"Planica, Planica, snežena kraljica" – ponarodeli napev praznuje 40 let
Poletov na planiški velikanki si danes brez znamenite skladbe "Planica, Planica" skorajda ne moremo predstavljati. Letos mineva štirideset let, odkar je znameniti napev v dolini pod Poncami zadonel prvič.
Obiskovalke in obiskovalci so skladbo prvič slišali leta 1979
Objavljeno: 24. marec 2019 ob 11:45
Planica - MMC RTV SLO, RTV SLO

Foto: BoBo

"Moram reči, da se je pesem kar prijela. Tudi ko po vseh teh letih slišite prve tone pesmi, se takoj ve, za kaj gre," je o skladbi Planica, Planica povedal Alfi Nipič, ki jo je pred štiridesetimi leti skupaj z Emo Prodnik in Jožico Svete prvič zapel pred obiskovalci poletov v Planici.

Avtor ponarodele skladbe je Slavko Avsenik, besedilo pa je napisal Marjan Stare. "Ko smo prvič igrali pesem Planica, se je zgodila katastrofa, takrat je bilo pod Planico jezero," se nastopa na otvoritvi svetovnega prvenstva v smučarskih poletih leta 1979 spominja Alfi Nipič. "Vreme nam jo je malo zakuhalo, ampak vseeno smo prvič izvedli Planico ‒ na Planici, pod Planico in seveda tudi za Planico," je povedal Nipič.

Posnetek prvega nastopa in intervju z Alfijem Nipičem si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

40 let od prve izvedbe Avsenikove planiške himne

M. Z.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
radmil
# 24.03.2019 ob 19:12
In zakaj naj bi se sploh kdorkoli obregnil ob pridevnik "snežena"? Kaj te pa pri tem sploh moti? Če bi pred komentiranjem pogledal v SSKJ, bi med drugim, lahko prebral tudi tole: snežén -a -o prid. (ẹ̑) 1. ki je iz snega: zavetišče so si naredili iz sneženih kvadrov; sneženi zameti snežni zameti; snežene kepe 2.za katerega je značilno veliko snega: lani je bila zima zelo snežena / snežen dan 3.ki je pokrit s snegom:sneženi vrhovi planin; snežena pokrajina / ekspr. glavo je imela že čisto sneženo ● sneženi mož iz snega narejena igrača, ki ponazarja človeško postavo; snežene kepe okrasni grm z belimi cveti v kroglastih socvetjih
Kemik
# 24.03.2019 ob 12:41
Se je že kdo kdaj obregnil ob pridevnik "snežena"? Je pa bila javnosti v Planici nekoč tudi prvič predstavljena pijača Cockta.
Ata Vitranc
# 24.03.2019 ob 12:23
Planica, Planica,snežena kraljica!
Le kdo je ne pozna
– lepoto iz snega?

Skakalci kot ptice
letijo pod nebo
in slavo Planice
v širni svet neso.

Pozdrav neustrašnim junakom daljav,
prijateljev strmih snežnih planjav!
Slava, čast velja
vsem skakalcem tega sveta!

Junaki Planice
letijo kot ptice,
spet slava gre v svet
za dolgo, vrsto let!

Planica, Planica,
še pridemo nazaj,
v Planico, Planico,
pod Ponce v zimski raj!
Fleaa
# 25.03.2019 ob 10:34
ah ja, to so bli cajti