Krompir in fižol se dobro ujameta, le da krompir potrebuje več gnojenja Foto: BoBo
Krompir in fižol se dobro ujameta, le da krompir potrebuje več gnojenja Foto: BoBo

Čeprav bi vsi radi imeli pridelke čim prej, aprila počakajte s setvijo nizkega in visokega fižola, je v oddaji Svetovalni servis svetoval Davor Špehar, strokovnjak z vrtnarskega spletnega portala Zeleni svet. Že pri 5 °C lahko pride pri fižolu do poškodb. Če imate visoke grede, lahko začnete s setvijo in sajenjem rastlin prej, saj je v njih zemlja bolj odcedna.

Tudi v rastlinjakih se lahko lotite dela prej. Špehar priporoča, da tisti, ki boste začeli z vrtnarjenjem aprila, raje namesto semen, posadite sadike, saj boste tako hitreje prišli do pridelka. Gredo lahko oblikujete tako, da med zgodnje zelje, ki ga sadite na razdalji 50 cm, posadite solato ali druge vrtnine. Ob robovih lahko zasadite grah. S solato se dobro ujameta tudi redkvica in rukola. Za sajenje krompirja izberite zgodnejše sorte, ki bodo rodile že po dveh mesecih.

Kapusnice potrebujejo intenzivnejše gnojenje v primerjavi s solato. Špehar je povedal, da za približno10 m2 potrebujete 6 do 8 l komposta (za solato pol manj), vendar pri kupljenih gnojilih upoštevajte navodila. Pri daljših deževnih obdobjih vrt pokrijte s polivinilom in ga v sončnem vremenu odstranite, da se zemlja hitreje osuši. Ravno tako gredice za nekaj časa prekrijte s temnejšim polivinilom, če se želite znebiti plevela.

Pri težavah s strunami nastavite vabe, pokrijte tla s temnejšim polivinilom, da pridejo strune proti površju zemlje. Nato uporabite sredstvo proti strunam (na primer na osnovi apnenega dušika) ter ga vdelajte v tla. V tem primeru lahko začnete s setvijo šele po 14 dneh.

Pri oblikovanju gred bodite pozorni tudi na dobre in slabe sosede, na primer krompir in fižol se dobro ujameta. Le da krompir potrebuje več gnojenja. Špehar svetuje, da takoj, ko bo zemlja primerna za sajenje, posadite čebulo in česen. To pomeni, da ju boste imeli lahko dalja časa v skladišču, kot če ju sadite pozneje. Ob cvetenju višenj pa čebulo zaradi čebulne muhe prekrijte s kopreno.

Z gostom se je v oddaji Svetovalni servis: Začetek del na zelenjavnem vrtu pogovarjala Andreja Čokl. Oddajo lahko poslušate tukaj.