Foto: AFS France Marolt
Foto: AFS France Marolt

Predstavo so soustvarili različni koreografi, tudi včeraj umrli Mirko Ramovš, ki je bil dolga leta ena ključnih sil priznane folklorne skupine. Kot so ob žalostni vesti pred nastopom zapisali maroltovci, se bodo dolgoletnega vodje "spomnili s tem, kar najbolje znamo: s plesom, glasbo, petjem in odrskim žarom".

Foto: AFS France Marolt
Foto: AFS France Marolt

Poleg Ramovša so prispevek k predstavi pripravili tudi Tomaž Simetinger, Luka Kropivnik, Ema Kovač, Anja Verderber in Marija Kapušin, torej koreografi različnih generacij in pristopov.

Oj, Triglav, moj dom je prva plesna predstava, ki se celostno ukvarja z interpretacijo in poustvarjanjem slovenske dediščine, nastale izključno zunaj meja današnje Slovenije. Predstava je zamišljena kot zgodba o povezovanju, naslovna pesem pa tudi simbolno predstavlja stično točko vseh Slovencev v zamejstvu in po svetu.

S projektom želijo opozoriti na povezanost Slovencev v zamejstvu in po svetu na bolj ali manj enotnem kulturnem prostoru, podvrženem številnim zunanjim vplivom skozi stoletja obstoja.
Koreografsko in pevsko se bodo maroltovci sprehodili od avstrijske Koroške do Porabja, skozi Gorski kotar in Čičarijo pa vse do Tržaškega in Rezije. V predstavo bodo vključili tudi plesno dediščino slovenskih izseljencev v ZDA in Avstraliji ter jo, kot so poudarili, kot prva slovenska skupina koreografsko predstavili znotraj svojega repertoarja.

AFS France Marolt je v letošnji sezoni k sodelovanju povabil tudi koreografinji, ki delujeta v drugih skupinah – umetniško vodjo Folklornega društva Gartrož in prejemnico Maroltove listine JSKD za leto 2021 Marijo Kapušin ter nekdanjo umetniško vodjo ŽKUD Tine Rožanc in sodelavko Glasbenonarodopisnega inštituta Anjo Verderber.

Foto: AFS France Marolt
Foto: AFS France Marolt

Pred nastopom so spomnili, da AFS France Marolt že več desetletij narekuje smernice slovenske folklorne dejavnosti, hkrati pa s svojimi letnimi produkcijami prinaša novosti z vidika poustvarjanja slovenske dediščine. Prireditev, ki bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD), bo potekala pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo Aste Vrečko.