Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zaposleni so preobremenjeni, to je tudi eden od razlogov, da odhajajo v druge panoge, kar pa še dodatno poglablja kadrovsko krizo. Vse več je domov, kjer novih stanovalcev kljub stiski svojcev ne sprejemajo več. Ta čas jih na sprejem v dom čaka blizu 16 tisoč.

Zaradi pomanjkanja osebja, zlasti zdravstvenih kadrov, številni domovi ne sprejemajo novih oskrbovancev, nekateri novi domovi sploh ne odprejo svojih vrat, ponekod ostajajo prazna cela nadstropja.

Ta čas je po besedah sekretarja skupnosti socialnih zavodov Denisa Sahernika
700 postelj praznih, predvsem na račun kadrovske stiske.

Sorodna novica Domovi za starejše: Nimamo dovolj kadrov za sprejem tistih, ki potrebujejo zahtevnejšo nego

Razpisi ostajajo nezapolnjeni, ponavljajo jih v nedogled, zanimanja ni za težko delo, tudi nočno in za konec tedna, več kot polovica zaposlenih prejema minimalno plačo.

Nekaj zanimanja je pri tujih delavcih, toda "pomembno je, da bi se znižala stopnja znanja slovenskega jezika," pravi Slehernik.

In tudi pot do dovoljenj. In naprej. Ministrstvo za zdravje bi moralo izbrati izvajalce za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije za bolničarje za dolgotrajno oskrbo, pa tega ne stori. Normativi že desetletja ostajajo nespremenjeni, novi, ki bi razbremenili zaposlene, so v predalu, in šele aprila bo pripravljen nov osnutek.

Na skupnosti si prizadevajo tudi za druge rešitve. "Uvedba štipendiranja, pripravništva, skratka vrsta ukrepov bi se lahko izvedla, če bi bil posluh na drugi strani in če bi se zavedali kadrovske stiske v domovih," dodaja Slehernik.

Bo torej v domovih mesto predvsem za tiste, ki bodo potrebovali manj zdravstvene oskrbe, drugi pa bodo primorani ostati v domači negi?