Foto: Pustni smuk bajtarjev na Veliki planini
Med številnimi pustnimi dogodki je bil na najvišji ravni prav gotovo Pustni smuk, ki so ga na Mali planini pripravili člani Planinskega društva Bajtar.
V pričakovanju pomladi
Objavljeno: 11. februar 2018 ob 19:49
Velika planina - MMC RTV SLO

Čeprav je zima čas, ko bajtarji kraljujejo na planini, jo kot pustne šeme odganjajo, saj se tudi sami veselijo pomladi, ko se bo planina odela v raznobarvno cvetje. Foto: Miro Štebe
VIDEO
Pustni spust na Veliki planini

Med številnimi pustnimi dogodki je bil na najvišji ravni prav gotovo Pustni smuk, ki so ga na Mali planini pripravili člani Planinskega društva Bajtar.

Bajtarji so ljubitelji narave in gora, ki pozimi v najem vzamejo pastirske bajtice na Veliki in okoliških planinah. V času, ko "gospodarijo" na Planini, pripravijo celo vrsto družabnih dogodkov, med katerimi je zelo priljubljen tudi tradicionalni Pustni smuk.

Na tekmovanju se po zasneženi progi ni treba pognati na smučeh, čeprav so te zaželene. Stroga sodniška žirija ocenjuje pedvsem izvirnost mask, umetniški vtis, ki ga pustijo tekmovalci, in tudi njihov čas. Čas vseh tekmovalcev, ki morajo progo premagati v dveh "tekih", seštejejo in delijo z dve, tiste tekmovalce, ki se najbolj približajo izračunanemu času pa nagradijo z zvončki. Najboljšim maskam poleg priznanj podelijo tudi lične koške in svinjske krače.

Čeprav je zima čas, ko bajtarji kraljujejo na planini, jo kot pustne šeme odganjajo, saj se tudi sami veselijo pomladi, ko se bo planina odela v raznobarvno cvetje. Tokrat so si sonca še bolj želeli, saj so tekmovali v megli in mrazu, kar pa pravzaprav nikogar ni kaj dosti motilo.

Miro Štebe, Televizija Slovenija
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
firtoh
# 11.02.2018 ob 20:54
Imamo novico o zabavi dvajsetih oseb.A kaj bolj pametnega ni za poročat iz Slovenije?Kje se je kaj ukradlo,podkupilo....
PikiMiki
# 13.02.2018 ob 10:01
@firtoh
Kar z besedo na dlan, kje se je kaj ukradlo in podkupilo ;)
zapravico
# 12.02.2018 ob 08:27
Novica o norcih za norce