Vonj sivke je odlična popestritev različnih mazil. Foto: Barbara Renčof
Vonj sivke je odlična popestritev različnih mazil. Foto: Barbara Renčof

Ko se ohladi, zapiha veter in se zbudimo v jutranji mraz, občutimo ljudje potrebo po bolj hranljivi in mastni kremi oziroma mazilu, tudi po hrani, ki je primernejša za hladnejše dni. Živimo v prostoru, kjer so letni časi zelo različni, zato je dobro, da poslušate svoje telo ter si v zimskem delu leta privoščite drugačne kreme tudi za kožo, je opozorila aromaterapevtka Ana Ličina

Sušenje in shranjevanje zelišč
Koprive dobro delujejo pri ekcemih, vnetnih stanjih kože, pomirjajo in čistijo kri. Posušite jih lahko na pladnju v kuhinji, da ni neposrednega sonca. Po navadi se tako kot melisa posušijo v dveh dneh. » Sama potem poberem listke s stebelc in jih spravim v steklene kozarce ter postavim v omaro, kjer ni neposredne svetlobe. Mešanice lahko pripravljate sproti ali vnaprej.« Tudi žajbljeve liste lahko nabirate v tem letnem času.

Priprava macerata
Macerat je zdravilna rastlina v oljčnem olju in ga pripravite tako, da daste listke v oljčno olje, ki je stabilnejše od drugih. Poleti lahko kozarec postavite na okensko polico, nekateri ga prekrijejo, da ni neposredne sončne svetlobe. Pustite en mesec, da se izlužijo zdravilne učinkovine in precedite, vendar ne smete rastlin zelo ožeti, je svetovala Ličinova. Prelijete v temno stekleničko in že lahko uporabljate za masažo. Tako dobite žajbljevo, ognjičevo, kamilično, rmanovo, smiljevo in druga olja. Lahko pa daste rastline v alkohol, kis, sol ali olje, čeprav je oljne macerate lažje delati poleti, ko je res toplo. Zdaj se lahko zgodi, da imajo rastline preveč vode v sebi in pripravek splesni.

Priprava mazila
"Mazilo pripravite tako, da daste v kozarec ali čašo oljni izvleček, običajno v razmerju 85 % olja in 15 % čebeljega voska ter segrevate v vodni kopeli. Ko nastane tekoča snov, jo prelijte v kozarčke, pustite, da se mazilo ohladi, ter zaprete." Tako pripravljeno mazilo bo uporabno približno eno leto. Postavite ga v temnejši prostor, saj bo na soncu bolj izpostavljeno kvarljivosti. Mazilom lahko dodate tudi med in gledate na to, da so sestavine iz lokalnega okolja.

Ana Ličina je v oddaji podala tudi nasvete za nego suhih las in kože, uporabo sivkinih stebel idr.