Por. Foto: Reuters
Por. Foto: Reuters

Ne glede na zimski čas lahko nekatere prezimne rastline ostanejo na vrtu tudi celo leto, le ustrezno morate za njih poskrbeti. V oddaji Svetovalni servis so spregovorili tudi o koristnosti saj in pepela ter uničevanju slaka.

Že pri setvi morate upoštevati, da so rastline prezimne
Nekatere vrtnine, med katere spadajo kitajsko zelje, poletne sorte solat, cvetača in brokoli, morate v tem času pospraviti z vrtov in njiv. Do novega leta imate lahko zunaj prezimni štrucasti radič (štrucar), medtem ko spada rdeči glavnati med odpornejše sorte, je povedala Miša Pušenjak, kmetijska svetovalka s KGZ Maribor. Zelo dolgo ostane na vrtu glavnati ohrovt, rdeče in belo zelje.

Zimskih solat, na primer motovilca ni treba pokrivati, ravno tako bodo prezimili špinača, blitva, peteršilj in pastinak. Korenček, ki ste ga sejali poleti, lahko zdaj pokrijete s slamo ali listjem, saj boste s tem povečali možnost, da bo prezimil. "Ljudje pogosto ne vejo, da obstajata letni in prezimni radič, ravno tako por. Por imejte na vrtu celo leto, saj je to rastlina, s katero si okrepite imunski sistem. Jejo ga lahko tudi tisti, ki zaradi želodčnih težav ne smejo čebule in česna."

Saje in pepel uporabite na vrtu in za kompost
Saje in pepel lahko uporabite kot gnojilo za kapusnice, ker potrebujejo veliko kalija, koristijo tudi poru, čebuli, česnu in plodovkam. Pušenjakova svetuje, da jih čez zimo zbirate in uporabite poleti in na tanko potresete. Še posebej v času napada čebulne muhe, jih potresete okoli rastlin, saj s tem zmanjšate število odloženih jajčec. Lahko pa jih kompostirate, vendar jih dajte v kompost v tankih plasteh, saje samo potresite, pepela pa največ 3 do 4 cm debelo plast.

Slak boste uničili tako, da mu potrgate liste, ki koreninski sistem oskrbujejo s hrano
Slak je plevel, ki se razmnožuje s koreninami in manj s semenom, zato se ga lahko znebite z izčrpavanjem, vendar morate biti zelo natančni in vztrajni. "Koreninskih plevelov nikoli ne kopljite ven, če pa se odločite za izkopavanje oziroma puljenje, kar delamo z enoletnimi pleveli, morate iti tako daleč v globino, da vsako koreninico pospravite ven," svetuje Pušenjakova.

Slaka ne pulite, samo nad zemljo ga uščipnite ali odtrgajte, tako da mu pustite čim manj listov, saj so ravno listi tisti, ki dajejo koreninskemu sistemu hrano. Če boste do delali vztrajno, bo koreninam zmanjkalo hrane. Zatem pa je zaželena zima, v kateri je zemlja dolgo zamrznjena in rastlina ne požene več. "Če je mogoče, se izognite frezam in krožnim branam, skratka, vsem tistim obdelovalnim strojem, ki rastline režejo narazen. Slak se tudi zelo močno izčrpa v črni detelji, ki jo lahko posejete v drugi polovici junija, če imate dovolj velik vrt ali njivo. Vmes lahko posadite prezimne sorte radiča, vendar bolj na redko, da izkoristite del njive oziroma vrta, da nekaj pridelate, in to čez poletje gnojite in uporabljate kot zastirko," je povedala Pušenjakova.
Oddajo Svetovalni servis: Priprava zelenjavnega vrta za zimo lahko poslušate na spodnji povezavi.