Janis Joplin se je z izjemnim razponom in raskavim vokalom ter spremljajočo, v tistem času edinstveno vizualno podobo, kljub zgodnji smrti zapisala med največje glasbene legende. Foto: AP
Janis Joplin se je z izjemnim razponom in raskavim vokalom ter spremljajočo, v tistem času edinstveno vizualno podobo, kljub zgodnji smrti zapisala med največje glasbene legende. Foto: AP

"Svoboda je le drugo ime za to, da nimaš ničesar več izgubiti," njen slavni verz zajame hrepenenje po drugačnem življenju v Ameriki v 70. letih prejšnjega stoletja. Vzet je iz pesmi Me & Bobby McGee, ki spada med rokovsko-bluzovske klasike gibanja "flower power", ki je kulturno revolucijo izvajalo predvsem skozi glasbo, aktivizem in nasprotovanje obstoječim družbenim normam.

Janis Joplin se je rodila 19. januarja 1943 v Port Arthurju v Teksasu. Odraščala je ob poslušanju pevk, kot so Bessie Smith, Odetta in Big Mama Thornton, kar jo je verjetno spodbudilo k temu, da se je tudi sama preizkusila v petju v lokalnem cerkvenem zboru.

Janis Joplin med koncertom na Newport Folk Festivalu leta 1968. Foto: AP
Janis Joplin med koncertom na Newport Folk Festivalu leta 1968. Foto: AP

V srednji šoli se je izkazalo, da je njen pogled na svet drugačen od večinskega. Bila je tarča zbadljivk zaradi svojega videza, ker se ni podrejala takratnim modnim smernicam. Prijatelje je našla v skupini sošolcev, med katerimi je bil igralec ameriškega nogometa Grant Lyons, ki ji je prvič predstavil bluzovsko glasbo.

Po končani srednji šoli se je vpisala na fakulteto za tehnologijo v sosednjem mestu Beaumont, a je tam ostala le en semester. Poskusila je še z administrativnimi predmeti na fakulteti v Port Arthurju, a ji tudi ti niso ustrezali. Leta 1962 se je vpisala še na fakulteto za umetnost v Austinu, kjer je opravila en letnik.

Začetek glasbene kariere kot veliko razočaranje

Študij v Austinu ji je omogočal nastopanje na folksrečanjih v kampusu. S skupino Waller Creek Boys so se preizkusili tudi na nekdanji bencinski črpalki, spremenjeni v bar Threadgill's, kjer so gostili glasbene večere.

Leta 1963 se je preselila v San Francisco, kjer je v upanju na nove glasbene priložnosti naletela na razočaranje. Brez prepoznavnosti, ki si jo je želela in tudi zaslužila, je odpotovala v New York. Zaradi čezmerne zlorabe alkohola in mamil je bila tudi tam neuspešna in se je po dveh letih odločila, da se vrne v Teksas.

Nov začetek s Cheap Thrillsi in nastop na legendarnem Woodstocku

Za kratek čas se je v Teksasu trudila s konvencionalnim življenjem in trdo spetimi neukrotljivimi lasmi, a se je leta 1966 znova podala v glasbene vode in se udeležila avdicije za psihedelični rokovski band Big Brother and The Holding Company.

Janis Joplin s skupino Big Brother and the Holding Company leta 1969. Foto: AP
Janis Joplin s skupino Big Brother and the Holding Company leta 1969. Foto: AP

Rezultat njihovega začetnega sodelovanja je album Cheap Thrills, ki je znan po pesmih Piece of My Heart in Summertime. Nastopili so tudi na festivalu Monterey, kjer se je Janis Joplin z odlično izvedbo pesmi Ball of Chain zapisala med glavne pevke 70. let prejšnjega stoletja.

Zadnji album Pearl izšel posthumno

Po razhodu z Big Brother and The Holding Company je ustanovila svojo skupino Kozmic Blues Band, s katerim so leta 1969 nastopili na Woodstocku.

Pozneje je sodelovala samo še z enim bendom, The Full Tilt Boogie Band, ki je posthumno izdal njeno najuspešnejšo ploščo Pearl. Na njej sta dve od njenih najbolj slavnih pesmi Me & Bobby McGee in a cappella verzija pesmi Mercedes Benz.

Janis Joplin je med snemanjem albuma jeseni 1970 v Hollywoodu, natančneje v hotelu Landmark Motor na Franklinovi ulici, v 27. letu starosti umrla zaradi prevelikega odmerka heroina, ki ga je užila ob obilici alkohola.

Janis Joplin posvetili več filmov

Pevka je za svoje glasbene dosežke kljub zgodnji smrti leta 1995 dobila mesto v Dvorani slavnih rokenrola, leta 2005 grammyja za življenjsko delo in leta 2013 zvezdo slavnih za svoj prispevek h glasbeni industriji. Po njej so posneli tudi vrsto filmov: Janis, ki ga je leta 1974 režiral Howard Alk, leta 2015 je sledil Janis Joplin: Otožno dekle v režiji Amy J. Berg in A Night with Janis Joplin iz leta 2019, pod katerega se je podpisal David Horn.