Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Dogovor naslavlja sodelovanje pri misijah s posadko po Osončju
  • Kaj bo z ISS-jem?
Deep Space Gateway
Načrtovana vesoljska postaja v orbiti Lune na levi strani. Precej manjša bo od MVP-ja, služila bo bolj kot prostor za vzdrževanje, počitek in obnovo zalog pri poti dlje v vesolje ali na površje Meseca. Na desni strani vesoljska ladja Orion. Ta se z obiskom postaje ne bi ustavila, saj bi postaja krožila pri hitrosti okoli 6.000 kilometrov na uro (odvisno od višine orbite). Za pot do Marsa oz. za pobeg Lunini težnosti bi Orion nato koristil lastne pogonske motorje, mogoče pa še kak težnostni oblet Zemlje ali Venere. Podoba je računalniško ustvarjena. Foto: Nasa
       Partnerji nameravajo razviti mednarodne tehnične standarde, ki bodo uporabljeni pozneje, zlasti pri izgradnji vesoljske postaje v Lunini orbiti.       
 Roskozmos
Popolni Sončev mrk 2017 ISS
Če bo dogovor med ZDA in Rusijo zdržal, potem je usoda ISS-ja zelo verjetno zapečatena z letom 2024. Foto: Nasa
Luna, naselbina
Mešane novice za Esin projekt naselbine na Luni, ki naj bi nadomestil Mednarodno vesoljsko postajo. Foto: Nasa

Dodaj v

ZDA in Rusija dosegle dogovor o postaji pri Mesecu

Nasin program Globoko vesoljski portal
27. september 2017 ob 14:35,
zadnji poseg: 27. september 2017 ob 21:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Rusija in ZDA so dosegle dogovor o sodelovanju pri novi mednarodni vesoljski postaji. Ta ne bo v nižji orbiti Zemlje, temveč pri Mesecu. Nasa in Roskozmos se za zdaj strinjata o vlaganjih v razvoj in raziskave tega področja.

Po dolgih letih čakanja in negotovosti je dogovor, ki je v zraku visel zaradi neznane usode obstoječe postaje (ISS), padel na 68. mednarodnem kongresu astronavtike v Adelajdi (Avstralija). To sta potrdili ruski Roskozmos (po poročanju STA-ja) in ameriška Nasa. Kot piše v sporočilu za javnost ameriške agencije, sta obe strani s sporazumom izrazili skupen interes po vlaganjih v raziskave lunarnega prostora, tudi skozi Nasin projekt Globoko vesoljski portal. "Partnerja portal razumeta kot strateško pomemben del arhitekture za raziskovanje vesolja, ki zahteva dodatne študije," so zapisali pri Nasi.

"Medtem ko se Globoko vesoljski portal še prebija skozi fazo formulacije samega koncepta, Nasa z zadovoljstvom opazuje, kako raste tudi mednarodno zanimanje zanj," so zapisali. "Partnerji nameravajo razviti mednarodne tehnične standarde, ki bodo uporabljeni pozneje, zlasti pri izgradnji vesoljske postaje v Lunini orbiti," je v sporočilu, ki ga navaja Slovenska tiskovna agencija, zapisal Roskozmos.


Za zdaj gre torej za izražen interes po sodelovanju od obeh držav in zavezo k vlaganjem v raziskave, študije koncepta in skupne napore pri raziskovanju vesolja s posadko na splošno.

Da pa bo lunarna postaja zares meso postala, bo potrebno še marsikaj. Najprej bosta morali sporazum potrditi še obe državi (ne le agenciji), pa še drugi bodo morali slediti, ki bodo zadeve konkretizirali. Obstoječi dokument namreč glede na izjave za javnost nikogar ne zavezuje k dejanski gradnji.

Ne glede na to projekt Globoko vesoljski portal zdaj dobiva prepotreben zagon in potencial dodatnega financiranja. Ves čas je namreč pod vprašajem: nad njim visi Damoklejev meč zaradi nedodelanosti, visokih stroškov ali sprememb v političnih prioritetah.

Kaj sploh nameravajo narediti
Načrt Globoko vesoljski portal predvideva začetek gradnje vesoljske postaje v orbiti Meseca po letu 2022. Vsako leto bi ZDA v nebo poslale raketo SLS, kapsulo Orion (z astronavti ali brez) in nekaj opreme, ki bi jo privili na konstrukcijo v tirnici okoli Lune. Postaja bi bila končana predvidoma leta 2026.

Nasa jo obravnava tudi kot odskočno desko za potovanje na Mars. Prav na Globoko vesoljskem portalu naj bi od leta 2026 naprej gradili t. i. Globoko vesoljski transport (Deep Space Transport), ki bi proti rdečemu planetu skupaj s človeško posadko startal leta 2033.

Prvi mož Roskozmosa Igor Komarov je sicer po poročanju STA-ja napovedal, da bi prvi modul lahko v vesolje poslali med letoma 2024 in 2026.

Kdo bo vse to plačal
Velika luknja je denar. Postaja bo stala desetine milijard dolarjev, skupaj s potovanjem na Mars pa še veliko več kot 100 milijard dolarjev, zato ni bilo jasno, od kod bodo Američani potegnili denar. Že od začetka je bilo predvideno sodelovanje z mednarodno skupnostjo, a tudi s tujimi prispevki bodo še vedno morali za celoten podvig v prihodnjih letih precej povečati financiranje vesoljskih dejavnosti. Če bodo morali politični predstavniki sredstva odrezati na drugih področjih, utegne podpora projektu kopneti.

Sporazum o sodelovanju naj bi bil sicer odprt za sodelovanje tudi drugih držav, je še povedal Komarov. Med njimi v prvi vrsti držav skupine Brics, zlasti Kitajske in Indije. Pričakuje se tudi sodelovanje evropske vesoljske agencije Esa.

Kaj bo z ISS-jem
Neznanka ostaja tudi usoda obstoječe Mednarodne vesoljske postaje, ki okoli Zemlje že 17 let kroži na višini slabih 400 kilometrov. Financiranje je zagotovljeno do leta 2024, del strokovne javnosti in industrije pa že dolgo poziva, naj se podaljša do leta 2028. A ker ISS sodelujoče države stane okoli štiri milijarde dolarjev letno (odvisno od konkretnih dejavnosti), je podaljšanje vprašljivo. Če bodo denar preusmerili proti lunarni postaji, potem bomo leta 2024 zelo verjetno priča nadzorovanemu spustu ISS-ja v gotovo uničenje zaradi trenja z atmosfero.

Možnost je tudi, da ISS deloma prevzame zasebni sektor, kar pa je - znova zaradi milijard evrov letnih stroškov - vprašljivo.

Dozdajšnji ruski načrt je predvideval odklop njihovih modulov ISS-ja in uporabo teh sestavnih delov za gradnjo nove, povsem ruske postaje, poimenovane OPSEK. Tudi ta načrt je zdaj z Globoko vesoljskim portalom morebiti na tnalu.

Novica ni ne dobra ne slaba za projekt prve naselbine na Luni, ki ga že več let promovira evropska agencija Esa, in sicer kot nadomestilo ISS-ja. Esa želi, da bi mednarodna skupnost po uničenju Mednarodne vesoljske postaje ta denar kanalizirala v dejanske habitate na površju Lune. Roskozmos je tudi tukaj že pokazal nekaj želje po sodelovanju, tudi s skupnim vozilcem, ki ga bosta agenciji napotili na Luno, da bi z njim izvedli prepotrebne predpriprave. Če bosta Nasa in Roskozmos res gradila orbitalko pri Mesecu, bo bolj malo denarja ostalo za naselbine na samih tleh. A obenem bo na nebu infrastruktura, ki bi pocenila dostop in oskrbovanje morebitnih projektov na Mesecu.

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
tupamaross
# 27.09.2017 ob 15:27
To rad slišim od Rusije in ZDA in ničesar drugega.

Le sodelovanje med tema dvema državama rešuje svet, vse
drugo, kot so sankcije Rusiji in podobno pa uničuje svet.
Kvattro
# 27.09.2017 ob 14:54
bo vsak delal kar mu je določeno
hvala lepa za to, da mi bo nekdo drug govoril, kaj bom delal!
Bivši uporabnik
# 27.09.2017 ob 14:57
Seveda Rusija in ZDA raje zapravljata denar v raznih imperialnih in kolonialnih vojnah, kot pa da bi ga namenili raziskavam vesolja.
KovacevaKobila
# 27.09.2017 ob 16:04
Velika luknja je denar. Postaja bo stala desetine milijard dolarjev

Amerika nameni 600 milijard za vojsko. Letno. Rusija 70, Francija 56, VB 48 itn. Denarja je torej več kot dovolj, samo prioritete bo treba malo spremenit.

hvala lepa za to, da mi bo nekdo drug govoril, kaj bom delal!

99% človeštva dela, kar mu nekdo drug ukaže. Kot je zapisal Seneca: na svetu je nebroj zaposlitev, ki ljudi uničujejo fizično in duhovno v zameno za bakšiš.
KovacevaKobila
# 27.09.2017 ob 17:23
No, koliko pa v vesolje vložijo tisti, ki se ne gredo teh vojn?

Kar nekaj denarja.

V ESI, katere proračun znaša skoraj 6 milijard letno, so Avstrija, Nemčija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčija, Madžarska, Irska, Luksemburg, Norveška, Poljska, Romunija, Švedska, Švica ... in nenazadnje Slovenija.

Japonska investira v svoj vesoljski program skoraj milijardo letno.

Potem so tu še hitro rastoči programi Kitajske, Indije ...
Rasta75
# 27.09.2017 ob 16:55
Velika luknja je denar. Postaja bo stala desetine milijard dolarjev, skupaj s potovanjem na Mars pa še veliko več kot 100 milijard dolarjev, zato ni bilo jasno, od kod bodo Američani potegnili denar.

Za invazijo na Irak jim ni bil problem zbrskati 1200 miljard letno. Za ceno enega leta vojne v Iraku, bi lahko ZDA same zgradile približno 10 takih postaj, z odpravami na Mars vred.
izo
# 27.09.2017 ob 16:30
Kdo bo vse to plačal
Velika luknja je denar. Postaja bo stala desetine milijard dolarjev, skupaj s potovanjem na Mars pa še veliko več kot 100 milijard dolarjev, zato ni bilo jasno, od kod bodo Američani potegnili denar


a vi to resno? kje pa najdejo stotine miljard za letni proračun vojske ipd, lol? no, ne glede na njihov javni dolg..
plačal bo planet, z znojem, resursi in krvjo, kot vedno..
sosman
# 27.09.2017 ob 14:45
Od kod denar? Pri toliko bilijonih, za katere nihče ne ve kam so šli, ta denar ne bo noben problem.
Partizan Miha
# 27.09.2017 ob 16:04
Res, res upam, da je res. Se pa sliši skoraj predobro, da bi bilo res. UPAM pa MOČNO, da je res.
Seneca
# 27.09.2017 ob 15:18
microhub - tebi je verjetno določeno, da boš hodil okrog kot klovn, nekaterim pa da se mučijo v rudnikih, na gradbiščih, za tekočim trakom ali v raznih nočnih izmenah na urgenci.
Shalabayzer
# 27.09.2017 ob 19:00
Wow Svyatoslav kako močni in lepo predstavljeni dokazi! Neverjetno, kakšna ovca sem bil vse življenje ko sem poslušal nešteto znastvenikov in strokovnjakov, ki so mi predstavili nešteto dokazov o dosežkih človeštva...

Ampak sedaj ko si mi pokazal te videe na youtuu so moje oči odprte, hvala Svyatoslav!! Imaš še kaj tega? Lahko ti nakažem tudi nekaj evrov za ves tvoj trud pri zbiranju teh neomajnih dokazov.
buco15
# 27.09.2017 ob 18:10
Svyatoslav: seveda in zemlja je ravna kajneda? "Edini neskončni stvari sta človeška neumnost in vesolje, vendar za slednjega nisem povsem prepričan"
Celine
# 27.09.2017 ob 18:43
Upam da Grims ne bo vložil interpelacije v ZN proti Rusom zaradi bojazni, da ne bi Rusi slučajno imeli komunizem tam okoli lune.
Orli
# 27.09.2017 ob 16:57
Cakam na izjavo Trampa
luckyss
# 27.09.2017 ob 15:43
No, končno...
Misija na Mars !N NAZAJ končno ni več le ZF ali bedaste novice rumenih medijev, ter "treningi na Zemlji "
Rasta75
# 27.09.2017 ob 19:50
Aljoša, naslov lahko popraviš kar v:
"NASA, Roscosmos: ZDA in Rusija dosegle dogovor o postaji pri Mesecu"
Gepard007
# 27.09.2017 ob 17:35
Adelajdi? Od kdaj pa imamo mi pravilo "piši kao što govoriš"
bad brains
# 27.09.2017 ob 15:26
Kje je smisel, da odslužene postaje uničujejo v atmosferi. Se nebi dalo zadevo prešlepat par 10000 km stran od zemljine tirnice, kjer bi morda prišla prav ob "hudih časih" ..... ?
generacija56
# 27.09.2017 ob 15:02
No, so še pametni ljudje, ki se lahko normalno pogovarjajo, ne da bi se obmetavali z žaljivkami.
Če bodo preživeli, saj vzvode držijo oni drugi, bo človeštvo bodočnost še imelo.
Kar pa se sodelovanje Rusije z ZDA tiče, to pa je druga zgodba, ki bo v mnogočem odvisna tudi od Kitajske, saj se trenutno Rusija lahko bolj oslanja na njih, kot ZDA....
Grommm
# 28.09.2017 ob 13:34
Pojasnilo tistim, ki ne vedo.
Gospodarske sankcije se praktično NIKOLI ne izvajajo na vseh področjih kar počez. Ob tem se točno določi kaj se in kaj se ne sme delati, pa kdo sme in kdo ne.
Recimo: Kitajska ne kupuje več premoga od S.Koreje - še vedno pa kupuje vse rudnine katere moderna tehnologija rabi kot kri in jih ima S. Koreja daleč največ na svetu (zato jo pa USA&NATO gusarji hočejo opleniti).

Iz istega razloga Rusija in USA še vedno odlično sodelujeta pri vesoljskih programih.

Lp vsem, razen nekaterim,
ki so popolnoma brez spoštovanja do znanosti in garaških znanstvenikov.
Ti slednji pa naj se nekam zaletijo .. ve se kam!
>:o)
stotrideset
# 27.09.2017 ob 18:23
@Kvattro...
saj tudi sedaj delaš točno to, kar ti drugi določijo!
raintaker
# 27.09.2017 ob 23:36
Čakajte da Trump tole sliši... bo ukinil Naso... kar prek Twitterja.
tristokosmatih
# 27.09.2017 ob 18:37
Kdo bo vse to plačal

Kjer je volja, je tudi pot. Stroški so v primerjavi z projektom "Manhattan", potovanjem na Luno in s sovjetskim programom "Buran", nikakršni. Potrebna tehnologija obstaja že desetlletja in bo potrebno samo uskladiti standarde in protokole. In tudi tu bi morali imeti že dovolj izkušenj, razen, če niso pri projektu ISS zgolj šteli zvezde.
nuLanuLa
# 27.09.2017 ob 17:22
A senkcije so, sam ko kavbojcem paše al kako ?
janezvalva
# 27.09.2017 ob 15:39
napredek ima svojo ceno
Mirko Tipka
# 27.09.2017 ob 15:02
Rusi prodajajo vesoljsko tehnologijo Američanom...
Vongobongo
# 28.09.2017 ob 10:46
svyatoslav

Sam zate ;)

https://www.youtube.com/watch?v=JgY8zNZ3
5uw
https://www.youtube.com/watch?v=TeMooNFt
FJk
https://www.youtube.com/watch?v=EJ0EKJWy
l_g
GorskiVodnik
# 28.09.2017 ob 14:56
Popravek: Ne boj se.
GorskiVodnik
# 28.09.2017 ob 14:56
@Orli
Cakam na izjavo Trampa


Ne bo se. On je bil že od mladih nog vedno za luno...
Binder Dandet
# 28.09.2017 ob 10:32
"Kar nekaj denarja.

V ESI, katere proračun znaša skoraj 6 milijard letno
...
Japonska investira v svoj vesoljski program skoraj milijardo letno."

NASA proračun je 17 milijard $.
https://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_NASA
boro007
# 27.09.2017 ob 22:50
Odlična novica...

ISS bo verjetno odkupil kak spaceX, zakaj bi pa drugače razvijal tehnologijo ki jo razvija? Vesoljski turizem bo slej ko prej prestavil v višjo prestavo...
mb128
# 27.09.2017 ob 18:43
No ja, ni problem denar, problemi so drugje, recimo sevanje. Iss npr. tega problema nima.
Kakorkoli znanost gre naprej in to je pozitivno!
G.Bruno
# 27.09.2017 ob 18:32
Titomir
Rusi so bolj napredni kot Američani kar se tiče vesolja.

No, pa mi naštej velike ruske dosežke v zadnjih letih pri raziskovanju vesolja (razen "taksi" službe).
Krimsky
# 27.09.2017 ob 17:42
Se že veselim, ker bomo lahko spremljali preletavanje Van Allenovih pasov ...
~
... in se prepričali ali so res tako radioaktivni ali gre za bavbav ...
bob
# 28.09.2017 ob 18:47
Pa saj smo že bili v orbiti okoli Jupiterja leta 2001 in 2010. Kaj niste gledali filma Space Oddity 2001 in 2010.
mb128
# 27.09.2017 ob 20:57
Še glede tega kaj bo z Iss.
Kolikor spremljam zadevo vsaj z strani se glede tega dogaja vsaj delna privatizacija. Saj veste Elon Musk pa to. Ergo zakaj, če je že industrija tako zainteresirana za Iss, ne bi teh mlrd., ki jih porabijo sodelujoče države za vzdrževanje Iss naprtili, recimo temu tako, privatni pobudi?! Potem pa naj svobodno trošijo svoje mlrd. če že tako želijo! Mislim ne me narobe razumet ampak meni že gre vsaj rahlo na živce to že kar dejstvo, da se marsikaj financira iz proračuna, ergo financirajo davkoplačevalci potem pa vseskupaj za malo ali celo nič denarja prevzame t.i. svobodna podjetniška pobuda in kasneje to davkoplačevalcu, ki je vse to financiral leta in leta drago z izdelkom zaračna. Mislim vsaj jaz še nikoli nisem dobil odgovor na vprašanje koliko Nasa oz. Us Air force zaračuna Elon Musku ko koristi njihove objekte za lansiranje svojega Space x.
Skippy
# 27.09.2017 ob 16:56
Seveda Rusija in ZDA raje zapravljata denar v raznih imperialnih in kolonialnih vojnah, kot pa da bi ga namenili raziskavam vesolja.

No, koliko pa v vesolje vložijo tisti, ki se ne gredo teh vojn?
gozdar1
# 27.09.2017 ob 16:03
Kakor se stvar lepo sliši, je verjetnost za kaj takšnega približno 0.
erikk
# 28.09.2017 ob 12:55
Si je treba pribežališče pririhtat da bodo imeli lopovi na vladah kam bežat
Kekec99
# 27.09.2017 ob 17:27
Kaj pa sankcije?
izo
# 27.09.2017 ob 16:30
se pardoniram za podvajanje informacij..
Ori
# 27.09.2017 ob 19:28
Namesto da bi denar vlagali v razvoj, gre denar za migrante in razne socialne norosti.
Titomir
# 27.09.2017 ob 15:18
Rusi so bolj napredni kot Američani kar se tiče vesolja.
godzila
# 27.09.2017 ob 18:59
Vprašanje kaj se dogaja, američani zagotovo marsikaj skrivajo, od pristanka na,luni so zagonili mlijarde dolarjev, reziltati so pa zelo skromni, zadovoljni so edino s tajnimi programi. Ni izključeno, da baza na mesecu že obstaja, verjetno jim ni v interesu, da bi se kaj takega razkrilo.
Rusi živijo v svoji dimenziji, vesoljski program so razvili edino do meje, ko lahko pošiljajo v vesolje vse mogoče vrste orožja, od konca hladne vojne, se ne spomnim se niti enega raziskovalnega programa, vse imajo podrejeno vojski in poslovnim partnerjem.
Razbiti iztrošeno ISS je enostavno velk zločin proti človeštvu, postaja je še kako uporabna, vsaj za zasiono zavetišče, skladišče in razne pomožne operacije, če je že morajo odstraniti, čeprav ne razumem zakaj, jo lahko spustijo na luno, kjer je vsak kos tehnologije izredno dragocen.
Živimo v eni od najbolj mračnih obdobij v človeški zgodovini, toliko laži in sprenevedanja ni bilo še nikoli, pa ne govorim o nekih teorijaj zarote, večina eksperimentov služi predvsem uničevanju žive sile in masovnem uničenju, namesto globoke znanstvene misli, nas dnevno pitajo z okultno mistiko in propagando, recimo veliki pok in črne luknje, za kar obstajajo edino posredni dokazi, ki jih je mogoče interpretirati na razne druge načine. To je religija, služi kot sovražna vojaška propaganda, s katero opravičujeejo in skrivajo prave raziskave in namene, te pa niso,nič drugega kot nova oblika totalne vojne in najhujšega možnega totalitarizma.
microhub100
# 27.09.2017 ob 14:51
Naj denar ukinejo, uvedejo človeško poslovanje in bo vsak delal kar mu je določeno. Drugače bo vedno nekdo, ki plača in nekdo, ki zasluži.
Kazalo