Predstava je posvetilo slavnemu umetniku in priklic ciklov življenja v petih obdobjih, kot jih orišejo Cohenova globoko refleksivna glasba in pesmi.

Foto: Thierry du Bois – Cosmos
Foto: Thierry du Bois – Cosmos

Kot so zapisali v Cankarjevem domu, delo, ki ga je Cohen za življenja tudi odobril, "zaznamuje močna in drzna dramaturgija" Erica Jeana. Koreografsko so jo podpisali trije mednarodno priznani koreografi, to so Andonis Foniadakis iz Grčije, Annabelle Lopez Ochoa iz Belgije in Ihsan Rustem iz Velike Britanije. Njihove koreografije odsevajo svojstvenost Cohenove glasbe, v predstavi pa jih oživlja petnajst umetnikov skupine Ballets Jazz Montreal.

Predstava Dance Me združuje šestnajst Cohenovih skladb, med njimi tudi najbolj prepoznavne Suzanne, So Long, Marianne, Hallelujah, First We Take Manhattan in Dance Me to the End of Love.

Skupina Ballets Jazz Montreal je nastala kot plod sodelovanja med Genevieve Salbaing, Evo von Genscy in Eddyjem Toussaintom leta 1972. Od junija 2021 deluje pod vodstvom Alexandre Damiani. Ustvarja, producira in predstavlja sodobne plesne projekte, utemeljene v tehniki, strogi natančnosti in estetiki klasičnega baleta. Produkcije skupine redno gostujejo na lokalnih, nacionalnih in mednarodnih odrih.

Foto: Thierry du Bois – Cosmos
Foto: Thierry du Bois – Cosmos

Svojim plesalcem zagotavlja strokovno baletno usposabljanje na najvišji ravni in mednarodno priznanim koreografom omogoča svobodo pri razvijanju lastnega umetniškega procesa v skladu z identiteto skupine, so še zapisali v Cankarjevem domu.

Nesporna ikona svetovne glasbene scene
Leta 1934 rojeni Cohen je bil kar šest desetletij aktivna ikona svetovne glasbe. V svoji bogati in pestri karieri je izdal 13 studijskih albumov, prvega leta 1967. Tako prvenec kot tudi njegovi številni drugi albumi, med drugim Songs Of Love and Hate (1970), I’m Your Man (1990), The Future (1992), Ten New Songs (2001) in Dear Heather (2004), so postali prave klasike svetovne popularne glasbe.

Med njegove največje uspešnice sodijo Suzanne, So Long, Marianne, Dance Me To The End Of Love in I'm Your Man. Verjetno najbolj znana je njegova pesem Hallelujah, ki je doživela številne priredbe. Cohen se je po 15-letni odsotnosti s koncertnih turnej zaradi velikih finančnih težav leta 2008 znova vrnil na odre. V zadnjih letih je dvakrat nastopil v Ljubljani, in sicer leta 2010 ter tri leta pozneje.

Tudi eno vodilnih literarnih imen v Kanadi
Cohen je že zgodaj zašel tudi v poetične in lirične vode. Pod vplivi Yeatsa, Laytona, Whitmana, Lorce in Henryja Millerja je leta 1956 izdal knjigo poezij Let us Compare Mythologies, s katero se je uveljavil kot odmevno literarno ime v Kanadi.

V prihodnjih letih sledijo izdaje poezij The Spice-Box of Earth (1961), Flowers for Hitler (1964) ter romana The Favourite Game (1963) in Beautiful Losers (1966). V slovenskem prevodu sta izšla romana Lepi zgubljenci in Najljubša igra, pesniški zbirki Knjiga milosti in Knjiga hrepenenja ter antologija Stolp pesmi.