Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Član delovne skupine in predstojnik katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani Zvezdan Pirtošek je povedal, da bo strategija spodbujala preventivne programe za zmanjševanje dejavnikov tveganja za razvoj demence, "s katerimi lahko Alzheimerjevo demenco odložimo tudi za šest let". Pirtošek tudi meni, da bo strategija močno vplivala na spremembo obravnave demence v Sloveniji v prihodjih letih.

Demenco lahko ob pravočasnem odkritju močno olajšajo, zato je cilj strategije zagotoviti zgodnjo diagnostiko in uvedbo zdravljenja. Strategija predvideva tudi izboljšanje dostopnosti do ustrezne postdiagnostične obravnave, kar vključuje dolgotrajno in paliativno oskrbo, socialne storitve ter podporo družinam ali skrbnikom.

"S tem bomo poskrbeli za dostojno življenje bolnikov z demenco brez stigme," je prepričan Pirtošek, ki meni, da je demenca žal še vedno bolezen, ki je zelo stigmatizirana.

Ministrstvo za zdravje načrtuje tudi vzpostavitev nacionalnega centra za demenco, ki bo "koordiniral izobraževanja, raziskovanja in pristop do teh bolnikov".

Strategija bo spodbujala še povečanje spoštovanja dostojanstva oseb z demenco, ozaveščanje javnosti za razvoj do demence prijaznih skupnosti, izobraževanje vseh poklicnih skupin na področju obvladovanja demence, sodobne raziskave o demenci in ustrezno obravnavo oseb z demenco v času epidemij in drugih izrednih razmer.

Demenca je velik težava

Predsednica Združenja Spominčica in članica delovne skupine Štefanija Lukič Zlobec pa je povedala, da je demenca največji zdravstvena, socialna in finančna težava sodobne družbe. "Ljudi z rakom je po svetu polovico manj, denarja za raziskave demence pa desetkrat manj kot za raziskave raka," je opozorila.

"Slovenija je ena redkih držav, ki strategije nima, zato tesno sodelujemo tudi s politiki, odločevalci, da bi jo sprejeli," je dejala Lukič Zlobec, ki meni, da bi na ta način lahko bolje poskrbeli za to področje.

Ob strategiji so pripravili tudi akcijski načrt. Strategijo in načrt pa bodo v četrtek predstavili na skupni seji odbora za zdravstvo in odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide v DZ-ju.