Leta 2019 je minilo 50 let od prvega obiska Lune. Foto: EPA
Leta 2019 je minilo 50 let od prvega obiska Lune. Foto: EPA

Buzz Aldrin, ki se je rodil 20. januarja 1930, je svetu naznanil, da je svoj 93. rojstni dan praznoval na prav poseben način – poročil se je s svojo "dolgoletno ljubeznijo" Anco Faur. Drugi človek, ki je stopil na Luno, je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da sta si s 30 let mlajšo izbranko večno zvestobo obljubila med majhnim poročnim obredom v Los Angelesu.

"Navdušena sva kot najstnika, ki sta pobegnila in se na skrivaj poročila," je še veselo priznal upokojeni astronavt, ki se je rodil pod imenom Edwin Eugene Aldrin Jr., in s svojimi sledilci delil tudi dve fotografiji. Medtem ko je bila nevesta odeta v čipkasto belo obleko, je Aldrin, ki je poleg Neila Armstronga in Michaela Collinsa julija leta 1969 sodeloval v misiji na Luno Apollo 11, nosil belo srajco in črno moško obleko. To je okrasil tudi s posebno medaljo in značko letalskih sil, poroča Guardian.

Ameriški vojaški pilot, ki se je pri Nasi upokojil leta 1971 in kariero nadaljeval kot poveljnik v pilotski šoli za raziskovanje vesolja in letalstva v Kaliforniji, je bil sicer že trikrat poročen in ločen. Leta 1954 je za 20 let v zakon skočil z Joan Ann Archer, s katero ima tri otroke – ima tudi enega vnuka, tri pravnuke in eno pravnukinjo. Med letoma 1975 in 1978 je bil poročen z Beverly Van Zile, 10 let pozneje se je poročil z Lois Driggs Cannon, a je par leta 2012 odšel po ločenih poteh.

Aldrin, ki je stopil na Luno 20 minut po Armstrongu, je sicer še zadnji preživeli izmed legendarne trojice.