Jabolko navdiha za Ano Petrič. Foto: Daniel Novakovič/STA
Jabolko navdiha za Ano Petrič. Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je v govoru poudaril, da v Sloveniji obstajajo dobri ljudje, ki tudi v času trenutnih zdravstvenih razmer nesebično delajo za blaginjo drugih. "Kažete najboljše človeške vrline in pomagate najbolj izpostavljeni generaciji, " je prejemnici čestital predsednik republike. Ob tem je poudaril, da je vročeno jabolko navdiha priznanje prejemnici za njene osebne zasluge, simbolno pa so njegovi prejemniki tudi vsi tisti, ki s svojim delom in prizadevanji njenemu navdihu sledijo, so sporočili iz njegovega urada.

V svojem zahvalnem nagovoru je Petričeva poudarila, da je zelo hvaležna, da lahko že 15. leto dela s starostniki. "Toliko, kolikor sem se naučila od njih, se ne bi mogla naučiti v nobeni šoli.
Oni vedo, kaj je v življenju res pomembno: biti spoštljiv, solidaren, iskren, strpen, pravičen in srčen. Niso pomembne materialne reči, pomembni so odnosi, ki jih stkemo med seboj."

Ob tem je poudarila, da je sicer v Sloveniji veliko dobrih praks in še več srčnih ljudi, a da si želi, da bi temu področju namenili še malo več pozornosti. "Želim si, da bi star človek dobil tisto, za kar si je prizadeval vso svojo delovno dobo. Želim si, da bi star človek bil slišan. Dostojno starost si zaslužimo vsi. Zato tako jaz, moje sodelavke in sodelavci ter mnogi drugi delamo vse, kar lahko, da bi vsaj malo vplivali na to. Z različnimi projekti želimo navdušiti mlajše, kajti prihodnost je v njihovih rokah, verjamem vanje in verjamem v nas."

Kot je še dodala, prejemajo v teh dneh v njihov center starejših veliko pisem in voščil. "Naš cilj je, da jih zberemo 21.000, za vse starostnike po vseh domovih po državi. Ko beremo te čudovite zapise, ugotavljamo, da smo v resnici zelo povezani, to nas navdaja z upanjem, da se da marsikaj spremeniti na boljše. "