenih vodah. Sistem ima več nastavitev hitrosti. Pri hitrejši nastavitvi 3,5 vozla motorček zdrži eno uro vožnje, pri potovalni hitrosti dveh vozlov pa tri ure. "Ko se baterija izprazni, jo odstranimo iz pogona in jo napolnimo z električnim polnilcem. Razvijamo tudi polnilec, ki se bo napajal z 12 vati, kot npr. avtomobilski akumulator." Motorček je voden daljinsko, saj ima brezžično povezavo s sistemom, vgrajenim na vrhu vesla.

"Če slučajno pademo v vodo, se motorček samodejno ugasne. Namreč, takoj ko veslo, prek katerega upravljamo motor, pade v vodo, se sistem ustavi. Tako ni strahu, da se motor ne bi ugasnil ali da bi nam sup pobegnil. Motor se samodejno ustavi tudi, ko se veslo oddalji od deske dlje, kot je običajno, torej za kakšne tri ali štiri metre."

Pogonski sklop SipaBoardsa - SipaDrive sta zasnovala Sebastjan Sitar in Žiga Božič. "Sebastjanove odlične ideje in poznavanje strojništva ter Žigove dolgoletne izkušnje v razvoju elektronike in avtomatike so s pomočjo preostalih članov ekipe in zunanjih sodelavcev pripeljale do inovativnega izdelka. Potrditev smo dobili tako na Kickstarterju kot z odzivi poznavalcev z vsega sveta," meni Sebastjan Sitar. Električni pogon SipaBoardsa bo izdelan v Sloveniji, napihljivi del pa bo izdelal "švicarski partner, ki se že deset let ukvarja s proizvodnjo visokokakovostnih napihljivih supov".

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
ZRC
# 14.05.2015 ob 07:23
Priznam, da sem na članek kliknil samo zaradi punce na prvi sliki.
GUESS
# 14.05.2015 ob 07:16
Naslov in zadnji stavek v članku ne gresta skupaj.
Sicer pa čestitke za pravo idejo!
mlamat
# 14.05.2015 ob 07:29
Ideja ni čisto izvirna, saj podobni sistemi že obstajajo (ElectroFin).

Vendar pa kljub temu podpiram, samo da ni "app".
karta414
# 14.05.2015 ob 07:32
GUESS.
Napihljiv in samonapihljiv ni isto
radojko
# 14.05.2015 ob 08:55
Jaz osebno za vožnjo po vodi prisegam na čoln, ampak sem mogoče preveč staromoden, kdove...
Sicer je lepo, da se pri nas vsaj na takih področjih kaj premika, čeprav je dejstvo, da brez velikih podjetij(ki še vedno propadajo ali se prodajajo), ki bodo proizvajala kakšno stvar za bolj množično potrošnjo ne bo nič... Ampak pustimo to.

Aja, pa spadam med tiste, ki so članek pogledali zaradi slike, ne naslova. Vsaj promovirat se pa znajo, ni kaj :D
Jakob Mali
# 14.05.2015 ob 07:46
Naslov in zadnji stavek v članku ne gresta skupaj.

Eno je napihljiv, drugo je samonapihljiv.
frozen pingvin 2
# 14.05.2015 ob 08:25
šport? prej uživancija.
Peroz
# 14.05.2015 ob 08:20
Taki izdelki morajo prihajati iz Slovenije! Magari malo nišni, pa dragi kot hudir. Kolikor vem, zadeva stane neka 2 jurja... Čestitke, in samo gasa dalje!
AM
# 14.05.2015 ob 08:00
Super ideja !

Koliko pa stane ta "deska" ?
jackorsen88
# 14.05.2015 ob 07:30
http://www.ebay.com/bhp/inflatable-stand-up-paddle-board
hokejist13
# 14.05.2015 ob 09:20
Priznam, da sem na članek kliknil samo zaradi punce na prvi sliki.

Tud jaz sem jo hotu videt na večji fotki, huda je...
Drugač pa, lih vsak hec pa ja ne bo olimpijski šport no...
TarzanPahor
# 14.05.2015 ob 08:45


Prava sipa :)
janezdolzan
# 14.05.2015 ob 13:40
le tako naprej
kingstone
# 14.05.2015 ob 12:50
super za idejo! je pa res, da je že marsikdo želel sup-e izdelovati, ampak je finančni zalogaj kar velik. ker zadeva sploh ni poceni.

je pa zelo fino da so kaj takega začeli izdelovati v sloveniji, ker zadeva postaja vedno bolj popularna in je lepo če smo slovenci med pionirji takih zadev...
K_ris
# 14.05.2015 ob 12:34
@sagoza

torej nadgradnja je spravitit kompresor v desko

Ne vem, kaj si ti gledal, ampak kompresor je že zdaj v deski, saj je ta kompresor hkrati tudi pogonski motor. Kompresor je posebej le, ko imaš prazno desko, kar pa je zagotovo narejeno z namenom lažjega posrpavljanja in pa, da ti ni treba imeti v stanovanju cele deske, ko polniš motor.
smradulja
# 14.05.2015 ob 09:25
Razvijamo tudi polnilec, ki se bo napajal z 12 vati, kot npr. avtomobilski akumulator."


Avtomobilski akumulator ima 120W
GORILA
# 14.05.2015 ob 09:05
GUESS.
Napihljiv in samonapihljiv ni isto


Ni pa to neka revolucija, zaradi katere bi dol padal: pri enem s prstom enkrat pritisneš, pri drugi pa z nogo trikrat!
vrtojb5
# 14.05.2015 ob 08:18
Tole je ze organizirano podjetje, ne neki slucajno nabrani posamezniki. Zanimiva ideja, ki pa ne bo poceni in si jo bo privoscilo omejeno stevilo ljudi. Sup je (vsaj meni) zelo lep in verjamem, da ga je uzitek tudi voziti.
exequor1
# 14.05.2015 ob 17:36
wati , volti to je vse isto

Hahahahaha :D Namest da bi jih podprli, berem humoristične komentarje :D No, tudi to je nekaj :D
mali_piscek
# 14.05.2015 ob 17:11
Ja, lakote nas bo resil sport, kultura, prireditve, dopustvanje, .... :-)

Drugace pa cestitke iznajdljivim posameznikom, ki znajo poskrbeti zase.
sagoza
# 14.05.2015 ob 16:30
ja, kontakti so problem zato so naredili takšno izvedbo, no kakorkoli izdelek ima potencjal, čeprav je možnih cel kup izvedbenih opcij, kar pomeni da bo konkurečnih izdelkov v bodoče na pretek
sagoza
# 14.05.2015 ob 15:21
aha, ja jaz sem tole pogledal in še to površno ;) https://www.youtube.com/watch?v=CRQsFl2V
AzA

na koncu je kompresor porinil v desko, no, moje mnenje ostaja nespremenjeno, če je povdarek na praktičnosti potem morajo vsi sestavni deli biti v enem kosu, torej v deski, razen baterije ki je lahko snemljiva da se jo napolni in zamenja, ko ji pade zmoglivost.
sagoza
# 14.05.2015 ob 11:54
ideja ni slaba samo dovršena ni najbolje. Sipi ne moreš reči samonapihljiv, ker ima kompresor ločen od "deske", potemtakem so vsi samonapihljivi. tudi pogonski motorček izgleda sumljivo majhen, pogon je pa dobrodošel, ker imam občutek da te na teh deskah kmalu začne bolet hrbet.

torej nadgradnja je spravitit kompresor v desko in povečati moč motorja, upravljanje z veslom je super. najprej sem pomislil opa, ti pa ne vedo kam z denarjem če so prišli do takega izdelka še pred kikstarterjem, v nadaljevanju postane jasno da je ključen del narejen v švici, a kljub temu je investicija v "podvozje" po moji oceni bila blizu te cifre ki so jo dobili na kikstarterju.

še enkrat, odličen produkt ki ga je potrebno v prihodnje nadgraditi. velik trg predstavljajo tudi jahte in jadrnice ki nimajo dostopa do kopnega ko se zasidrajo stran od obale.
levanda
# 14.05.2015 ob 11:54
kdaj in kje se da dobit sipo? pa cena?
barezi
# 14.05.2015 ob 09:49
Upogljive fotovoltaične celice nalimat na SIPO!
marki2006
# 14.05.2015 ob 09:44
ZRC # 14.05.2015 ob 07:23
"Priznam, da sem na članek kliknil samo zaradi punce na prvi sliki."

A ti tudi?
Jakob
# 14.05.2015 ob 09:18
Priznam da ne razumem najbolje same ideje.. imaš SUP zato da veslaš in se posledično rekreiraš. Zakaj bi potem "goljufal" z motorjem?
kasilnca
# 14.05.2015 ob 09:00
kaj pa, če tako pademo v vodo, da nam veslo ostane na supu?sledi tri urno plavanje z dvema vozloma...
Prismuknjen
# 14.05.2015 ob 08:07
Končno en zanimiv izdelek, ki ni produkt hipstrskega potrošništva. Sicer pa sem tudi jaz kliknil na članek zaradi bejbe na sliki :) Uf, vroče..
Belfast boy
# 14.05.2015 ob 07:41
Še mal manka da bodo teli "novi trendi" tudi zgodbe o uspehu kako do vitkega telesa in rekreacije :P
zlobniCO2
# 14.05.2015 ob 11:50
wati , volti to je vse isto
Arnolfus
# 14.05.2015 ob 07:25
Ne razumem, zakaj bi kdo čutil tako potrebo po samopromociji v Sloveniji. Denarja tukaj ni, tako da ostane le velik ego.
Kazalo