Veliko zanimanje za cepljenje proti gripi, izvajalci cepljenja naročajo nove zaloge cepiv
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izvajalcem razdelil že 132.300 odmerkov cepiva. Zaradi številnega zanimanja za cepljenje proti gripi je večina izvajalcev naročila dodatne količine cepiva.
Razdeljenih je bilo več kot 130.000 odmerkov cepiva
Objavljeno: 20. november 2019 ob 14:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zaradi velike precepljenosti proti gripi naj bi ponekod že zmanjkovalo cepiva. Foto: BoBo

K večji precepljenosti proti gripi je prispevalo tudi brezplačno cepljenje za rizične skupine ljudi, to so starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice.

Te skupine so prvič upravičene do brezplačnega cepljenja, krije ga obvezno zdravstveno zavarovanje. Ljudje pa se tudi pogosteje odločajo za samoplačniško cepljenje, pravijo na NIJZ-ju.

Na NIJZ-ju dodatna naročila cepiv proti gripi prejemajo iz celotne Slovenije in tako ne morejo izpostaviti območja v Sloveniji, kjer bi bilo povpraševanje večje. Inštitut ima na zalogi še 21.500 odmerkov cepiva, zaradi velikega povpraševanja pa so naročili še dodatnih 20.000 odmerkov cepiva proti gripi. Dobavo cepiva kmalu pričakujejo.

Podatkov o zalogah cepiv v posameznih zdravstvenih ustanovah na NIJZ-ju nimajo. Po poročanju Dela je cepiva že zmanjkalo v Trbovljah in čakajo na nove zaloge.

G. C.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj