Kako in v kakšni posodi pripraviti jedi, da bodo živila ohranila čim več hranljivih elementov, ter ob tem izbrati še sestavine, je v oddaji povedala kuharica Emilija Pavlič. Opozorila je na pogoste napake pri sami pripravi hrane in svetovala, kako kuho čim bolj izboljšati.

Skuhajte toliko, kot boste pojedli. Foto: Primož Dolničar
Skuhajte toliko, kot boste pojedli. Foto: Primož Dolničar

Pravi, da je »zdrava prehrana tista, ki je skuhana sveže iz svežih ali posušenih živil brez industrijskih dodatkov in v pravi posodi na pravi način z vsaj malo ljubezni,« je povedala Pavličeva. Zelenjavo pocvrite tako, da daste v hladno kozico maščobo (olje, mast ali maslo), da se naredi film, dodate zelenjavo in malo vode ter nato postavite na štedilnik oziroma kuhalno ploščo. Odsvetuje predhodno segrevanje posode z maščobo, saj meni, da ta način priprave hrane ni ustrezen, ker na vroči maščobi živilo uničimo.

Če je možno, skuhajte toliko, kolikor boste lahko pojedli za en obrok. Pogrevate lahko le hrano, ki ste jo pripravili iz svežih ali posušenih živil, medtem ko polpripravljenih jedi, na primer zamrznjeni cmoki, zelenjava idr. živila, ne pogrevajte. Zelenjavo perite v vroči vodi z dodatkom soli, malo kisa in na hitro splaknite, solato pa v topli vodi. Za priprave zelenjave svetuje več uporabe česna kot čebule.

V oddaji je podala recept za pripravo pomfrija. »Krompir operite v vroči vodi, da odplaknete škrob, ga osušite in stresite v ponev brez maščobe, dodajte eno žlico masti ali sončničnega olja, na primer za tri prste krompirja dodate en prst maščobe in začnite peči. Posodo pokrijte in počasi pecite 20 do 30 minut.« Pri svojem delu opaža, da ljudje ne ločijo med živilom in polpripravljeno jedjo, zato jedi pripravljajo na napačen način.

Za več namigov o načinih priprave hrane in izbiri ustrezne posode prisluhnite oddaji na spodnji povezavi.