Ivo Berčič sodeluje kot prostovoljni voznik. Foto: arhiv mreže MATIjA
Ivo Berčič sodeluje kot prostovoljni voznik. Foto: arhiv mreže MATIjA
Starejši
Starejši, sploh tisti, ki imajo težave pri hoji, pogosto potrebujejo pomoč pri opravljanju vsakdanjih opravkov, kot je odhod na banko ali v trgovino. Foto: BoBo

Projekt Starejši v akciji izvaja občina Škofja Loka, ki se je z njim prijavila na razpis programa Evropa za državljane 2007-2013. Projekt Sen-act se ukvarja s spreminjajočo se vlogo starejših v evropskih družbah, v njem pa sodelujejo prebivalci različnih evropskih mest. V sklopu projekta so predstavniki lokalnih skupnosti, starejši, mlajši, kulturni delavci, družboslovci, zgodovinarji in drugi razpravljali o različnih načinih vključevanja starejših v družbo skozi čas. Pregled praks v zgodovini lahko privede do oživljanja dobrih in mogoče tudi do novih praks.

Na konferenci so se dotaknili različnih tem, ki so povezane z varnim in kakovostnim staranjem. Predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Boris Koprivnikar je predstavil mrežo MATljA. V njej zbirajo koristne informacije za uporabnike in organizacije, ki se potem brezplačno posredujejo na telefonski številki 080 10 10. Na tej številki lahko dobite podatke o dejavnostih različnih prostovoljskih organizacij in ustanov, ki skrbijo za starejše. Mreža omogoča starejšim in ljudem s posebnimi potrebami, da lahko dlje časa ostanejo v domačem okolju.

Mreža organizira tudi številne akcije, med njimi velja izpostaviti Prostoferja za posredovanje brezplačnih prevozov in MATljA dela za posredovanje dela starejših.

Prostofer - brezplačni prevozi starejših za starejše
Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer je razvita avtobusna mreža. Tisti bolj oddaljeni pa se mnogokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oz. času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo tudi taksi, vendar pa to prinese dodatne stroške, kar je za mnoge odločilni dejavnik, da tovrstnih storitev ne morejo uporabljati.

Tudi zaradi vsega naštetega se je začela akcija Prostofer. Prostofer je skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«. Gre za medsebojno pomoč: starejši vozniki, ki imajo čas in energijo, omogočajo brezplačne storitve prevoza drugim starejšim. Po besedah Iva Berčiča, prostovoljnega voznika iz Škofje Loke, se je akcija začela kot pomoč posameznikom, zdaj pa je vedno več uporabnikov prepoznava, da gre za zelo uporabno in koristno pomoč.

"Akcijo smo začeli maja. Naleteli smo na zelo dober odziv, k čemur so pripomogli tudi lokalni mediji. Kmalu so se odzvali tudi vozniki, trenutno jih je okoli 60 po vsej Sloveniji," je za Mojo generacijo povedala Nataša Drakulič Pevc iz mreže MATljA. Ob tem dodaja, da so se uporabniki storitev plašno začeli prijavljati šele potem, ko so že imeli voznike.

Uporabniki storitev na začetku zelo plašni
Na vprašanje, zakaj so bili na uporabniki storitev na začetku obotavljivi, sogovornica navaja več razlogov. "Nekateri niso verjeli, da je to mogoče, da je storitev brezplačna, drugim pa je bilo težko prositi za pomoč. Predvsem tisti, bi jo res potrebovali, so bili zelo plašni," pojasnjuje.

Storitev je zdaj razpredena že po različnih predelih Slovenije, največ prevozov pa opravijo v ljubljanski regiji. "Na nekaterih območjih so naši vozniki že kar precej obremenjeni, zato razmišljamo, da bi omejili število prevozov, ki jih lahko v določenem obdobju izkoristi en uporabnik," še dodaja Nataša Drakulič Pevc.